Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Vargo kalnas

Vargo kalnas Tai antroji autoriaus knyga apie medicinos specialistų nekasdienišką kasdienybę. Pirmoji „Dievų namai“ tokia pat giliai kabinanti kaip ir ši. Prieš pradedant studijuoti psichiatriją, būtų nusikaltimas neperskaityti šios knygos. Joje groteskiškai vaizduojami pirmieji rezidentūros metai. Jauni, kupini vilčių pradedantys medikai susiduria su medicinos teorijos pinklėmis ir draudimo, mokesčių labirintuose. Jų pastangos išmokti suprasti žmones ir jiems padėti bergždžios, kolei jie patys nesupranta, kad jų pacientai yra labiau panašūs į juos nei skirtingi. Jie juk žmonės. „Būkite žmogiškas“ – knygoje skamba Maliko, buvusio alkoholiko, besimokinančio rezidentūroje ir vadovavusio laikinai pirmamečiams rezidentams, žodžiai. Storoje knygoje gausu savianalizės, psichoanalizės. Daugybė vaizdinių, veiksmų, taiklūs apibūdinimai. Monologai ir dialogai giliai smenga tiek į mintis, tiek į širdį. Skaitai ir matai, kad viskas yra tiesiog taip tikra. Psichologijoje įžvelgiu dualizmą ir reliatyvumą. Praktikoje visuomet stengiuosi užmegzti ryšį ir matyti žmogų čia ir dabar. Matyti žmogų tokį, koks jis iš tiesų šią akimirką, atsiribojant nuo visų mokslo teorijų, Nobelio premijų laureatų pasiekimų. Žmogus – unikalus. Tai man parodė humanistinė psichologija... Ši knyga artima mano gyvenimo ir veiklos filosofijai.

Čia nusiviliama: Ribinių, Krotkio, Torno ir kitų teorijomis; vaistais, kurie dar labiau sužaloja nei pagydo; Froido psichoanalize, kur visada atomazgoje (t.y. paskutiniosiomis seanso sekundėmis) žmogus paverčiamas „šiukšle“, t.y. tik seksualinių objektų iškamša; psichoanalitikų pagalba „už uždarų durų“ yra tabu pašaliniams, maskuojanti dažną smurtą ir prievartą prieš moteris, medikams pasiteisinant tuo, kad jos tiesiog pamišėlės ir kita.

Knyga nurodo priežastį visų proto ligų:

„Didžiausia visuomenės problema – kad žmonės nebebendrauja.“

Vaiko klausimas: „Kodėl vieni žmonės žudosi, o kiti – ne?“. Atsakymas: „Dėl to baisaus atotrūkio“.

Gydymo receptai, kuriuos išskirsiu labiau kaip žmogus, o ne specialistas, žmogiški ir paprasti:

„Būk žmogumi“ (Malikas – psichiatras, buvęs alkoholikas, mirštantis nuo plaučių vėžio)

„Geriausių rezultatų duoda pastangos užmegzti kažką panašaus į draugystę“ (Dženyva – psichiatrė, buvusi alkoholikė, apakusi dėl diabeto, kurį paspartino alkoholizmas)

„Reikia palaikyti gerus santykius su kuo daugiau kitų žmonių.“ (Rojus Bašas – pagrindinis knygos herojus, pirmųjų metų rezidentas, supratęs, kad „svarbu ne kokį metodą taikai, o koks žmogus esi“ ir „kai lygini save su kitais – tada esi pasmerktas“.

Knygos pabaigoje daug banalių, tačiau tokių artimų ir nesudėtingų, t.y. bendražmogiškų, tiesų.

Juk „viskas taip paprasta, jei gyveni šia akimirka.“

Kaip medikė ir psichologijos konsultantė siūlau visiems perskaityti šią knygą. Ji geriausia psichoprofilaktinė priemonė nuo tylios nevilties, vienatvės, susvetimėjimo, ką šiuo metu jaučia viena ar kita išraiška daugiau nei septyniasdešimt procentų žmonių.

Vis niekaip negaliu reziumuoti, nes šioje knygoje visko tiek daug, kad tai neįmanoma išsakyti.

Paskutinis palinkėjimas visiems autoriaus žodžiais (ši knyga artima Biblijai):

„Sveikai gali augti tik bendraudamas su aplinkiniais ir siekdamas abipusio supratimo su jais. Nebūtinai turime būti didvyriais, bet ir būti lepšiais – ne išeitis. Tiesiog turime gyventi kaip pridera žmogui.“

„Dievui nebūtina melstis. Tiesiog reikia pačiam pripažinti, kad nesi Dievas.“
2005-11-04
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Puslapių: 695
Kodas: ISBN 9986-16-415-X
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2005-11-09 19:32
Prozerpina
mano nuomone, trūksta kritiškesnio žvilgsnio į knygą. nelabai man visokiosios "populiariosios psichologijos". nejaugi gražios sentencijos išmokys gyventi?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-11-06 14:25
Gabitte
Kadangi ,Dievų namai' buvo super, šitą knygą ir reiks susirasti. O ir recenzijoje radau tai ką ir norėjau išgirsti apie knygą.. ; )
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-11-05 11:31
šmėkla
knyga - fantastiska. mano nuomone, recenzija kiek silpnoka knygos atzvilgiu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą