Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Ulė ir peliukas

Ulė ir peliukas Vaikams viskas taip paprasta ir neproblematiška, kad kartais imi pavydėti. Tačiau išaugus iš vaikiškų knygelių, imi vis sunkiau jas suprasti. Viskas atrodo per daug paprasta, tad imi ieškoti gilesnės prasmės.

Pamenate „pasakėlę“, kurią sekdavo tėvai, kai imdavo kristi pieniniai dantukai: „Padėk dantuką po pagalve ir jį pasiims pelytė“. O ryte, po pagalve, rasdavome monetą. Šios knygelės iliustracijos ir tekstas – puikiai suderinti ir informavytūs – primena išradingą tėvelių pasakaitę. Tik kiek iš kitos pusės. Čia dantukas iškrito peliukui, o Ulė buvo gera ir supratinga, tad paguodė peliuką. Tuomet jie tapo draugais ir visą vasarą gražiai draugavo.

Kur gi matyta žmogaus draugystė su pele? Pasakose – taip! Ir todėl tai žavu. Vaikuose ugdoma meilė ir gerumas mažesniems už juos. Išsiskyrimas – visiems skaudus ir vis kitaip pergyvenamas, bet jis čia yra.

„O vieną dieną peliukas nebegrįžo pro skylę grindyse. Ulė labai ilgėjosi jo. Bet paskui nusišypsojo prisiminusi, kaip gražiai abu draugavo visą vasarą.“

Galima kapstytis giliau ir ieškoti daugiau prasmių; svarstyti, kodėl būtent taip, o ne kitaip. Tačiau knygelės vaikams tuo ir žavios, kad nereikia ieškoti prasmės. Jas tereikia skaityti. Viskas daug papraščiau nei atrodo suaugusiems.
2006-05-18
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Vaikams
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Puslapių: 37
Kodas: ISBN 9986-16-450-8
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2006-09-11 16:47
marie clare
visai neseniai teko ja tureti rankose...zavi knygute kupina isskirtiniu iliustraciju zavinciu menisku pateikimu, o ir pats tekstas mielas...tik va to recenzijoje nesimato...tiesa sakant tik viena akimiraka masciau apie dantuku fejas ir pan. gyvius..Man sioje knyguteje labiausiai patiko dvieju skirtingu butybiu draugystes motyvas, tarsi vaikui akivaizdziai parodytum, kad visi nori buti mylimi, kiekvienas laimingas turedamas drauga..tikra drauga. Kazkur esu skaicius, kad kai vaikas uzsigauna tereikia ji stipriai apkabint ir jam bus geriau...malonu, jog Ule prisiminusi kaip mamyte ja apkabina ta pati padaro ir su peliuku, kuriam sopa dantuka. Taip sugretinus zmogu su peliuku mokome vaikus myleti ir tuos, kurie yra mazesni uz mus...Juk didesnis ir stipresnis visuomet turi uzstoti, padeti mazesniajam. Ulei padeda mama, ji peliukui...Reikia viltis, kad visos sios "seklos" sudigs skaitovo sirduteje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-05-22 14:12
tuoj tuoj tuoj tuoj tuoj tuoj tuoj
mažai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-05-18 09:19
klimbingupthewalls
radau vieną straipsnį rašykuose, tai iškerpu gabalą citatos:

„Atidžiau sekančius Lietuvos iliustratorių darbus pirmiausia turėjo pradžiuginti nauja „Tyto albos“ išleista Ievos Babilaitės iliustruota knygelė vaikams „Ulė ir peliukas“. Šios knygelės iliustracijų originalus buvo galima pamatyti parodoje.

Knygelę pastebėjo ir paskatinamąja premija apdovanojo gražiausios knygos konkurso rengėjai. Leidykloms originalios knygų iliustracijos – rizikingi ir nepigūs projektai. Tačiau jų kultūrinė nauda neįkainojama. Kiekviena karta užauga su savo pamėgtomis iliustracijomis ir pasaulį mato per tų knygelių vaizdinius. Todėl labai džiugu, kad kasmet vis daugiau Lietuvos leidyklų ryžtasi bendradarbiauti su dailininkais iliustratoriais. Pernai prieš mugę „Baltų lankų leidyba“ išleido tris iliustruotas knygeles (dvi jų taip pat buvo pažymėtos paskatinamosiomis premijomis). O jau rudeniop savo „debiutą“ vaikų knygų iliustracijos srityje pristatė „Tyto alba“. Atspausti knygoje paveikslėlius yra daug sunkiau nei tekstą. Juk taip norisi, kad atspaudas būtų kuo mažiau nutolęs nuo originalo. Tačiau tokia yra iliustracijos ir grafikos prigimtis. Atspaudas ir jo originalas visada gyvena du atskirus gyvenimus. Net pati geriausia spauda nėra visagalė atspindėti visus niuansus. Parodos lankytojai galėjo įsitikinti, kad „Ulė ir peliukas“ neprarado savo originalų žavesio. Ievos darbai atspindi bendrą šiuolaikinės Lietuvos iliustratorių siekį ieškoti individualaus braižo, personažų, o ne remtis viena mokykla ar kryptimi. Ievos iliustracijose vaizduojama istorija – tai kasdienybės rutinoje gimęs truputį stebuklingas nuotykis. Tokie dalykai ne taip jau retai nutinka vaikams. Ieva rado gražią išraiškos formą, į kurią įvilko tą paprastutį nutikimą. Tapybiškos, ryškiaspalvės plokštumos užpildė visą lapo erdvę. Paveikslėliai lengvai stilizuoti, artimi 7-ajame dešimtmetyje išpopuliarėjusiai ir dabar renesansą išgyvenančiai plakatiškai vaikų iliustracijų traktuotei. Ulės ir peliuko nuotaikas – rūpestį, liūdesį, jaukumą, nusiraminimą – perteikia dideli stambūs „kadrai“. Čia nėra bereikalingų detalių, viskas išdidinta, išgryninta ir fragmentuota. Svarbiausia dailininkei perteikti ne tiek aplinką, detales, kiek emociją. Ryškiausias knygelėje, žinoma, Ulės personažas. Jis atitinka visus, „teisingos“ šiuolaikinės mergaitės kriterijus. Ji – madinga. Ne tik dėl to, kad vilki gėlėta suknele, bet ir dėl to, kad stilistiškai yra artima tarp vaikų ir paauglių populiariai japoniškos animacijos krypčiai. Stiprioji šios knygelės savybė yra spalvinis ir emocinis jos šiltumas. Tokią knygelę smagu vartyti mažiesiems ir suaugusiems, kurie seniai nori bent trumpam atitrūkti nuo gyvenimo.“

http://www.rasyk.lt/index.php/fuseaction,articlesView.view;id,1419;pn,cat
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-05-18 09:14
klimbingupthewalls
viena gražiausiai nupieštų knygelių! vertinčiau 5 vien iš pirmo žvilgsnio. reiktų papildyti apie iliustracijas ir t.t. na palauk, perskaitysiu, parašysiu savo nuomonę :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą