Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 22 (5)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Subtilumas

Subtilumas Davidas Foenkinosas yra prancūzų rašytojas ir scenaristas, Paryžiuje studijavęs literatūrą ir muziką. Patį autorių įkvepia tokie rašytojai kaip Albertas Kohenas (Albert Cohen), Romanas Garis (Roman Gary), Milanas Kundera (Milan Kundera). Autoriaus naujausias kūrinys, tiesa dar neišleistas į lietuvių kalbą- Mažas berniukas, kuris visada sakydavo ne (Le petit garçon qui disait toujours non). Davido Foenkinoso Subtilumas, tai romanas apie vienos moters gyvenimą, kuriame vyrauja trys pagrindiniai motyvai: atsitiktinumas, meilė ir subtilumas. Šie trys palydovai lydi Natali, pagrindinę knygos heroję, jos gyvenime. Tai tikra meilės ir subtilumo sintezė.

„Aš niekada neįstengsiu susitaikyti su įvykių eiga, net jei kiekviena akimirka, ištrūkusi iš laiko gniaužtų, skubėtų mane pabučiuoti.“ Cioran

Atsitiktinumas
1. Atsitiktinis dalykas;
2. Tai, kas gali būti ir gali nebūti.

Meilė
1. Prisirišimo, atsidavimo jausmas;
2. Stipraus traukimo prie kitos lyties asmens jausmas: karšta, ištikima, akla;
3. Patraukimas.

Subtilus
1. Vos įžiūrimas, vos pastebimas, turintis niuansų: subtilūs skirtumai, subtilus atspalvis;
2. Perteikiantis ar juntantis skirtumus: subtilus protas, žmogus, jausmas.

Natali, moteriškos, žavios prancūzės gyvenime atsitiktinumas suveda ją su pirmąja jos meile, Fransua, su kuriuo ji išgyvena stiprią gražią meilę. Etapas baigiasi. Pauzė. Staiga antras atsitiktinumas - bučinys, visai netikėtai skirtas vienam įstaigos darbuotojui Markusui, su kuriuo prasideda kitas gyvenimo tarpsnis.

Subtilumas romane meilė pateikiama subtiliausia ir aukščiausia jos forma. Kuomet mylima įsileidžiant i savo gyvenimo žmogų tokį, koks jis yra, nieko nesitikint, nelaukiant, nenorint savo objekto keisti, be savanaudiškų intencijų, noro pasisavinti. Meilė turi daug niuansų, atspalvių, tačiau romane meilė tokia atvira, nuoširdi ir subtili. Natali ir Markus gyvenime meilė juos prisijaukina, subtiliai ir atsitiktinumo dėka. Ir taip jie eis kartu per gyvenimą.

Iš ties, gyvenimas kupinas atsitiktinumų: laimingų ir tragiškų, tikrų ir netikrų „Gal atsitiktinumų apskritai nebūna. Gal viskas iki šiol - tik nesąmoninga kelionė klausant nuojautos. Įspūdžio, kad su šiuo vyru gerai jausis.“ Nesupaisysi, nepasirinksi. Gyvenimas, kaip tos Fransua mėgstamos dėlionės, susideda iš daugybės smulkių detalių, kurios sudaro bendrą turinį- gyvenimą. Kažkas ateina kai mažiausiai tikiesi. Kažkas palieka, kai mažiausiai tikiesi. Kartais gyvenimas suklupdo, tačiau, žvelk, už keleto metrų vėl tiesia ranką. Kažką atima, tačiau visada grąžina. Kartais tai gali būti kitu pavidalu, spalva ar forma. Tačiau tai grąža, tereikia tik įžvelgti tuos gyvenimo mažus, kartais permatomus subtilumus.

Knygoje puiki kalbos išraiška, siužetas, veikėjai. Iš ties, Davidas Foenkinas subtilia kalba, su humoro atgarsiais, atskleidžia herojų gyvenimą. Knyga apie meilę, apie atsakomybės svarbą jausmuose, kuomet atsitiktinis bučinys pasėja jausmus žmoguje. Apie atvirumą ir tiesiog, apie gyvenimą, tokį koks jis yra. Kartais mes nuo jo bėgame,  o kartais vejamės. Ir dažniausiai sugauname savo aitvarą.


Žavios citatos:

„Ar atsirastų toks vyras kamikadzė, kuris sustabdytų moterį ir jai išklotų: „Kaip galite avėti šituos batus? Jūsų suspausti nykščiai kenčia kaip gulage. Gėda, jūs esat Stalinas savo pėdoms!“”

„Menas mylėti? Tai reiškia gebėti suderinti vampyro temperamentą ir plukės kuklumą.“

„Ar žinai, iš kur atsiranda tikroji mūsų galia? Iš bučinio, vieno vienintelio bučinio! (...) Nors bučinys yra tik įžanga.“
2013-02-24
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2012
Vertėjas (-a): Akvilė Melkūnaitė
Puslapių: 198
Kodas: ISBN 978-9986-16-889-8
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą