Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 10 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Skorpiono rūmai

Skorpiono rūmai „Nancy Farmer yra parašiusi dvi Newbery premija apdovanotas knygas <...>, taip pat knygas „Ar pažįsti mane?“, „Šilta vieta“ ir tris paveikslėlių knygeles mažiesiems.“

Autorės apibūdinimas, rastas ant viršelio, verčia šyptelti. Tačiau toliau seka ne pagal apimtį  nuobodus gyvenimo aprašymas bei gera pastraipa Ursulos Le Guin epitetų, kuriais susigundę ir paimame knygą. Solidžią, gražiai sumodeliuotu viršeliu („Eridanas“ nagus nusigraužtų), rodos pačią save giriančią. Net širdis džiaugiasi...

Pradėjus skaityti toks įspūdis ir išlieka. Gražiai, poetiškai aprašyta tamsioji fantastika, atpasakojanti likimo nuskriausto vaiko istoriją žiauriame ateities pasaulyje. Gana subtiliai išlaikoma atmosfera, savotiškas stilius – lyg šešiametis našlaitis pasakotų neseniai susapnuotą baisiai tikrovišką košmarą – įtraukia nuo pirmų prologo pastraipų, ir net labai besistengdami imame nekreipti dėmesio į kai kuriuos trūkumus, pavyzdžiui nepaaiškinamą personažų kraugeriškumą ar nesueinančius siužeto galus.

Ir džiaugiamės, kaip šauniai viskas vystosi. Pagrindinio veikėjo gyvenimas aprašomas nuo pat pradėjimo momento, paskui seka kūdikystė, vaikystė, paauglystė... Ir tada pirmą kartą susimąstome, o ką aš čia veikiu?..
Jei vaikystė buvo pasakojama vaikiškai, tai kaip šitai turėtų būti padaryta su paauglyste? Žinoma, paaugliškai. Tokiu stiliumi, kokiu rašomos kvailokos knygelės mergaitėms, su visais rožiniais viršeliais  ir margaspalvėmis širdutėmis (kadangi autorė – moteris, apie tai kad egzistuoja kitokios knygos paaugliams, ji ko gero nenumano. Tą dar galima atleisti). Na ir tai, kad pagrindinis veikėjas visgi berniukas, jam nedera pernelyg seilėtis, taip pat nuleisime nemačiomis. Kai su visomis peripetijomis imamos aprašinėti meilės istorijos ir isterijos, taipogi pagalvojame „kada nors juk turi baigtis“ ir verčiame kitą puslapį... Kuriame vėl tas pats.
Kai kurie ispaniški elementai (veiksmas vyksta buvusios Meksikos ir JAV pasienyje), turintys suteikti žavesio, antrame knygos trečdalyje jau ima įkyriai priminti muilo operas, prie ko prisideda ir dar vienas minusas – „knygelės paaugliams“ stilius pasirodo stebėtinai gajus ir išlieka dar ilgai po to, kai veikėjui sueina aštuoniolika metų. Rodos puiki pradžia kiek netradiciniam meilės romanų ciklui, bet N. Farmer atkakliai laikosi savo – tai turi būti tamsus fantastinis „pusiau siaubiakas“.

Bet kokia, net ir mažiausia proga veikėjai apsipila kraujais, vemia ir murkdosi purve; visiškai be reikalo atsiranda ir dingsta blasteriai bei skraidyklės ant oro pagalvės, „blogiukai“ dešimtimis skerdžia bei verčia zombiais nekaltus žmones, o „geriečiai“ tyliai žliumbia ir skundžiasi koks šis pasaulis neteisingas. Maždaug toks knygos vaizdas lieka galvoje ją įpusėjus, o krypstant į pabaigą kaskart vis šlykštesni ir vaikiškesni Mato (Kaip pagrindiniam herojui – gan keistokas vardas) bei jo bendražygių, nežinia iš kur atsirandančių ir staiga tampančių geriausiais draugais, nuotykiai pradeda gerokai pakyrėti. Dar lieka viltys išvysti efektingą pabaigą, bet jas galutinai užmuša tradicinis holivudiškas „Happy end‘as“. Baisiausia tai, kad paskutinės pastraipos tiesiog į ausis šnabžda nelemtą frazę „laukite tęsinio“.

Prie viso to galima pasakyti, kad siužetas, nors toli gražu ne originalus (jokių teisių neturintis klonas, visų vaikomas ir skriaudžiamas, bando rasti savo vietą nusikaltėlių privisusioje visuomenėje), o vietomis net skylėtas, vis tiek vertas pagarbos – fantazijos rašytoja turi. Mato Alkarano portretas mažai kuo skiriasi nuo kitų veikėjų, tačiau yra užbaigtas, o jau vien dėl propaganda besilaikančio ateities pasaulio vaizdo verta perskaityti knygą... Na, jei ir nenusipirkti, tai bent savaitėlei paimti artimiausioje bibliotekoje.
2008-08-29
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Fantastika
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2006
Vertėjas (-a): Julija Lapienytė
Puslapių: 416
Kodas: ISBN 995-24-082-2
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-06-30 17:46
Bežiūrinėdama knygas atkreipiau dėmėsį į pavadinimą ir knygos viršelį, todėl ir perskaičiau recenzija. Knygos nesu skaičius (kažin ir ar skaitysiu), tačiau čia labai konkrečiai ir aiškiai aprašyta visa knygą, susidaro plius minus visas jos vaizdas apie ką ji.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-29 17:15
pilkė
va taip ir būna su tais "pusiau". Neskaitysiu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-09 18:52
kondensofkė
hehe, autorius knygą skaitė savaitę:) tai kiek puslapių ji turi?:D
man tai normali apžvalga, būna geriau, bet būna ir žymiai blogiau, spektrai:))
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-10-27 11:19
Assassin
Na net nežinau... Man atrodo, kad dar kažko trūksta aprašyme. Na, kad supraščiau pabandysiu perskaityt knygą
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-16 13:08
Dunkelheit
Na sorry, kai paskaičiau kai kurias kitas apžvalgas, tai šioji atrodo normaliai, bent jau pateikia informaciją, kuri man atrodo svarbiausia - ne atpasakojamas siužetas, o pateikiama nuomonė. Tik po šios nuomonės pateikimo keista išvysti recenzento įvertinimą. Aš tikėjausi daugiausia dviejų :) Ir hm, kažkaip sutvirtinau savo nuostatą neskaityti moterų parašytų knygų (su kai kuriomis išmtimis, žinoma).
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-14 00:25
371110
silpna apžvalga
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-09 17:33
Valkas
PA-GA-LIAU! Didelis ačiū Evelinai. =]
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-09 11:33
vėjas gluosniuose
va ir nukeliavo, sakiau sakiau sakiau! :)))
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-01 16:57
Valkas
Jau praradau viltį, kad ši recenzija kada nors nukeliaus į jai skirtą vietą, t.y. fantastiką.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą