Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Raudonojo arklio vasara

Raudonojo arklio vasara "E. Cinzas (g. 1924), žmogaus dvasinį pasaulį ir naujo krašto aplinką tyrinėdamas, savo prozoj derina epinį konkretumą su gilia įžvalga į žmogų." ("Lietuvių egzodo literatūra", 1945-1990, Čikaga, 1992 m., p. 527)

Romanas „Raudonojo arklio vasara“ (1975 m.) - jauno, lietuvių kilmės chirurgo, atvykusio į mažą miestelį Belgijoje, istorija. Jo vardas Stanis, o pagrindinė priežastis, atvijusi į bažnytkaimį - noras pasveikti nuo kadaise pabandytų narkotikų LSD poveikio. Nors šių narkotikų Stanis pabandė tik kartą, vedamas smalsumo, tačiau dabar jam teka atlaikyti vis pasikartojančius priepuolius - haliucinacijas, kad jį puola paslaptingo vienaragio arklio šmėkla, išlendanti iš girios ar iš sienos ir savo ragu besistengianti smogti Staniui į galvą. Šie priepuoliai sujaukia Stanio gyvenimą - tenka atsisakyti chirurgo darbo, jis meluoja tėvams (nes šie nieko nežino apie ligą), kad išvyko į Londoną ir iš ten draugas siunčia jo tėvams atvirukus Stanio vardu. Melo gija tęsiasi ir atvykus į bažnytkaimį, čia Stanį įsimyli mero dukra - jaunutė mergina Mona, tačiau ir jai Stanis neatskleidžia savo paslapties, stengiasi pats nepamilti, nuolat jaučia vidinį konfliktą, tačiau dėl savo ligos negali susieti savo gyvenimo su ja, bijodamas apsunkinti Monos gyvenimą, jei ši pasiryžtų gyventi kartu ir baimėje laukti vienaragio pasirodymų. Ši baimė nuolat persekioja Stanį - priepuoliai labai stiprūs, jis tampa visiškai nevaldomas, kenčia didžiulius galvos skausmus ir siaubingas haliucinacijas. Bene vienintelė, kuri žino apie haliucinacijas - Stanio kolegė, likusi Lieže, chirurgė Danielė. Ji taip pat puoselėja Staniui romantiškus jausmus, Stanis retkarčiais ją aplanko, mylisi su ja, tačiau nieko daugiau, išskyrus draugiškumą, jai nejaučia. Viso romano metu dominuoja meilės trikampis: Stanis/Mona/Danielė. Kitas žmogus, žinantis apie Stanio ligą ir labai svarbus romano personažas - kaimo daktaras Roksas. Net žinodamas apie nuolat pasikartojančius ir neprognozuojamus priepuolius, jis tiki Stanio chirurginiais sugebėjimais, priima gyventi pas save ir stengiasi padėti atsikratyti haliucinacijų.

Stanis patenka į įvairias keblias situacijas - jam tenka įkalbėti berniuko sužalotu veidu gimines, kad leistų daryti operaciją, padėsiančią panaikinti randus, gelbėti pas miestelio merą (Monos tėvą) sužalotą dirbusį nelegalą, nuo skardžio nusiritusio daktaro Rokso gyvybę.

Romane labai įtaigiai vaizduojami Stanio priepuoliai, skaitytojas tarsi išgyvena juos kartu su personažu. Beje, kaip teigia autorius, žinios apie haliucinacijas ir kitus sutrikimus, panaudotos romane, yra gautos iš neurochirurginės klinikos.

Romano „Raudonojo arklio vasara“ tęsinys - romanas „Mona“. Veiksmas vyksta tame pačiame miestelyje, veikėjai tie patys, tik pasakojama apie įvykius po trijų metų. Tai tarsi antra romano dalis, tačiau yra vienas skirtumas: jei „Raudonojo arklio vasaroje“ buvo kalbama Stanio vardu, tai „Monoje“ pasakotoja ir yra pati Mona.
2004-08-28
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Algimanto Mackaus knygų leidimo fondas
Leidimo vieta: Čikaga
Leidimo metai: 1975
Puslapių: 312
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-08-05 21:01
Egidijus Jankūnas
Šiandien baigiau skaityti aristokratą Cinzą. Kas nors paklaustų "Ar patiko?" Nežinočiau, ką atsakyti. Greičiau "taip" nei "ne".
Skaitant romaną "Raudonojo arklio vasara", nuolat sekė mintis, jog autorius yra novelistas, o ne romanistas. Kūriny būtų galima įžvelgti kelis atskirus, ne vienodos apimties ir svarbos siužetus, kuriuos rašytojas labai keistai sudėliojo į vientisą audinį. Tas audinys primena kaimišką margaspalvį apklotą, susiūtą iš įvairios medžiagos, o svarbiausia - ne vienu prisėdimu. Panašu, kad romanas rašytas ilgą laiką, kai pradžioje svarbios datalės palaipsniui virto nereikšmingomis ir galiausiai pabaigoje be laiko pasimiršo.
Romanas primena XX a. pabaigos kaimo ir miesto sandūrą, kai išsilavinę burjužai kėlėsi gyventi į užmiestį, o ten gyvenę iš anksčiau mėgavosi tradicijų ramybe ir tarnavo ponui Darbui. Tai kas romane atsitiko svarbaus, tuoj pat buvo numarinta ir užmiršta be jokios baigties ar aiškesnės perspektyvos. Panašiai kaip televizijos seriale: "Laukite tęsinio".
Tiesa, vaizduotė suvirpėjo, kai akis užkliuvo už keletos vaizdingesnių epizodų (pvz., raudonojo arklio pasirodymas), bet jie - menki trupiniai ant vaišių stalo.

Egidijus, Kaunas
2010-08-05
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-09-15 17:50
Alchemikas iš už Neries
Atpasakojimas su gramatinėmis klaidomis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-08-31 03:43
Naberežnyje Čelny
Kaip šita knyga mums abiems patinka, ar ne, Sju?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-08-30 17:26
ajde bok
cia labai truksta tavo pacios nuomones,kazkokio atsiliepimo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-08-30 10:51
Sju_Sju
nu galėtų, a ką daryt? :)))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-08-30 09:21
justickis
Labai gražiai moki atpasakoti (antra pastraipa), tik per daug kartoji Stanis Stanis... :) galėtų to atpasakojimo būti mažiau... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą