Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Purpuriniai dūmai

Purpuriniai dūmai Tai pirmas prozininko ir dramaturgo kino scenarijus Felikso Rozinerio apsakymo motyvais. Pasak scenarijaus autoriaus, šis apsakymas yra vienas geriausių literatūros kūrinių apie XX a. vidurio Lietuvą.

Paties apsakymo aš neskaičiau, tik šį, pristatomą, scenarijų, tačiau sunku nesutikti. Šiame scenarijuje telpa viskas: enkavėdistai ir partizanai, žydšaudžiai ir milicininkai, parsidavėliai ir patriotai. Nuolaidų nedaroma nė vienai pusei, teisti nebandoma nė vieno, tas labiausiai žavi ir intriguoja.

Kartu tai ir neįprasta, ir dramatiška meilės istorija - iš karo grįžęs žydas Joškė įsimyli tame pačiame name gyvenančią Janiną, vietinio partizanų būrio vado Vlado mylimąją, išgelbsti ją nuo tremties ir augina jos vaiką. Visa tai jis daro, nepaisydamas, kad Vladas karo metu dalyvavo sušaudant jo tėvus.

Tiesa, visa ta istorija man pasirodė truputį melodramiška ir kvepianti senovės graikų tragedijomis (ypač pabaiga), tačiau ne man teisti.

O pats M.Ivaškevičius, kol kas vienintelis iš jaunesniosios kartos rašytojų, atkakliai ir gana sėkmingai, laužydamas jau nusistovėjusius stereotipus, plėtoja pokario Lietuvos gyvenimo temą.

P.S. Tikiuosi, kino filmas pagal šį scenarijų bus pastatytas.
B. M.
2003-07-31
 
Kita informacija
Tema: Pjesės
Leidykla: Kronta
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2003
Puslapių: 55
Kodas: ISBN 9986-879-91-4
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-10-19 13:10
Aussia
Man labai patiko ši pjesė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą