Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (4)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Prisukamas apelsinas

Prisukamas apelsinas Distopinis-futuristinis, kultinis-klasikinis, satyrinis-moksl.fantastikos romanas (1962 m.) apie Anglijoje gyvenantį 15-metį Alex’ą De Large’ą ir apie jo iš pirmo-asmens perspektyvos patirtus nuotykius: ultra-violence’ą, klasikinį kondicionavimą ir Liudviką van Lulzą. Viskas Ali G nadsado kalba.

1 Dalis: Aleksandras Didysis

Žvėrie ir neapkenčiamas gyvuly. Šlykštus siaubūne. – Sonietta, po priverstinio seksualinio diskurso.

Išsilavinęs subinspardis Alex‘as su savo drūgais – sumaniuoju George‘u, rožine pantera Pete‘u ir hulku Dim‘u – mėgsta lankytis Korovos bare, naktimis plėšikauti ir apskritai būti neįtikėtinu. Pirma, pasistiprinę malenky seno gero peiliuoto moloko, Alex‘as su patikimąja šutve išsliūkina į tamsią nočę, išspardo bibliotekininko subinę, susikauna su oponuojančia Billyboy‘o gauja ir pavogia Lamborghini Countach‘ą. Antra, po malenky seno gero pasivažinėjimo po grynaores kaimo apylinkes, jie įsilaužia į kotedžą ir išprievartauja sutuoktinių porą Sodomos/Gomoros stiliumi. Trečia, po malenky seno gero vidun-išorėn vidun-išorėn, atsikrato mašina, nuvarydami ją nuo skardžio į upę ir nušluodami nuo paviršiaus pakvietę napalmo oro straiką, žodžiu, grįžta namo. Ten, Alex‘as nusiteikęs malenky senai gerai epinės muzikos klasikai (J.S. Bacho), pasvajoja apie ultra-smurtą ir po to eina spačkos.

Kitą rytą, kietasis Alex‘as malenky jaučia skausmą guliveryje, todėl praleidžia mokšę, ir jį aplanko kriošena soc. darbuotojas P. R. Deltoid‘as. Po grasinimų kaliūze ir pan. šlamšto, Alex‘as nusprendžia apsilankyti muzikos pardoškėje, kur sutinka dvi pre-teen girlz, čiulpiančias ledų pagaliukus, parsiveda jas į namus, prigirdo ir padaro haba-haba porą kartų. Viskas nelagalu ir labai gražu.

Pramigęs, Alex‘as patraukia į naktį medžioti, kai apačioje laiptinėje sutinka drūgus, kai George‘as senasis berniukas kelia bangas ir revoliuciją ir nori perimti lyderio vaidmenį. Po malenky senų gerų drakių ir apsilankymo aukščiausios klasės Moloko bare, Alex‘as priima pasiūlymą iš George‘o apiplėšti seną babūčką ir išprievartauti porą rainų katyčių. Senutė pasirodo gudresnė nei tikėtasi, t.y. ji neatidaro durų ir iškviečia farus. Drūgai užkelia Alex‘ą pro antro aukšto langą ir, patekęs vidun, šaunusis don Kichotas pargriauna močiutę be sąmonės. Pasigirsta sirenos, ir Alex‘as lekia pro duris, bet jo laukęs terminatorius Dim‘as vožia jam pieno buteliu per snukį, praskeldamas nosį ir laikinai apakindamas. Alex‘ą sugauna mentai, nuovadoje pritalžo kaip slyvą, o P. R. Deltoidas jo atsisako ir apdovanoja jį senu geru skrepliu. Pasirodo, babūčka mirė ligoninėje, ir Alex‘as apkaltinamas žmogskerdyste, gaudamas 14 metų.

2 Dalis: Liudoviko Technika

Nužudykime nusikaltėlio refleksą. – vienas iš daktarų, turbūt.

Po dviejų metų cypėje tarp analinio specialistų, Alex’as gauna kalėjimo kapeliono padejėjo darbą, smoukydamasis ant Biblijos žiaurumų ir klausydamasis klasikinių gabalų. Alex’as pakliūna į Liudoviko technikos, aversinės terapijos, programą, kai jam leidžia vimdomuosius ir verčia žiūrėti vaikų pornografiją, hitlerininkų paradus ir Japonų kankinimus, grojant Haleno van ir Liudoviko van muzikai, kuriai jis tampa alergiškas kaip paukščių gripui. Po dviejų savaičių, Alex’ą scenoje prieš žiūrovus pritalžo vienas žaliūkas ir priverčia laižyti jo batus, o pamatęs nuogą moterį, jis žiopčioja ir atvemia pusryčius. Taip, tapęs doru ir nekenksmingu piliečiu, Alex’as paleidžiamas į laisvę su Soren’o Kierkegaard’o „Liga mirčiai“ tomu rankose.

3 Dalis: Laisvas kaip Laisvinamieji

Ir ten buvo paveikslėlis, kaip toks senas nagojus kalėjimo čarlio drūgas tempė kryžių į kalną, ir aš pasakiau, kad norėčiau turėtį senąjį plaktuką ir vinis. – Alex’as, pasveikęs.

Grįžęs namo, Alex’as randa jį kaip sūnų pakeitusį nepažįstamą vyrą, vardu Džo, todėl malenky pasrėbavęs dingsta lauk. Pasibastęs Korovos bare, muzikos parduotuvėje ir, nusprendęs nusižudyti, Alex’as patraukia į biblioteką, kad rastų kokį neskausmingą nusisnufinimo būdą. Jį ten pritalžo kerštingi senukai, po to tą patį padaro jį išgelbėję milicininkai, Dim’as ir Billyboy’us, palikdamas susirietusį miesto pakrašty.

Alex’as nusigauna iki kotedžo, kurį knygos pradžioje jis su drūgais nusiaubė ir išpyzdino, kur rašytojas F. Alexsander’is jį atpažįsta ir nori panaudoti kaip įrankį fašistinei vyriausybei pakenkti, sukurdamas aukos-skriaudėjo vaidmenį. Alex’as užrakinamas kambary, užleidžiama klasikinė muzika ir vienas dalykas priveda prie kito: Alex’as virsta supersajanu ir nugali Fryzą. Ai, ir dar iššoka pro langą, bandydamas nusižudyti.

Vyriausybė įkalina F. Alexander’į beprotnamy, o mažajam Alex’ui gražinama didybė vėl elgtis ultra-smurtiškai ir klausytis Betoveno. Viskas gražu ir tvarka su pasauliu.

Sudeginti po Skaitymo

Praleiskite 21 skyrių, leiskite A. Burgess’ui apsiversti kape.

DRAMATIS PERSONAE

Alex’as: Charizmatiškas psichopatas-prestūpnikas, apsigimęs makiavelininkas, tikras blogašiknis, drūgų gaujos šturmanas, 10-mečių mergaičių tvirkintojas, moterų žagintojas, senukų skriaudėjas ir klasikinės muzikos (ypač Betoveno) fanatikas.

George’as: Alex’o dešinioji ranka, padedanti jam myžti. Galios siekėjas iš prigimties, bando perimti drūgų gaujos vairalazdę. Miršta nuo močiučių lazdų, kai Alex’as tupi cypėje.

Pete’as: Flegmatiškas pyzda, skaitantis J. Locke’ą, I. Kantą ir M. Heidegger’į. Knygos pabaigoje išteka už dėvočkos, pamesdamas takelį dėl kelio ir išmokdamas kalbėti kaip padorus, save gerbiantis vekas.

Dim’as: Bukas bato aulas, su vieninteliu atributu, kad kovoja kaip trys malčikai su benzo pjūklo lenciūgu. Knygos pabaigoje tampa milicininkui ir pridubasina Alex’ą už jo komandos grandinės kūjo ir pjautuvo skriaudas.

P. R. Deltoid’as: Psicho-anališkas soc. darbuotojas, prižiūrintis, kad Alex’as būtų geras-ir-klusnus berniūkštis-bernužėlis. Biški orališkai homo ir panseksualiai transvestitas, mėgstantis persirenginėti moteriškais drabužiais ir masturbuotis prieš veidrodį.

Kalėjimo kunigas arba Čarlis Čaplinas: Propaguoja moralinio pasirinkimo svarbą asmenybei, siekdamas humoru apie pragarą atnešti pasauliui taiką. Taip pat, kvestionuoja taip vadinamą naują rehabilitacijos programą. Žinomas pedofilas sukta šypsena.

Billyboy’as: Alex’o nemezidė gaujų karuose, irgi 10-mečių mergaičių rūrintojas. Knygos pabaigoje (su Dim’u, kuris tapo milicininku kaip ir jis), išlupa Alex’ui pora naujų šiknaskylių ir paskandina jį karvės vandens lovyje.

Gubernatorius: A. Kubiliaus personifikacija: leisk man leisti tau padėti. Kas nuveda į politinį krachą, ekonominę destabilizaciją ir asmenybių dezintegraciją.

Dr. Brodsky’is: Piktasis genijus mokslininkas, vienas iš dviejų, kurie sukūrė Liudoviko techniką. Privilioja vaikus saldainiais ir priverčia juos žiūrėti žiaurumo teatrą per prievartą.

Dr. Branom’as: Antrasis proto bokštas mokslininkas, prisidėjęs prie Liudoviko technikos sukūrimo. Mėgsta sado-mazo sceną, pasirinkdamas pastarąjį vaidmenį.

[b]F. Alexander’is[b]: Prisukamo Apelsino autorius, į kurio namus knygos pradžioje įsibrauna Alex’as su drūgais, išmala jam dūdą mėsmale ir smagiai grupiškai išprievartauja jo žmoną, kuri miršta. Po dviejų metų, susitinka su Alex’u vėl ir, jį atpažinęs, paleidžia seno gero orkestro, kas išvaro Jūsų Kuklų Pasakotoją bezumny (iš proto), ir priverčia iššokti pro langą. Kraupus senis, O mano broliai.
2010-04-14
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
A Clockwork Orange
Tema: Romanai
Leidykla: W. W. Norton & Company
Leidimo metai: 1986
Puslapių: 240
Kodas: ISBN 978-0393312836
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-23 13:34
negeras2
tas yra neskaitęs knygos, o matęs tik filmą. ne su moloko buteliu, o su cepu jam užvažiavo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-23 13:30
negeras2
Niekas nesupranta to apelsino, o esmė jo yra kad viskas praeina.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-30 17:06
Tetragrammaton
Recenzentui mielai į dūdą duočiau už šedevro sudirbimą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-29 23:00
Juodvarnė
1
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-17 18:38
varpakultis
O čia turėjo būt recenzija ar šiaip siužeto perpasakojimas?

Pati knyga yra viena mano mėgstamiausių, katros grožį (ultra-violence?), kaip ir daugelio kitų, pamatysi tik perskaitęs originalo kalba.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-14 22:33
quasi
šitas kažkoks ne. rusicizmai čia žiauriai gadina vaizdą, plius nei graudu čia nei juokinga. Už maištaujantį žmogų - pliusas. Už prisukamą apelsiną - du minusai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą