Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Platforma

Platforma Michelis Houellebecqas (g. 1958) – kultinis rašytojas, poetas, esė ir repo dainų autorius. Pripažįstama, kad tai pirmasis prancūzų rašytojas nuo Albert’o Camus laikų, radęs ypač plačią skaitytojų auditoriją už savo šalies ribų, – jo kūriniai išversti į daugiau nei 25 kalbas. M. Houellebecqas – ne tik perkamiausias (pasirodžius romanui „Platforma“, per tris mėnesius buvo parduota net 300 000 egzempliorių), bet ir kontroversiškiausias prancūzų rašytojas, nagrinėjantis tamsiąją XX a. pabaigos pusę: Vakarų pasaulio nuopuolį, vartotojišką gyvenimo būdą, destruktyvius septintojo dešimtmečio svaigulio padarinius. Su negailestinga panieka jis žvelgia į labiausiai Vakarų puoselėjamas vertybes: individualizmą, laisvą valią, monogamiją. Prieštaringai – nuo susižavėjimo iki neapykantos – vertinama jo kūryba nepalieka abejingų. Kaip sako pats rašytojas, „tiesa šokiruoja. Bet be jos viskas netenka vertės. Sąžiningas ir naivus pasaulio atspindys jau pats savaime yra šedevras...“

Žvelgiant paviršutiniškai, pagrindinė „Platformos“ tema – sekso turizmas. Veiksmas vyksta Paryžiuje, Tailande, Kuboje... Tačiau autorius gilinasi į tai, „apie ką niekas nenori girdėti“, į tai, „kas slypi anapus dekoracijų“, šiuo atveju – spalvingų turistinių katalogų, masažo salonų, svingerių klubų. Rašytojas konstatuoja mūsų epochos priešiškumą meilei, jos nuvertinimą iki beasmenių santykių; jo žmones kamuoja neviltis, vienatvė ir nepasotinamas meilės ilgesys, nes meilės idealas, M. Houellebecqo įsitikinimu, neišnyko: „nepavaldi laikui, kaip ir visi idealai, meilė negali nei sumenkti, nei išnykti“.

„Aš iki savo dienų pabaigos liksiu Europos sūnus – nerimo ir gėdos sąveikos vaisius; negalėsiu pasakyti nieko viltinga“.
2008-02-15
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2004
Vertėjas (-a): Vita Malinauskienė
Puslapių: 308
Kodas: ISBN 9986-16-381-1
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą