Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (4)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Pažadas

Pažadas Autorius – prancūzų laikraščio „Liberation“ žurnalistas, už darbus šioje srityje pelnęs kelias tarptautines premijas, o už romaną – prestižinį Mediči apdovanojimą. Taigi, atrodo, žurnalistas žurnalistui nelygu: nebūtinai turi turėti filologinį išsilavinimą ar mokytis literatūros institute, kad galėtum gerai rašyti grožinius tekstus.

Vis dėlto žurnalistinio stiliaus įtaka šiame romane labai ryški. Ne tiek dėl sentimentaloko pasakojimo stiliaus, kiek dėl specialiai sudėtingai supainiotų siužetinių linijų, vingiuojančių tarp senos ir nesenos praeities, dabarties ir vaikystės pasakos, pamažu virtusios mitu, kurį privalu gerbti ir ginti. Istorija kartais atrodo kone detektyvinė: čia pat smulkiai nupasakojamos veikėjų biografijos, aprašomi tarpusavio santykiai, gyvenamoji aplinka, kurioje pastebimas kiekvienas siūlelis, kiekvienas judesys. Joje viskas turi kone sakralinę prasmę: septyni nuo vaikystės draugaujantys personažai iškelia mamos pasakojimą apie stebuklingą žibintą, gaudantį sielas, paverčia legenda. Jie sudaro slaptą bendruomenę, pasiryžę globoti greitai mirsiančių senukų sielas. Tačiau ir patys draugai tam tikra prasme atsisveikina su savo buvusiais gyvenimais, kai sudaro slaptą bendruomenę ir pasikeičia vardus.

Dar romane yra keistų aliuzijų su prancūzų komunistais, darbininkų judėjimu, netgi minimas Lenino vardas, dėl kurio gavo pravardę vienas veikėjų. Pasakojimas juda labai lėtai, mėgaujantis jaukiais kasdienybės aprašymais, kuriuose absoliučiai viskas yra svarbu. Kiekvienas personažas yra „sekamas“, nupasakojamos visos jo mintys ir pojūčiai, kartu su kiekvienu apsvarstomi moralės ir tikėjimo (ne tiek religijos, kiek stebuklo prasme) klausimai. Vardan draugystės galima laikytis absurdiškiausių įsitikinimų, nes vaikystės išgyvenimai, kaip įprasta šiuolaikinėje Vakarų literatūroje, iškeliami aukščiau visų emocinių potyrių. Būtent dėl to detektyvinė istorija (kurioje, kaip įprasta, neišsiverčiama be žudymo) atrodo truputį neįtikėtina. Ir neįmanoma jokioje kitoje šalyje nei Prancūzija, kurioje, kaip žinia, meilė tampa menu. Tokie romano motyvai, kaip prietarai, susiję su siela, įsitikinimai dėl žmogaus apsisprendimo mirti, mirties atitolinimo ir bandymas išvengti praradimo skausmo, romane atsiskleidžia netgi ryškiau. Gera proga palyginti, kaip kitų šalių rašytojai nagrinėja mirties temą, kuri lietuvių literatūroje –­ viena populiariausių.
Aleksandra Fomina
2008-05-13
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2008
Vertėjas (-a): Asta Toleikytė
Puslapių: 180
Kodas: ISBN 978-9986-16-600-9
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Blogas komentaras Rodyti?
2015-12-10 15:14
Ala
Ala
Skaitau aš tą "Pažadą" tokių gražių recenzijų pasiskaičiusi ir iš nuobodumo analizuoju - kas tai: fantastika? Alegorija? Apsakymas ištemptas iki romano?
Na ir kokia gi aš kvailė!
Tai, pasirodo, kaip parašyta knygos anotacijoje, su kuria aš susipažįstu tik perskaičius knygą - p a s a k a. Na dabar viskas aišku. Yra ir stebuklas, ir "gyveno ilgai ir laimingai" ir personažai, kaip pasakose, tik geri arba tik blogi. Tiksliau - vien geri. Buvo bandymas vieną pabloginti - Dešrius norėjo uošvienę išprievartauti. Bet visos pasakos kontekste tai labai nelogiškai atrodo.
Nesuprantu, ar recenzentai geresnių knygų neskaito, nes iš recenzijos atrodo,  kad mažų mažiausiai šią knygą reikia Nobelio premijai pristatyti. Man ji kėlė tik nuobodulį. Per sena aš jau pasakoms.
Ir dar - pasirodo, kad per septynerius metus šia knyga niekas be manęs ir nesusidomėjo :(
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-05-21 23:39
Balta Baltaitė
kažkaip nesudomino. gal pavyzdžių reikėjo pateikt.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-05-13 20:21
tekšt_ir_baigta
na, nuobodokai nuskambėjo su tais lėtai vyksiančiais įvykiais,
esu skaičiusi tokio pobūdžio romanų ir galiu teigti,
kad dažniausiai tokios knygos, bent jau man, sucks
pasigedau nuomonės
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą