Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Paslaptingas bičių gyvenimas

Paslaptingas bičių gyvenimas Lilė Melisa Ouvens, 14-metė pasakotoja „Paslaptingame bičių gyvenime“, jaučia ypatingą ryšį su bitėmis. Naktimis šimtai jų prasispraudžia pro jos miegamojo sienos plyšius ir skraido kambaryje tol, kol pats oras ima pulsuoti tuo pačiu ritmu kaip ir jų sparnai. Galiausiai, kai mintis, jog Lilė yra vienintelė tokio stebuklingo bityno liudininkė, jai tampa nebepakeliama, mergaitė nuskuba pas vienintelį žmogų, kurį įmanoma pažadinti – savo tėvą. Tačiau bitės dingo, tad Tyrėjus, kurio nesužavi šis pokštas, prižada pasitelkti Martą Vait, jei Lilė ir vėl jį pažadins.

„Marta Vait yra tokia bausmės forma, kokią galėjo sugalvoti tik Tyrėjus.“

Sju Monk Kidd romane „Paslaptingas bičių gyvenimas“ Tyrėjus Ouvensas yra kupinas neapykantos persikų augintojas. Kai Lilės atžvilgiu būna nusiteikęs itin nepalankiai, jis iš sandėliuko pasiima Martos Vait žvyro, ant virtuvės grindų priberia skruzdėlyno dydžio kaupą ir verčia Lilę ant jo klūpėti. Tai unikalus kankinimo metodas, nuo kurio Lilės keliai būna nusėti šimtais geliančių žaizdų, kurios vėliau virsta mažyčiais melsvais randeliais.
Tačiau Marta Vait nėra blogiausias Lilės gyvenimo su Tyrėjumi aspektas. Veiksmas vyksta 1964-aisiais, Tyrėjus ir Lilė augina persikus Silvan priemiestyje Pietų Karolinoje. Lilei tai tiek emociškai, tiek materialiai alinanti egzistencija: laisvu laiku nuo buvimo bendraklasių pajuokos objektu mokykloje, Lilė verčiama dirbti Tyrėjaus pakelės persikų kioskelyje. Šis darbas toks pats nedėkingas kaip ir visa kita, ką Lilė daro vardan jo.

„Tyrėjus neleisdavo man pasiimti knygų [į persikų kioskelį] ir skaityti, na, o jei man pavykdavo prasmukti su kokiu nors romanu, pavyzdžiui, „Dingę horizontai“, pakištu po marškinėliais, tuomet kas nors, pavyzdžiui, ponia Votson iš šalia esančios fermos, pamačiusi jį bažnyčioje, pasakydavo: „Mačiau tavo mergaitę persikų kioskelyje negalinčią atsitraukti nuo knygos. Tu tikriausiai labai ja didžiuojiesi.“ Tada jis bemaž norėdavo mane užmušti.

„Koks gi žmogus galėtų būti nusistatęs prieš skaitymą? Manau jis tikėjo, kad tai pažadins man mintis apie koledžą, kas mergaitėms, jo manymu, yra tik pinigų švaistymas, net jei jos, kaip aš, gauna geriausius įvertinimus, kokius tik žmogus gali gauti žodžių rašybos teste.“

Ar aš minėjau, kad Tyrėjus yra siaubingas ir užgaulus tėvas? Jo širdyje nėra jokios apčiuopiamos meilės Lilei, tad gyvenimas su juo tik gilina nuolat jaučiamą našlaitės skausmą.

Deboros Ouvens mirtis yra didžiulio sielvarto priežastis, taip pat ir paslaptis sutrikusiai paauglei. Ji vis dar negali perprasti prisiminimų iš tos dienos, kai jai tebuvo ketveri metukai. Kodėl tądien jos mama krovėsi drabužius į lagaminą, kai Tyrėjus piktas įsiveržė į miegamąjį? Ir, svarbiausia, ar tikrai būtent Lilė rankose laikė ginklą, kai jis iššovė?

Lilės vienintelė tikra draugė yra Rozalina, apkūni juodaodė persikų augintojo darbuotoja, kurią Tyrėjus atsivedė į namus, kad ji pasirūpintų Lile po mamos mirties. Po lemtingo Rozalinos susidūrimo su aršiausiu Silvino rasistu, Lilė pasiima vieną iš nedaugelio išlikusių savo motinos daiktų – įrėmintą juodaodės Marijos paveikslėlį ir abi su Rozalina iškeliauja į atradimų ir atgimimo kelią.

Tiburone, Pietų Karolinoje, jos susitinka tris juodaodes seseris, visos jos turi vardus, parinktus pagal kalendorių: Mei, Džunė ir Augustė. Augustė Boutrait yra bičių augintoja, ji perduoda Lilei Juodaodės Marijos paslaptis. Būtent iš Augustės Lilė netikėtai sužino savo mamos mįslės esmę ir išmoksta bitininkystės paslaptis:
„Štai čia aš praleidau savo vasaras“, ji sakė. „Matai, namas ir visa aplinkui priklausė mano seneliams. Didžioji Motušė taip pat laikė bites, toje pačioje vietoje, kur jos yra ir dabar. Iki jos dar niekas nebuvo matęs moters bitininkės. Ji mėgdavo visiems kartoti, kad nėra geresnio bitininko už moterį, kadangi jos turi nepaprastą galią užsiauginti savyje meilę padarams, kurie gelia.“

„Paslaptingame bičių gyvenime“ autorė pina istoriją apie mamos paieškas, judėjimą dėl pilietinių teisių ir viską nušviečia su moterišku dvasingumu. Debiutinis negrožinės literatūros rašytojos romanas „Paslaptingas bičių gyvenimas“ mano skoniui vietomis yra saldus kaip medus. Be to, vienintelis tikrai atskleistas veikėjas vyras knygoje yra Tyrėjus, ir tikriausiai sutiksite, jog jis nėra toks jau malonus žmogus, ar ne? Vis dėlto tai įkvepiantis feministinis romanas su labai stipriais moteriškais personažais. Ir nors knyga jau parodė savo galią ir tapo geriausiai parduodamu romanu tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų, tačiau jis ypatingai pakerės skaitytojas moteris, o dar labiau – moteris bitininkes.
Vaida Kavaliukaitė
2011-01-21
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2008
Vertėjas (-a): Renata Endzelytė
Puslapių: 328
Kodas: ISBN 978-9955-24-829-3
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą