Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Narnijos kronikos. Burtininko sūnėnas

Narnijos kronikos. Burtininko sūnėnas Airių rašytojas C. S. Lewisas vaikams skirtą knygą „Narnijos kronikos“ seriją pradėjo nuo „Burtininko sūnėno“. Tai pirmoji iš septynių, didžiulio populiarumo visame pasaulyje sulaukusių, knygų serijos.

Apie kitų pasaulių egzistavimą mums ne kartą yra tvirtino daugybė kitų knygų – skirtų vaikams ar suaugusiems. „Narnijos kronikas“ drąsiai galime vadinti stebukline-fantastine pasaka. Pripažinimo ši knygų serija susilaukė ne tik tarp vaikų, ją pamėgo ir suaugę skaitytojai. Negalime pamiršti ir to, kad šiose knygose yra nemažai biblinių simbolių, o pati Narnijos šalis – tai puiki vieta dar vienai nesibaigiančiai kovai tarp gėrio ir blogio. Nors ir šioje knygoje laimi gėris, blogis niekur neišnyksta, atgavęs jėgas jis pasirodo kitoje knygoje.

Senajame Londone susipažįsta mergaitė Polė ir berniukas Digoris. Jie labai džiaugiasi vienas kito draugija, mėgsta leisti laiką kartu, tačiau žaisdami jie patenka į keistojo dėdės kambarį. Šis dėdė turėjo stebuklingus žiedus, tačiau pats jų užsidėti nedrįso. Apgaulės būdu jis priverčia vaikus pasimatuoti žiedus. Vaikai atsiduria keistoje vietoje – erdvėje tarp pasaulių. Iš čia galima patekti ne tik atgal į Žemę, bet ir aplankyti kitus pasaulius. O koks save gerbiantis vaikas galėtų atsispirti tokiai pagundai? Tačiau keliaudami vaikai netyčia pažadina Blogį.

Vis dėlto pagrindinis įvykis šioje įvadinėje knygoje – Narnijos atsiradimas. Būtent tada, kai Polė, Digoris, jų netikęs dėdė, vežikas su arkliu ir piktoji burtininkė patenka į nežinomą planetą, liūtas Aslanas sumąsto pašaukti gyvenimui šiame pasaulyje saulę, žvaigždes, augalus ir gyvūnus. Taip pradedama kurti Narnijos šalis. Man užgniaužė kvapą beskaitant apie tai, kaip visi augalai, medžiai ir gyvūnai pradeda augti iš žemės. Naujas pasaulis tampa nuostabia vieta net mažiausiam jos gyventojui.

Tačiau pasaulis, vieniems atrodantis nuostabiai ir didingai, kitiems kelią norą pasipelnyti ir užgrobti valdžią. Joks magas nenaudos savo burtų, žinodamas, kad nieko negaus mainais. Aišku, ne taip lengva nugalėti stebuklingąją šalį, kurios kalbantys gyvūnai išvis nepažįsta blogio. Tačiau niekas nėra amžina…

Nors knygą pirkau tik todėl, kad buvo įdomu, kas taip traukia žmones jas skaityti, nė trupučio nenusivyliau ją nusipirkusi.

Šioje knygoje patiko viskas – nuo kalbančių gyvūnų ir piktosios raganos, nuo Narnijos pasaulio sukūrimo iki bandymo ją išgelbėti iš blogio gniaužtų. Nors knyga ir yra skirta mažiesiems skaitytojams, ji puikiai tinka ir vyresniems. Kiekvienas jos puslapis tiesiog traukte įtraukia, o sulaukus pabaigos ilgai negali atsipeikėti nuo to, kad ji atėjo taip nelauktai, o svajonėse dažnai galvoji „norėčiau ir aš ten pabūti...“. O pabūti ten labai lengva – tereikia paimti į rankas C.S. Lewiso knygas ir pasinerti į magiškąjį Narnijos pasaulį.
Gabrielė Jadzevič
2011-06-29
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Vaikams
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2009
Vertėjas (-a): Aurelija Jucytė
Puslapių: 216
Kodas: ISBN 978-9955-38-184-6
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-07-01 14:57
Arvena
"Apie kitų pasaulių egzistavimą mums ne kartą yra tvirtino daugybė kitų knygų – skirtų vaikams ar suaugusiems" - o nederėtų pridėti, kad C.S. Lewisas buvo vienas pirmųjų, rašiusių apie tuos "kitus pasaulius". "„Narnijos kronikas“ drąsiai galime vadinti stebukline-fantastine pasaka." - o jau tos drąsos! Šiuo atveju kiek kuklesnis pareiškimas būtų labiau tikęs. Tipo stebuklai - tai realūs, kasdieniai dalykai, ne? Sviestas sviestuotas, va kas iš jūsų drąsaus pareiškimo išėjo.
"Negalime pamiršti ir to, kad šiose knygose yra nemažai biblinių simbolių" - nežinau, negaliu ginčytis, nes pačios knygos neskaičiau, bet kiek žinau, tai yra ne tiek biblinė simbolika, kiek biblinė alegorija (kuo beveik atvirai bodėjosi tuo metu geras S.C. Lewis'o bičiulis J.R.R. Tolkienas).
"Vaikai atsiduria keistoje vietoje – erdvėje tarp pasaulių. Iš čia galima patekti ne tik atgal į Žemę, bet ir aplankyti kitus pasaulius." - neatrodo, kad nebūtina kiekviename sakinyje kartoti žodžio "pasauliai"? Stilistiškai koreguotinas epizodas.
"O koks save gerbiantis vaikas galėtų atsispirti tokiai pagundai?" kiekvienas save gerbiantis vaikas - mjo.
"Man užgniaužė kvapą beskaitant apie tai, kaip visi augalai, medžiai ir gyvūnai pradeda augti iš žemės." - gyvūnai irgi pradėjo augti iš žemės? Nū gal.
Recenzija silpna, bet gal ir nevisai beviltiška. Nusišnekėta nemažai, stilius taisytinas, tačiau aiškiai, bet neįkyriai išdėstyta recenzentės pozicija, įspūdis, kurį padarė knyga. Sutinku su Mylinčio žvilgsnio komentaru, kad, jei įvertinote knygą 4 balai, gal reikėjo nurodyti nors kokį trūkumą, o dabar recenzijoje rašoma: "šioje knygoje patiko viskas", bet įvertinimas balu - vis tik nėra maksimalus.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-29 22:53
Mylintis žvilgsnis
Recenzija gana gera, bet manau nesutampa su tavo įvertinimu knygai. Įvertinai ją 4 knygutėmis, bet rencenzijoje išgyrei ir nepateikei jokių pastabų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą