Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Lyla

Lyla Elenos Kurklietytės „Lyla“ – savotiškas romanas, bet labai aktualia tema. Jo herojus Ramūnas Indra - priekabus, nerimstantis, užsisklendęs savyje žmogus, iškėlęs savąjį „Aš“ aukščiau kitų, jam artimų žmonių. Jo elgesys su patale gulinčia motina konfliktiškas ir varginantis. Ramūnas bjaurisi jos kūnu, iškankintu negalios. Mintys kankina jį, jis negali įvertinti savo žmonos Dominykos nuoširdumo, vargina ją įtarinėjimais. Jai išėjus, blaškosi ir painiojasi savo prisiminimuose. Jam baisu. Materialus pasaulis gąsdina ir erzina jį.

„- Stojuosi šalia savo materialaus atvaizdo. Keistoka apie save sakyti - jis. Atsistosiu šalia savęs... Pabandysiu.“ Jis nesuvokia kur esąs… Jis nesijaučia laimingas, nes yra vienišas, o vienišas niekada nėra laimingas.

Dominyka laukiasi, ji žiūri į pasaulį visai kitomis akimis. Jis jai regisi toks paslaptingas, kurio jinai nepažino, bet taip norėjo…

Po motinos mirties Ramūnas blaškosi, naikina motinos sukauptas maisto atsargas, traiško kirmėles, užsiveisusias kruopose. Tai įniršis ir pasidygėjimas...

Staigi žmonos mirtis dar labiau sukomplikuoja jo gyvenimą. Jis bėga nuo savęs, bėga toli. Jį vilioja Indija. Jis jaučiasi kaltas dėl savo žmonos ir dar negimusio kūdikio mirties. Pasimetęs ir apgailėtinas jis pradeda savo klajones svečioje šalyje.

Gražus, šviesiaplaukis jis skiriasi iš tamsiaodžių minios. Valkatavimas, kalėjimas, alkis, susitikimas su senu asketu Naga kalėjime, padeda geriau pažinti gyvenimą, išmoko kontroliuoti savo mintis ir jausmus. Širdyje jis pagaliau suvokia, kad artinasi prie kažko dar labai tolimo ir ligi šiol nepažinto. Jo nuoskaudos ir kančia maitinanti jo EGO, baimė nueiti iki galo...

„- Mintys lyg skruzdelės - lipa viena per kitą. Skruzdėlės žino, kur eiti, ką nešti. Mintys nežino. Gimdo viena kitą, pritraukia ir atstumia, šokteli į šalį, sklaidosi lyg tie debesys, keičia formą... Stebėk savo mintis, stebėk, kas jas pasėjo ir kaip jos dygsta, auga...“, - tai vis asketo Nagos žodžiai. Savęs nepažinęs, nesuprasi ir kito.

Romanas priverčia susimąstyti. Tai gyvenimo filosofija, atrodanti suprantama ir paprasta, o iš tikrujų tokia tolima ir paini, kad susigaudyti joje ne taip paprasta. Neskaičiusiems vertėtų perskaityti šį nuostabų kūrinį. Tai nerimstančios sielos klajonės.
2004-10-20
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2004
Puslapių: 264
Kodas: ISBN 9955-08-580-0
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-13 13:42
Man visai patiko. Sveikinu. Sunku vertinti neskaičius knygos. Tesk toliau. Kai kas čia visai protingai pataria, kai kas čia per daug kategoriškas. Eik toliau.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-22 13:07
anuka
odeta, dar kartą pastabėlė: recenzijose nepasakok siužeto taip smulkiai. pradingsta susidomėjimas. nes kas man iš to, jeigu aš pirmą kartą paėmusi knygą jau žinau ne tik veikėjų vardus, bet ir kad jie miršta, keliauja į Indiją ir pan.?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-21 11:28
Ievų Pūga
Teko išgirsti jogos stovykloje šios knygos autorės pasakojimą kaip rašė šį romaną, kaip rinko medžiagą iš įvairių mokslinių šaltinių. Gale knygos duotas žodynėlis. Manau recenziją rašant, pravartu buvo tai paminėti. Knyga iš tiesų ypatinga.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 18:11
Paparacė
Nelabai patiko tai,kad mažokai autorės vertinimo,o ir šiaip manau,kad tokią recenziją būtų įdanoma parašyti net neskaičius knygos.tačiau knyga vis vien kaip reikiant sudomino.Ačiū:)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 14:30
viena skruzdėlė
recenzija tai siužeto santrumpa... na ką padarysi, ne visiems duota;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 12:25
paukštukas
visai smagi knyga. po truputį suskaičiau knygyne. nenorom primena jurgos ivanauskaites 'sapnų nublokštus', bet vistiek čia kitaip..
mano kuklia nuomone recenzija informatyvi, bet sausoka ir neišskirtinė. bet vis tiek gerai..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą