Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Luka

Luka Luka – miestas Italijoje bei itališkas vyro vardas. Visgi šiame kūrinyje pagrindinis personažas yra moteris – Luka. Jos tėvai – italas ir danė – per žaibiškai užsimezgusį romaną taip pat žaibiškai nusprendė, jog, nepaisant vaiko lyties, pavadins jį Luka jų meilės miesto garbei. Tačiau veiksmas vyksta ne Veronoje ir tai nėra dar viena Romeo ir Džiuljetos istorija. Nors ir galėtų būti: išsiskyrimų čia apstu, tik greičiausiai dėl tos jų daugybės nei vienas ir nepretenduoja į tragediją. Čia tinka eilutės iš vienos Pearl Jam dainos: „Širdys ir mintys... Jos blunka, nublunka užmarštin“ (laisvas vertimas).

Lukos mama metė ankstesnį vyriškį dėl italo, vėliau išsiskyrė ir su juo. Luka tėvą prisimena vien iš senų jo fotografijų. Panašu, kad blaškymasis tarp vyrų paveldimas. Šiuo atveju duktė gerokai pralenkia savo motiną. Ne iš blogos valios, žinoma; tiesiog ji aktyviai ieško vyro, su kuriuo galėtų praleisti visą gyvenimą, kuris įžvelgtų jos slapčiausias kerteles ir atskleistų jai tai, ko ji pati niekada nežinojo apie save, kitaip sakant, vyras turėtų atlikti savotišką veidrodžio funkciją. Taigi Luka ieško vyro, kurį galėtų mylėti. Ar jai sekasi? Sunku pasakyti, keletą kartų ji buvo įsitikinusi, jog rado, tad tam tikrą laiką buvo laiminga. Vėliau ta laimė vis baigdavosi, bet ir šios pabaigos Lukai atverdavo akis, padėdavo suprasti ką nors naujo, pažvelgti į save iš šalies.

Po vieno tokio išsiskyrimo ji (šiek tiek apgirtusi) sėdo į automobilį ir ruošėsi nuvykti pas meilužį ir, matyt, įsimylėti jį. Tačiau šį užburtą ratą nutraukė avarija. Luka tapo akla. Štai čia ir prasideda knygos veiksmas. Apskritai knyga sudaryta „išmėtytų kadrų“ principu, t.y. skaitytojui tenka šokinėti nuo dabartinio veiksmo iki įvairių prisiminimų. Šalia Lukos istorijos pasakojamas dar ir jos daktaro Roberto gyvenimas. Iš principo, ganėtinai panašus, tik vyrus čia keičia moterys. Na, ir kiek skurdesnis: jau minėjau, jog Luka pranoko savo motiną partnerių skaičiumi, Robertą ji irgi be abejonės pralenkė. Turiu pastebėti, jog skaitant šią knygą susidaro įspūdis, kad visame pasaulyje nėra nei vieno ištikimo šeimos žmogaus.

Bet kuriuo atveju, knyga yra skaitoma labai lengvai. Iš pirmo žvilgsnio ji tirpsta taip greit, kaip ir paprasti meilės romaniūkščiai. Visgi tirpimą sulėtina 333 puslapiai bei tai, jog visas tekstas sudarytas vien iš pasakotojo kalbos. Viena po kitos, nuo pirmo iki paskutinio puslapio gražiai žygiuoja įvairaus ilgio pastraipos, nerasite nei tiesioginės veikėjų kalbos, nei paveiksliukų. Visgi veikėjai kalba, tik skaitytoją jų žodžiai bei mintys pasiekia per pasakotojo filtrą. Dėl to nerimauti neverta, pasakotojas išties išmano savo darbą: stebina ne tik žmonių santykių vaizdavimas, bet ir jų supančios aplinkos (gamtos) aprašymai, įvairių akcentų išryškinimas.

Knyga įtraukta į „Alma Litera“ XX a. aukso fondą. Manau, tai dar viena priežastis, neleisianti jai taip greitai tirpti skaitytojo akyse. Galima sutikti, jog joje gana taikliai pavaizduotas XX a. ieškantis žmogus, žmogus, savęs ieškantis kituose žmonėse (dažniausiai priešingos lyties). Randantis ir pametantis.

Čia Robertas rado Luką, Luka rado Robertą; ji niekada jo taip ir nepamatys, geriausiu atveju jis bus balsas, draugiškas balsas.
2007-08-07
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Vertėjas (-a): Zita Marienė
Puslapių: 333
Kodas: ISBN 9955-08-639-4
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-04-16 02:39
Laukinė Obelis
Knygą skaičiau. Ji šiek tiek nuliūdino, bet kartu ir labai sužavėjo. Kaip ir ši recenzija: sužavėjo pirmoji ir dvi paskutiniosios pastraipos, o viduriuką galima buvo suformuluoti taikliau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-07 14:19
adlim
šią knygą skaičiau jau senokai, bet perskaičius recenziją nesusigundyčiau jos skaityti, nors knyga man visai patiko.
beje skaitydama nežinojau,kad nebus tiesioginės kalbos ir tai maloniai nustebino, visai nepasigedau jos.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-09-13 20:26
švelni mo
Antras sakinys nelogiškas. Tiksliau būtų "...personažas moteris - Luka".
Anrojoje pastraipoje kiek painiojasi Lukos ir jos motinos ieškojimai, gal kiek per daug vienodų įvardžių.
Dar vienas nelogiškumas: knyga įtraukta į XXa. amžiaus fondą, todėl yra gera. O gal atvirkščiai?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-30 16:32
ostija
Kiek žmonių, tiek skirtingų gyvenimų:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-09 00:50
Saulute Šviesk
Nieko:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą