Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Ligi Lietuvos 10 000 kilometrų

Ligi Lietuvos 10 000 kilometrų Tomui Venclovai tai įprastas nuotolis; jis mėgsta, kai Lietuva toli. Mėgsta tyčiotis. Ir šįsyk abu šiuos pomėgius įgyvendina. Su pasimėgavimu. Kelionių po Rytus, labai tolimus Rytus fone (Japonija, Kinija, Pietų Korėja, Indija, Ekvadoras ir t.t.) yra kiek ciniškas, keistai savim pasitikintis, žiauriai pastabus personažas, stebintis viską, bet nieko, net Rytų burtų nepakerimas.

Visur randa blusų ir visur šiek tiek žaidžia vietinio peizažo ir autoritarinių režimų fone. Niekas jo nestebina, stoiko laikysena dera su turisto, plg.: „Autobusą kelyje stabdo ginkluotas patrulis. Užtat matome saulėtekį virš ramios it ežeras Brahmaputros...“ (p. 141). Visame yra savas gėris, ar ne?

Ne amerikono, o europiečio lietuvio pastabos. Galima skaityti, prieš tas šalis aplankant, bet geriausia mokytis iš Tomo Venclovos pavyzdžio. Mokytis lietuviui patartinos laikysenos kelionėse - „eščio nie to vidali“, - turi pasakyti lietuvis prie Fudzijamos.

Snobiška? Žinia. Snobizmas man čia reiškia išsilavinimo ir skonio įgalintą kritiškumą. Rytų mėgėjams knygos skaityti nepatartina.
Gintaras Beresnevičius
2003-12-14
 
Kita informacija
Tema: Kitos
Leidykla: Baltos Lankos
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2003
Puslapių: 230
Kodas: ISBN 9955-584-10-6
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą