Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Lėliukė

Lėliukė Trumpai apie autorę: Dorota Terakovska (1938-2004)-lenkų rašytoja, žurnalistė ir publicistė. Išgarsėjo parašiusi romanus „Raganų duktė“ (1992) ir „Dievų vienatvė“ (1998). Jos knygas labiausiai myli jaunimas.

Romane „Lėliukė“ — dviejų žmonių drama. Ieva ir Adomas yra pasitikintys savimi, šiuolaikiniai karjeros žmonės. Jiems atrodo, kad viską pasaulyje galima užprogramuoti ir numatyti. Bet autorė sako, kad gyvenimą lemia atsitiktinumai ir įvykių netikėtumas, ir ne vien taisyklės ar susikurti elgsenos rėmai.

Taip ir eina Adomas ir Ieva per gyvenimą, svajodami apie šeimą. Jiems atrodo, jog pasiruošimas tėvystei ateina savaime. Rodos, tėvystė būtų naujas gyvenimo etapas, prilygstantis pokarjerinei karjerai. Jiems abiems darbas yra svarbiausias dalykas ir jie nė neketina keistis. Gyvenimas - išvien su gyvenimu, kaip rašo autorė, ir tikrai viskas klostosi puikiai iki... Svajonės apie dar geresnį ar net idealų gyvenimą kažkur dar ateityje.

Tačiau tai du vienas kitą mylintys žmonės, kurie pasirengę kantriai laukti. Ir staiga jie supranta, kad būtent dabar atėjo laikas turėti vaikų. Jau viskas pasiekta, viskas iš gyvenimo gauta, o.gal dar ne?

Rodos, kažkada vaikų klausimas buvo lyg ir nelabai svarbu. Štai vieną rytą viskas pasikeitė. Jie susivokia, kad būtis be vaikų tuščia.

Gimsta dukra. Būtent dukros gimimas - svarbiausias romano motyvas. Idealioje dviejų žmonių sąjungoje gimsta neįgalus vaikas. Kaip reaguoja aplinkiniai? Kaip patys tėvai?

Pastebimas abiejų pusių viena kitos nesupratimas, šaltumas ir atstūmimas, bei nenoras suprasti. Rodos Adomo ir Ievos šeimoje viskas buvo rūpestingai programuojama, viskas delikačiai sprendžiama, bet kas galėjo numatyti tai? Kas kaltas? Kodėl artimiausi žmonės juos pasmerkia?

Knygą patartina paskaityti verta tiems, kurie galvoja, kad šeima yra antraeilis dalykas, kurie apie santuoką mąsto paviršutiniškai.
2006-11-20
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Poczwarka
Tema: Romanai
Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2006
Vertėjas (-a): Vytas Dėkšnys
Puslapių: 277
Kodas: ISBN 9986-39-419-8
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-26 17:25
ner
ner
o kam pasakot viską?
a?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-23 20:39
manukoshe
knygos grožis ne tik jos turinyje, o ir čia atskleista visai nedaug.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-20 18:18
kitaip
Paskaitęs recenziją galvoju, jog ir knyga nebloga, tik gal per daug jau to glausto turinio, skaityti gali būti nelabai įdomu kai tiek žinai, nors kam aktualu ar patinka tokio turinio knygos, tai nė kiek netrukdytų.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą