Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Kuprotas kalnas

Kuprotas kalnas Pradžioje – trumpas ir laisvas knygos turinio atpasakojimas.

Netoli Mosėdžio vargingo ūkininko šeimoje augo berniokas, vardu Petras. O netoli Žarėnų dar vargingesniame ūkyje nepriteklius kentė vaikigalis, vardu Antanas. Jie užaugo ir pasisamdė turtingam žemvaldžiui šalia Šatrijos kalno ganyti avis. Šeimininkas abiem prisakė: Vakarieniauk ir pusryčiauk stovykloje, bet MIEGOK SU AVIMIS, ir, kaip Dievą myliu, nekurk JOKIO LAUŽO, nepalik JOKIO ŽENKLO. Paklusnūs kaimietukai vykdė visus nurodymus, bet miegoti su avimis nepanoro. Tad ėmė miegoti vienas su kitu. Kalbant miestietiškai, užsiiminėti homoseksualizmu. Pasibaigus ganiavos laikui, jie vedė kvailas valstietes ir pridarė joms vaikų. Bet meilė Šatrijos kalno papėdėje jiems nedavė ramybės. Kas keleri metai jie susitikdavo, užsidarydavo kambaryje ir puldavo vienas kitam į... Kambarys dvokė sperma, tabako dūmais, prakaitu ir viskiu, o taip pat senu kilimu, rūgščiu šienu, balno oda, išmatomis ir pigiu muilu. Petras ir Antanas palengva seno. Vienas iš jų išsiskyrė su žmona, o kitas žuvo ar buvo užmuštas traktoristo, kilusio nuo Platelių. Tada Petras ar Antanas (nebepamenu katras) spaudos kioske nusipirko atviruką su Šatrijos kalno vaizdu ir žalvario vinute prismeigė jį prie mėšlinų tvarto durų. Kuopdamas gyvulius, Petras ar Antanas visada atsimindavo Antaną ar Petrą. Ir atrodė, kad kalnas priklauso tik jiems...

Pabaigoje – keletas objektyvių ir subjektyvių pastebėjimų.

1. Pastaruosius dešimtmečius amerikiečiai ir visas vakarietiškos civilizacijos pasaulis kraustosi iš proto dėl vadinamųjų „lygių teisių“. Ypač madinga homoseksualizmo tema.

2. Apysaka „Kuprotas kalnas“, vaizduojanti homoseksualią dviejų kaubojų meilę, pirmą kartą buvo išspausdinta žurnale „The New Yorker“ 1997 m. Jos autorė – 62 metų (!) senutė amerikietė iš Vajomingo.

3. 2005 m. pagal šią apysaką Holivudas susuko kino filmą, kuris, pasak anotacijų, susišlavė visus svarbiausius kino apdovanojimus abipus Atlanto. Šį niekalą įstengiau žiūrėti kokias trisdešimt minučių.

O pabaigų pabaigoje, aišku, išvada: nei tarp Vajomingo ir Teksaso kaubojų, nei tarp Mosėdžio ir Žarėnų ūkininkų homoseksualistų nėra, nebuvo ir negali būti. Jie gyvena tik knygose ir kino filmuose.
CASTOR&POLLUX
2006-11-21
 
Kita informacija
Pavadinimas
originalo kalba:
Brokeback Mountain
Tema: Smulkioji proza
Leidykla: Obuolys
Leidimo vieta: Kaunas
Leidimo metai: 2006
Vertėjas (-a): Linas Ruzgys
Puslapių: 64
Kodas: ISBN 9955-9725-9-9
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-26 16:08
Arvena
:D Gerulė recenzija. Įdomus požiūris, bet šiaip - tiesa :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-12-20 19:48
Alchemikas iš už Neries
Jo, 62 metų senutė...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-24 18:22
raugas
ar tai is vis recenzija?
man labiau primine tikrojo "antano" nuomone.... bezbrazijos kazkokios...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-24 17:45
Filologe Nekokia
man visai patiko.. recenzija ta prasme.. manau, ironija vietoj :) nes filma dar galima ziuret, bet ta knyga - visiskas niekalas, net atrodo kad ji - filmo siuzeto santrauka, o ne savarankiskas kurinys. Del to "Petro ar Antano" irgi pritariu, nelabai aisku skaitant. o jei tokiam paprastam siuzete baisiai gilintis reikia kad suprastum kas yra kas, tai... ;/
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-24 00:24
ner
ner
pradžioje pasakojama, o galiausiai pastebejimai, kurie nesusieti į vieną mintį o sudėlioti punktais.
tokia forma tinka bylai, o ne recenzijai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-23 02:15
Lad
Lad
Vienintelis recezijoje sudomines dalykas, tai bandymas kuriniui pamatuoti LT marskinius. Visa kita sujektyvusis dueto garderobas.
Kuprotas Kalnas dvieju zmoniu jausmu istorija.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-21 20:57
rozana
siaip cia net ir ne recenzija, o tik turinio nupasakojimas, bet neskaitant to labai jau i akis krenta tas Petras AR Antanas...<...> Tada Petras ar Antanas (nebepamenu katras)<....> jai jau rasai recenzija tai bent jau dar karta knyga galetum praverst ir Tiksliai susizinot Kuris zuvo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą