Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Kuotrė

Kuotrė Knygoje pateikti šeši E. Rudžio apsakymai: „Oršolė“, „Išbraidytas varga jūras“, „Anuo žmuonės“, „Mūsa Joudė“, „Kuotrė“, „Strėbuokielis“. Knygos tekstinį turinį gražiai papildo Bernardo Aleknavičiaus meninės fotonuotraukos, kuriose atvaizduoti mūsų liaudies meistrų skobti ir jau laiko nežinomybėn nusinešti „Rūpintojėliai“.

Tais metais žemaičiai tik ėjo iš „pogrindžio“ į savasties supratimą ir atgimimą, ir knygoje dar nėra žemaitiškų rašmenų. Žemaitiškuose žodžiuose vietoj ā raidės, įrašyta „aa“, vietoj ē – „ee“ ir t.t. Ta knyga – tai pirmas pokario laikais žemaičių tarme parašytas didesnės apimties darbas ir jį Žemaičių draugija paskyrė M. Daukšos „Katekizma“ išleidimo 400 metų sukakčiai paminėti.

Knyga, kaip įvade rašo ir pats autorius, skirta gražiai žemaičių tarmei, kad ateityje numirus ir paskutiniam žemaičiui, raštijoje liktų jų tarme šnekėti žodžiai, sakytos mintys, gana išraiškingai išliūliuotos sakinių intonacijos.

Apsakymai pateikti tarsi senų žmonių pasakojimai, iš kurių ryškėja prieškario, pokario (vadinamojo kolchozmečio) ir vėlesnių metų Žemaitijos krašto gyventojų keliai ir klystkeliai, ant pečių neštos visokiausios negandos. Kompoziciniu požiūriu labiau nusisekę yra apsakymai „Kuotrė“, „Mūsa Joudė“ ir „Išbraidytos vargo jūros“. „Kuotrėje“ ryškiais potėpiais tapomas moters gyvenimas, kurį keletą kartų pasunkina tai, kad vyras priprato prie stiklelio, kad sovietinė kaimų griovimo banga nušlavė nuo žemės paviršiaus jų namą, kad teko gyventi persikėlus į miestelį pas dukterį ir nuo sunkių darbų „asmeniniame ūkyje“ greičiau numirti. Įsipina į tos moters gyvenimo įvykius ir anūkų likimai ir visokios kitokios bėdos ir intrigos. Savotiškas kompoziciniu požiūriu apsakymas „Mūsa Joudė“, kur, netekus žemės ir ganyklos gyvuliui (ji buvo suvisuomeninta ir paimta kolchozo reikalams), didelė šeima bando neprarasti paties svarbiausio maitintojo – melžiamos karvės. Į gyvulio buvimą tvarte įsipina šeimos narių gyvenimai, jų vargai ir rūpesčiai. Įdomūs ir intriguojantys yra ir kiti apsakymai ir kas ryšis „įkirsti“ žemaičių tarmę, patirs ne vieną džiaugsmingą akimirką.

Iš rimtesnių trūkumų, kurie krito man į akis, pažymėčiau tam tikrą pasklajumą, įvykių mažą intensyvumą ir nekoncentruotą intrigą. Viskas plaukia tarsi ramioje upėje, o toks stilius, tikriausiai būdingas pasakojimui, mažai tinka šiuolaikiniam apsakymui.
2008-06-13
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Smulkioji proza
Leidykla: Žemaičių kultūros draugija
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 1996
Puslapių: 208
Kodas: ISBN 9986-9063-1-8
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-06-26 10:33
juozupukas
...pasirodo, kad ne tik angliškai, t.y. daug  jau supranti, bet ir netgi lietuviškai suprasti neingali, t.y. labai nedaug... būtina dar ir žemaitiškai išmokti, nes jie to nori...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-05 13:59
švelni mo
Norėčiau sužinoti, kuriais metais knyga parašyta: šiaip, dėl smalsumo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-18 09:59
Ana Aleksandravičienė
Kuokes intrigas? žemāčē anū nemiegst, tėk pasakuo tan, kan veizieje īr, kan parkande. Gērs ī pristatīms. Trumpā, drūtā. Nier kuo pliestis, rēk parskaitīt īpatis pajuset tuo žuode gražoma. 5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-17 11:35
Sniego mėnuo
Ketvirtoje pastraipoje pabrėžei kūrinių kompoziciją, bet vėliau imi kalbėti tik apie turinį, taip ir nepaaiškinai, kodėl jų kompoziija labiau nusisekusi ar savotiška.
Šiaip tai visai neblogas knygos pristatymas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą