Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Kulniuku dangus pradurtas

Kulniuku dangus pradurtas „Kam nors mirus natūraliai kyla pagunda tą žmogų sudvasinti, įžvelgti mirties nuojautas ir išankstines lemties apraiškas. Bet iš to, kiek pažinojau Aleksandrą, spėčiau, kad jis iš tokių niekų tik juoktųsi ir priimtų kaip banalybę, kurios nekentė“, – išskirtiniame interviu 15min kultūros redaktorei Monikai Bertašiūtei pasakojo Aidas Jurašius, Aleksandro Žaltausko debiutinės knygos „Kulniuku dangus pradurtas“ sudarytojas, poeto draugas.

Kelios ištraukos (visą interviu skaitykite 15min):

<...>

Apie knygą:

– Ar žinote, kaip A.Žaltauskas susidomėjo poezija?

– Kai susipažinome, jis jau rašė, tad šito klausti reikėtų žmonių, pažinojusių jį iš senesnių laikų. Spėčiau, kad kelias į poeziją buvo gan tradicinis: mėgo skaityti, o šalia to buvo subtilių sudėtingų išgyvenimų, reikalavusių ypatingos išraiškos.

– Ar kada diskutavote, iš kur ši dekadentiška jo subjekto pozicija?

– Tokios diskusijos nepamenu, be to, čia reikėtų atsižvelgti į knygos gimimo specifiką. Sudarinėjau ją neišvengiamai remdamasis savo skoniu, ir jeigu tai būtų daręs kas nors kitas, ji galbūt būtų visai ar bent jau truputį kitokia. Tarkim, buvo pasiūlymų pateikti kuo platesnę Aleksandro poezijos retrospektyvą, vos ne nuo pirmųjų kūrybinių bandymų. Bet tokią idėją atmečiau, nes norėjosi tiesiog geros knygos, o ne paminklo, svarbaus tik jį pažinojusiems asmeniškai.
Išskyriau tris kategorijas: vaikystės išgyvenimų reminiscencijos, asmeniniai santykiai ir abstraktesnės filosofinės temos. Taigi man atsiuntė krūvą tekstų (jų daug, nes vienu metu Aleksandras rašė beveik kasdien), perskaičiau juos, atrinkau, mano galva, stipriausius, tada skaičiau iš naujo, ieškojau leitmotyvų, kurie leistų kažkaip juos sugrupuoti, jungti į skyrelius. Išskyriau tris kategorijas: vaikystės išgyvenimų reminiscencijos, asmeniniai santykiai (meilė, aistra ir t. t.) ir abstraktesnės filosofinės temos (tarkim, dievoieška). Kai kurių tekstų priklausomybė vienai ar kitai kategorijai slidoka, tad vėlgi teko sprendimus priimti subjektyviai. Šalia to liko nemažai tekstų, kurie galbūt būtų praėję kito sudarytojo atranką. Tiesą sakant, pradiniame variante buvo dar vienas skyrius, į kurį sudėjau santūresnius, rytietiškai lakoniškus eilėraščius, bet su redaktoriumi V.Rudžiansku nutarėme, kad jie kertasi su likusios knygos gaivališkumu ir iškrenta iš konteksto, taigi pašalinome. Dar esama tokių lyg humoristinių tekstų, tai, ką vadinu eilėraščiais anekdotais: naratyvas, užsibaigiantis netikėta ir komiška pabaiga, po kurios kūrybinio vakaro metu sulauksi mandagių pakrizenimų. Tai dabar gana madingas žanras, tačiau tokius tekstus taip pat atmečiau: visų pirma, dažnu atveju tie pokštai poezijoje nelabai vykę, o nieko nėra liūdniau už nejuokingą anekdotą. Visų antra – anekdotas pagal apibrėžimą (aišku, jei nesi idiotas, kaskart iš naujo besijuokiantis iš to paties dalyko) veikia tik vieną kartą, o tai lyg ir kertasi su poezijos prigimtimi, pretenduojančia į amžinybę. Žodžiu, tekstų atranka ir knygos struktūra buvo neišvengiamai subjektyvi. Ir į tai reikėtų atsižvelgti kalbant apie tokius dalykus kaip Aleksandro poezijos dekadentiškumas ar subjekto pozicija. Galbūt jei knygą būtų ruošęs pats autorius ar koks kitas literatas, to subjekto pozicijos kampas būtų kitoks. Nemanau, kad radikaliai skirtųsi, bet paklaida galima.

<...>

– Kodėl dangų praduria kulniukas? Ar šis pavadinimas yra poeto intencija?

– Kažkada esame kalbėję apie dalyvavimą Pirmosios knygos konkurse, bet, kiek man žinoma, Aleksandras jokių knygos apmatų nepaliko, yra tik pavieniai tekstai. Taigi ir knygos, ir skyrelių pavadinimus parinkau aš – tai eilutės iš jo eilėraščių. Žemę įprastai mindančio kulniuko ir dangaus susiliejimas, mano galva, gerai atspindi tiek Aleksandro asmenybę, tiek poeziją. Nors daug rašė ir rimtai domėjosi poezija, jis turėjo ir labai žemišką pusę: net kai būdavo striuka su pinigais, negailėdavo nemenkos sumelės gerai šukuosenai, apie lovos reikalus mėgo kalbėti ne ką mažiau nei literatūrą, o kai kurie iš tų nelemtųjų Filipinų man atsiųsti vaizdai papuoštų bet kurią suaugusiems skirtą svetainę. Bet tai niekaip nesikerta su tuo, kas liko poezijoje, nes turbūt vienas labiausiai imponavusių jo bruožų buvo tas, kad jis žinojo, kur ir kada rodyti dvasingumą – ne viešoje aikštėje ar prieš kameros objektyvą, o tekstuose. Galiausiai, turint omeny, Aleksandro santykį su religija (šiai temai skirta nemažai eilėraščių) ir bendrą maištininko aurą, tas kulniuku pradurto dangaus vaizdinys taip pat labai tinka.

<...>

Skaitykite visą interviu čia:
www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/pasirode-filipinuose-mislingai-zuvusio-a-zaltausko-knyga-viskas-kas-su-juo-susije-misle-286-1539676?

Sudarytojas Aidas Jurašius.
Dailininkė Inga Paliokaitė-Zamulskienė.
Leidykla „Kauko laiptai“.
Interviu: Monika Bertašiūtė (15min) kalbina Aidą Jurašių
2021-07-25
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Kulniuku dangus pradurtas
Tema: Poezija
Leidykla: Kauko laiptai
Leidimo vieta: Kaunas
Leidimo metai: 2021
Aleksandro Žaltausko (1997–2020) eilėraščių rinkinyje „Kulniuku dangus pradurtas“ skaitytojai atras socialinių, filosofinių temų, derančių su vidinėmis subjekto būsenomis, siurrealistine vaizduote, kalbos žaidimais ir eksperimentais. Šiurkštokos raiškos elementai kartkartėmis praturtinami jautriomis įžvalgomis apie mirties neišvengiamybę. Rinkinio eilėraščiai liudija, kad autoriui pavyko sukurti poetinį lauką, kuriame privaloma žaisti pagal jo sukurtas taisykles: išlikdama atvira ir aktuali, A. Žaltausko poezija nepaklūsta kasdienio pasaulio logikai ir visuomenės nustatytoms normoms, o alsuoja nevaržoma kūrėjo laisve.
<br/><br/>
<br/><br/>Knygos leidybą parėmė:
<br/><br/>Lietuvos kultūros taryba
<br/><br/>Kauno miesto savivaldybė
<br/><br/>
<br/><br/>Tai tarptautinio poezijos festivalio Poezijos pavasaris-2021 Kaune metu išleista pirmoji poezijos knyga, projektą iš dalies finansuoja Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“. Aleksandras Žaltauskas – jau šeštasis projekte debiutuojantis autorius: 2020 m. susipažinome su Kristinos Bačiulienės („Slėpynės“), 2019 m. – Ievos Rudžianskaitės („Kita“), 2018 m. – Karolio Barecko („Skyrybos ženklas“), 2017 m. – Linos Buividavičiūtės („Helsinkio sindromas“), 2016 m. – Egidijos Šeputytės („Sekretai ir sekreterai“) poezija. Projekto partnerė – leidykla „Kauko laiptai“.
<br/><br/>
<br/><br/>Sudarytojas Aidas Jurašius. Dailininkė Inga Paliokaitė-Zamulskienė.
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2021-08-14 10:46
Mrs Do
Puiki knyga. Gera knyga. Profesionalus autorius, profesionalus sudarytojas ir redaktorius. Viskas prasminga, ir vertinga, išsiskiria iš kitų ir negali nežavėti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą