Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Jurga. Atsiminimai, pokalbiai, laiškai

Jurga. Atsiminimai, pokalbiai, laiškai Leidėjų žodyje rašoma: “Ji buvo viešas žmogus, bet tiek, kiek pati nusprendė”. Taigi, prieš paimant į rankas šią dailiai įrištą knygą kietais viršeliais ir permatomu pakalnutėmis puoštu aplankalu, iš kurios žvelgia jaunutė Jurga Ivanauskaitė, nereikėtų tikėtis visų atsakymų į jos populiarumo ir išskirtinumo klausimus. Ji atvėrė mums tiek širdies, kiek mums duota suprasti, ir kiek kiekvienas pajėgus įskaityti jos knygose, kurių per 45 gyvenimo metus paliko dvidešimt.

„70 balsų” – taip “Tyto albos” leidėjai pristato biografijos sudėtį, nes tiek žmonių pateikė popieriuje įamžintus savo prisiminimus ir įspūdžius iš pažinties su Jurga knygos sudarytojai. Kiti, nesiryžę rašyti, autorei Dovilei Zelčiūtei sutiko duoti interviu.
Prisimenu 2008 metais Kaune vykusį renginį, skirtą pristatyti šią knygą ir paminėti Jurgos Ivanauskaitės gimimo dieną. Susirinkus mažytė Viešosios bibliotekos salė lūžte lūžo nuo žmonių, kurie troško išgirsti tai, kas parašyta knygoje, tačiau gyvai. Mamos ir vaikystės draugės prisiminimai skambėjo šilčiausiai, labiausiai virpino širdį ir skatino pažvelgti giliau: už Jurgos romanų herojų gyvenimų, kur slypi pačios autorės pasaulis. Toks įdomus ir keistas.

Šalia salės durų stovėjęs vyriškis apsistatęs popierinėmis dėžėmis vos spėjo suktis, nes kiekvienas įeinantis į renginį žūt būt norėjo įsigyti biografiją “Jurga”. Už leidyklos kainą. Čiupau jas dvi, nes buvau tikra, kad atsiras žmogus, kuris man už tai padėkos, o jei ir neatsiras, išsaugosiu savo vaikams net du egzempliorius unikalios, vertingos savo istorija, gimimu ir esme, knygos, kurią rekomenduoju perskaityti kiekvienam literatūros ir meno mylėtojui.

Be prisiminimų ir laiškų knygoje pateikiamos Jurgos Ivanauskaitės dailės darbų nuotraukos, exlibris, grafikos darbai, spektaklių afišos ir nuotraukos iš asmeninių archyvų.
2009-04-28
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Kitos
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2008
Puslapių: 680
Kodas: ISBN 978-9986-16-663-4
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-29 03:51
nelabai suprantu o kaip galima ja atsisiusti? aciu is anksto
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-27 12:53
Audrėja
Puiki recenzija. Komentarus tikriausiai rašė tikrai nepažįstantys Jurgos. Nereikia būti fane, kad pamiltum Jurgą.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-09 14:55
Erato
Viešpatie, juk ne aš parinkau... O redagavo mane.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-03 09:42
Sniego mėnuo
Atleisk, tikrai neįžvelgiu šiame tekste tavo nuomonės, būtent jos man ir trūksta. Parašei keletą su knygos leidimu susijusių faktų bei savo prisiminimus, kaip ją (jas) įsigijai. Tad supratau tik tiek, kad tau knyga patiko, tačiau neaišku, kodėl. Aš negalvoju, nei kad tu fanė, nei kad dar kas nors, esmė tame, kad pateiktas tekstas neleidžia spręsti apie tavo nuomonę apie knygą nieko daugiau, tik kad (kaip minėta) ji tau patiko.
Tuomet kyla klausimas, kodėl šis tekstas patalpintas čia, tikėtiniausias atsakymas, atėjęs man į galvą, toks, kad  norėjai, kad daugiau žmonių sužinotų apie šios knygos egzistavimą. Na, tarkim aš sužinojau, bet nesužinojau, kodėl turėčiau, ar neturėčiau ją skaityti, ar tuo labiau pirkti.
Į e-mailus siųst manau niekam nereikia, geriau būtum visą tą recenziją čia sudėjus:) Be to vėlgi kyla klausimas, kodėl tuomet būtent šią dalį parinkai...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-01 19:55
Erato
jums rašau du, už tai, kad nutarėt komjaunuoliška darna, jog knygos neskaičiau, arba kad esu fanė. Nei taip, nei taip. Perskaičiau tą knygą ne vienu atsikvėpimu, o po vieną prisiminimą, turėdama laiko. Ne fetišas. Žmonės kalba nuoširdžiai, ką atsimena - tą sako. Juk ji ir taip buvo garsi, tad jokio tikslo aukštinti kaip ir nebėra. Gal kai kurie ir perspaudė, Ibelhauptaitė pavyzdžiui, bet daugelis ją minėjo geruoju gal todėl, kad ir buvo tų žodžių verta. Ar taip nemanot?

Man knygą laikyti malonu, nes Jurgos nepažinojau, ir miela turėti šį rinkinį. Recenzija kažin ar būna smerkianti, juk čia recenzija, praktiškai mano nuomonės išsakymas knygos tema. O nuomonė tokia, kokia yra. Jei būtų oficialus kritikos straipsnis, galėtumėte barti.

Ir galiausiai, čia nėra visa recenzija. Ji yra sutrumpinta... Tikrai nežinau, ar verkti ar džiaugtis dėl to. Jei norit, galiu į emailus atsiųst, jei įdomu...
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-01 16:10
Trečioji mergaitė
680 puslapių knygą skaičiau akimis ir, kaip neregė, pirštų pagalvėlėmis, vis grįždama į perskaitytą, nes ją tik taip reikia skaityti, jausti, gėrėtis ir mokytis.Jurgos knygos - viena, knyga apie Jurgos gyvenimą - kita,- savęs ypatinga paieška, kam žemiškieji pripažintieji nelabai ryžtųsi, turiu omeny "rašytojų gildija taip ir nepriėmė Jurgos...." Kur nepriėmė? Kas toji savęs įprasminusių , gildija?
"Šis literatūrinis elitas save sukūrė, sugalvojo taisykles, pagal kurias žaidžia, jo puikybė, pavydumas teisti pačiam būnant neteisiamam tam tikra prasme nužudė Gavelį ir Kunčiną (I.J.)
Įdomiausi pokalbiai su jos romanų vertėjais į vokiečių, latvių kalbas, nes....kiek kartų reikia perskaityti verčiamą tekstą, kad jis imtų skambėti originalo melodija?
Erato knygos neskaitė, tik paglostė viršelį? tad rašau du. pilkė perskaitė tik pirmą puslapį sudarytoja....
O A. Juozaičio prisiminimai apie sąjūdį, o "Beatles", Lenonas, Dalai Lama, tėvas Stanislovas - fetišavimas? talonėlių panaudojimas?parausk vertėja?
O jos "Angelų paroda"
- "Grynos spalvos angelams netinka. Dėl to sukūriau juos kaip spalvų ir savo surinktų gėlių "audinių" koliažus" (I.J.)
- Angele Sarge, apsaugok mane nuo vidaus ir išorės priešų, nuo visų, kas man kenkia, kas mane keikia ir kas mane peikia, kas man pavydi...." viena iš Jurgos maldų ant Angelo rūbo.
Čia taip pat ne recenzija, bet ir Erato  tep lep....ne.:(
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-01 14:04
verteja
Pavarčiau knygyne tą knygą ir nepirkau. Taip, Jurga tikrai nebuvo eilinė, bet šitoj knygoj jau tikras fetišavimas. Manau, kad kūrėją pernelyg nupigino. Suprantu, kad apie mirusią - arba gerai, arba nieko - bet man pasirodė labai jau "perspausta". Nevertėjo spausdinti daugelio dalykų,- vos ne panaudoti talonėliai... Gerbiu Jurgą kaip asmenybę, bet tokios knygos namie laikyti nenorėčiau.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-30 20:18
Sniego mėnuo
Na taip, iš teksto net neaišku, ar jo autorė perskaitė pačią knygą, ar ne. Panašu, kad knyga patiko besąlygiškai ir nieko apie ją net neina pasakyt:)
Todėl čia tiesiog gaunasi reklaminis tekstas. Norėtųsi argumentų, kodėl jau ši knyga verta skaitymo. Suprantama, fanams argumentai nelabai ką tereiškia:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-30 13:09
Ferrfrost
Pritariu Pilkei. Nesu megeja Ivanauskaites, bet ji nors vienintele rasytoja garsinusi Lietuva.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-29 12:05
pilkė
panašu, kad knygos dar net nespėjai paskaityti :) Spontaniškumas žavi. Privalu pastebėti tik, kad Zelčiūtė - ne autorė, o sudarytoja :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą