Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (3)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Baltijos jūra ir Lietuvos laivynas

Baltijos jūra ir Lietuvos laivynas Pagaliau įvairūs Lietuvos – ne jūrų valstybės apologetai ir dar įvairesni jiems pritariantys margaskverniai verkšlentojai gavo, ko nusipelnę: pirmieji – progą patylėti kartkartėmis kylančiose polemikose apie Lietuvą ir jūrą, antrieji – nosinaitę (net tris!) graudžioms ašaroms nusišluostyti. Kalbu apie tris knygas, dedikuotas Lietuvos – jūrų valstybės, lietuvių – jūros darbininkų temai. Esu realistas – ne lietuvių, kaip jūrinės tautos istorinei temai. Anaiptol ne todėl, kad lietuviai, anot karikatūrininko Ramūno Vaitkaus, tarpais pachaltūrinančio „tikrose“ jūrinėse valstybėse, tėra runkelių augintojai („Veidas“, 2005 08 04), o todėl, kad minimų knygų autoriai yra istorikai, mokslininkai, jūrininkai, o ne metraštininkai. Lietuvoje nuo Brunono laikų nebuvo tiek su vandeniu (ramiai! – ne gastronomine prasme) susijusių žmonių kartu sudėjus, kiek jų yra dabar. Prie šitos temos dar grįšime, o dabar kiek pavartykime knygas.

Visų pirma reikėtų pasakyti, kad visos trys knygos priskirtinos mokslinei (ar bent mokslinei populiariajai) literatūrai, tačiau žodis „mokslinis“ neturėtų gąsdinti „nemokslinio“ skaitytojo: iliustracijų gausa, kaleidoskopiškai besikeičiantys pasakotojai („Jūrininkų rengimas Lietuvoje...“ ir „Vėjas rėjose...“ parašyti autorių kolektyvų), tekstai pagyvinti aktualiomis, kartais pikantiškomis pasakojamojo meto detalėmis – knygų moksliškumą išduoda nebent panaudotos literatūros nuorodos. Tolėliau nuo jūros terminų nutolęs skaitytojas dviejose knygose ras net trumpus jūrinių terminų žodynėlius. Tačiau neretai dėmesį patraukia ne įvairūs jūreiviško gyvenimo nutikimų pasakojimai, o paprasčiausios žinutės: „mokėsi Italijos karinio jūrų laivyno akademijoje“, „į Inžinerijos mechanikos mokyklą Prancūzijoje išvyko“ („Jūrininkų rengimas...“, p. 109–111), dar minimos Belgija, Suomija, Latvija, Vokietija – juk ne dzūkiškai tose šalyse buvo dėstoma. Nebuvo tie kaimo bernai tokie pusgalviai, a? Smalsesniam skaitytojui gali pasirodyti, kad straipsnių autoriai kartais „užsižaidžia“ savo žiniomis: štai istoriko Dainiaus Elerto straipsnyje apie vokiečių povandenininkų mokymą keletą kartų minimas Gotenhafenas. Vargiai jį rastume šiuolaikiniame žemėlapyje, o juk tai tikrai daugeliui girdėta dabartinė Gdynė.

Vyresniųjų jūrininkų (ranka nekyla rašyti senųjų – na argi kapitonas Eimutis Astikas senas? O Ričardas Lučka?) prisiminimai knygą artina prie nuotykių apybraižų žanro. Labai ačiū už tokią pasirinktą istorijos dėstymo formą kapitonui V. Senčilai. Juk istorija – ne vien lentelės ir faktai. Pasigedau šiandien aušras sutinkančiųjų jūroje pasakojimų – matyt, dar ne laikas šiems apie savo „eibes“ viešai pasipasakot. Ilgai galvojau, kaip čia neparašyti šiandieninių jūrininkų – jūrininkais tampama vienąkart. Ir nebegrįžtamai.

Gaila, kad straipsnyje „Kitos jūrinio mokymo įstaigos Klaipėdoje“ nė žodeliu neužsiminta apie 42-ąją VPTM – bene didžiausią tokio profilio mokyklą Lietuvoje, rengusią laivų remontininkus Vakarų laivų remonto įmonei. Liko nepaminėtas upinis Lietuvos laivynas – lietuviškiausias per visą bolševikmetį. Ilgus metus Kaune veikė upeivių mokykla. Kauniečiai, matyt, atkreips dėmesį į neteisingai užrašytą miesto burmistro brolio, technikos mokyklų steigėjo J. Gravrogko pavardę (p. 98). Nelaikau geru tonu viešojoje erdvėje baksnoti autoriui į tekste paliktus netikslumus – negi imsi visą tiražą korektoriumi teplioti? Nekalbėčiau apie juos ir dabar, bet esu šventai įsitikinęs, kad visos šios knygos turi išliekamąją vertę ir užims vietas mūsų knygų lentynose šalia kitų Lietuvos istorijos tomų. Tiražas nėra nurodytas, tikėkimės, kad knygų pakaks visiems norintiesiems arba jos sulauks pakartotinio leidimo – gal net su papildymais. Istorija juk niekada nesibaigia.
Rimtautas Rimšas
2010-02-18
 
Kita informacija
Tema: Kitos
Leidykla: Baltos Lankos
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2009
Puslapių: 232
Kodas: ISBN 978-9955-23-276-6
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą