Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Ateik ir pasilik

Ateik ir pasilik Neseniai pasirodė antrasis Violetos Židonytės romanas “Ateik ir pasilik”. Kaip ir pirmajame, “Vasara eina per greitai”(2006), autorė gilinasi į žmogiškų jausmų, aistrų, sudėtingų gyvenimiškų išgyvenimų kolizijas, įtaigiai plėtoja meilės temą, jautriai,  įtikinamai aprašo jaunatvės polėkius ir klystkelius.

Romane persipina dviejų skirtingo amžiaus moterų – Salvijos ir Liučijos - likimai.  Jos abi – menininkės, jas abi lemtingoji meilė aplanko ir sužeidžia Graikijoje... Tik Salviją -po dvidešimties metų.

Vyresnioji, Liučija, seniai emigravusi iš sovietinės Lietuvos dėl politinių motyvų, iš didelės abipusės meilės tapusi italo profesoriaus, taip pat menotyrininko, žmona, tačiau dėl įvairiausių gyvenimo peripetijų negalėjusi nuolat su juo gyventi. Vis dėlto išsaugojusi meilę ir už ją – skaudžią, sunkią ir drauge saldžią – dėkinga likimui.Tai – didžiausias mano gyvenimo netikėtumas. Ir didžiausia laimė,- sako Liučija.

Gyvenimiškais patarimais, nemoralizuodama,  ji bando pagelbėti susivokti savyje, savo jausmuose savo jaunajai draugei Salvijai. Gyvenimo nereikia laukti,- sako ji,- jį reikia gyventi, kasdien, dabar pat.

O gyvenimas yra visoks - tai ir kankinanti meilė, ir neapibrėžta ateitis, ir žmogiškos aistros, ir nusivylimas... Ir – nepaisant darbų, karjeros, profesinės sėkmės – nepaliaujamas laukimas, ieškojimas to, vienintelio...

Ką bedarytum, ką beturėtum, vis tiek visą gyvenimą lauki laimės. Vis atrodo, kad kažko dar dar trūksta... Nedaug, trupučiuko. Tik kai tavo gyvenimo saulelė pasuka vakarop, supranti, kad tas pats gyvenimas ir buvo laimė. Su viskuo, kas patirta. Su svajonėm ir su kritimu į purvą. Su iliuzijom, kad tau skirta kitaip, nei visoms...

Knygoje daug meilės išgyvenimų ir nuotykių – vėsioje Lietuvoje ir po karšta, alinančia Graikijos saule. Liekančių širdyje ir ne... Bet vis tiek vienaip ar kitaip keičiančių Amūro paliestųjų gyvenimus.

Juk meilės neįsikalbėsi, ji smogia staiga, netikėtai, sužeidžia širdį kaip Amūro strėlė. <...> Sutikęs tikrą meilę, iškart suprasi, kad apsirikti neįmanoma – gamta viskuo pasirūpino: ji iš pradžių tave nušauna, paskui prikelia jau su tvirtu ir neatšaukiamu jausmu širdyje.
Ateik ir pasilik,
- jauno svetimšalio  lūpomis herojei ištaria meilė...
2008-07-30
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Kalendorius
Leidimo vieta: Kaunas
Leidimo metai: 2008
Puslapių: 256
Kodas: ISBN 978-9955-746-20-1
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-31 14:38
Diana Kurpyte
man tai labai patiko sita knyga, siulau paskaityti visiems, kurie domisi romanasi arba siuolaikiniu jaunimu
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-05 00:01
Vytenis Rudys
Skaičiau. Visai patiko. Nemažai filosofinių pamąstymų, tai pakylėja virš banalumo. Graži kalba. Pakankamai stipri knyga. Gal painoka, bet nebloga.

"Pridek" - išgyvenimai - tinkamas žodis, juk tikrai dažnai tenka būtent "išgyventi". "Persipinti" - t.y. susipainioti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-02 04:02
Vai
Vai
Lietuvaičiai barsto konstruktyvizmą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-30 15:12
Balta Baltaitė
skaityt neskaityčiau
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-30 12:08
švelni mo
Labai jaučiamas recenzentės susižavėjimas knyga, per daug dėmėsio skiriama turinio atpasakojimui (praktiškai, vien tik jam). Norėjosi gilesnio, kritiškesnio teksto, nes iš citatų galima suprasti, kad romanas nėra labai jau kokybiškas literatūriniu aspektu.

Recenzijoje yra kalbos kultūros klaidų: persipina likimai (nors persipinti (t.y. iš naujo supinti)galima tik kasas), meilės išgyvenimai (nors išgyventi tolygu išlikti gyvam); stiliaus nesklandumų: "susivokti savyje, savo jausmuose savo jaunajai draugei".
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą