Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 18 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Yra labai gražus posakis, kad tau reikia dar daug žolės apšikti, kad galėtum... Čia jau būna daug variantų. Pavyzdžiui, kad galėtum su manim ginčytis, kad galėtum į tokius žygius eiti, kad galėtum rašyti, kad galėtum komentuoti. Taip, du paskutiniai punktai yra tinkami rašyk erdvei.

Tikriausiai neįmanoma nustatyti kokius žolės plotus reikia trąša nubarstyti, kad galėtum tinkamai rašyti ar komentuoti. Nors neteisingai pasakiau, turėtų būti, kad galėtum tinkamai kurti ir komentuoti. Įdomu tai, kad iš esmės kritiko ir autoriaus kelias nesiskiria. Pirmiausiai tiek vienas, tiek kitas turi būti skaitytoju. Tuomet žmogus dar būna tabula rasa, gali priimti bet kokią tekstinę informaciją ir ji jam atrodys tinkama. Kiek vėliau pradeda atsirasti pajautimas, kuris simbolių rinkinys yra tekstas, o kuris - kūrinys. Štai čia ir prasideda skilimas. Autorius pradeda rašyti norėdamas sukurti geresnius tekstus nei skaito. Komentatorius paprasčiausiai išsako tai, kas buvo negerai. Galbūt jis tingi, o gal neturi laiko, kad pats pradėtų rašyti. Vienaip ar kitaip, reikėtų nepamiršti, kad kritika - taip pat kūryba. Reikia mokėti tinkamai palyginti skirtingus kūrinius, išsakyti savo nuomonę. Jei yra geras komentatorius, jo kritinį atsiliepimą yra skaityti ne mažiau įdomu, kaip patį kūrinį.

Štai čia prasideda autorių ir komentatorių konfliktas. Autoriai rašo ir tikisi, kad jų tvarinėlis bus pripažintas, pačiu pačiausiu, bet pasirodo piktas kritikas ir sužlugdo šias viltis. Labai lengva pastebėti, kad kai kurie autoriai yra nešikai. Taip, taip, nešikai - žmonės sergantys vidurių užkietėjimu. Galbūt jie ir norėtų aptręšti penkiolikos hektarų žolės plotą, bet paprasčiausiai nesigauna. Būtent tokie nešikai ir kelia daugiausiai problemų. Stena, pučia akis, mykia... Ir pliump rezultatas! Mažiukas, neaiškios spalvos, keisto kvapo. Kiek tuomet būna džiaugsmo! Tačiau prieina kritikas, pabaksnoja pagaliu, uždengia kritikos lapais ir nueina. Žinoma, nešikas pasiunta - kaip čia jo spirutę galima taip... lapu pridengti?! Jis net nenori suprasti, kad pasak senovės lietuvių išminčių "savas šūdas kvepia".

Žymiai lengviau tiems, kurie neturi tokių problemų kaip nešikai. Privaro ant žolytės kaip karvė, užteršia kelis kvadratinius metrus, tuomet net banda komentatorių atlėkusi savais lapais nesugeba visko uždengti. O tai kas kyšo tarpeliuose tarp lapų, kas niekam neužkliuvo galima laikyti tinkamu dalyku. Galiausiai tokio autoriaus produkcija tampa tokia, kad pradeda kvepėti net svetimam.

Koks skirtumas tarp autoriaus ir nešiko? Autorius niekada nebijo, kad jo tvarinys bus uždengtas lapais. Na, pripažinkite, kad gautas rezultatas ne visada pateisina lūkesčius. Bet autorius atkakliai valgo įvairius patiekalus ir vėl gamina. Nešikas didžiuojasi kiekvienu savo produktu. Išdidžiai nešioja jį ant delno, siūlo visiems jį pauostyti, pakramtyti, kad geriau pažintum ir taip suvoktum produkto tobulumą... Ir nors jam visi sako, nors jis ir pats mato, kad tai iš subinės iškrito, užuodžia, kad tai smirdi, bet nešikas vis tiek kramto manydamas, jog tai šokoladas... Taip sakant maistas smegenims...

Komentatoriai skina lapus nuo tų medžių, kurie išauga patręštuose laukuose. Iš pradžių barsto lapus ant kiekvienos surastos krūvelės, Vėliau, jei autoriaus pasiektas rezultatas viršija lūkesčius, jiems jau tenka palikti ir neuždengtų plotų. Ir jei paaiškėja, kad trąša buvo kokybiška, toje vietoje išauga ąžuolas... nors gal teisingiau būtų sakyti klevas (lapas didesnį plotą dengia), kurio lapus komentatoriai su džiaugsmu skina, kad galėtų pridengti naujas krūveles.

Dabar kiekvienam reikėtų susimąstyti. Komentatoriams ar jie tikrai klevo lapus skina, o gal smilgos? Autoriams ar iš jų produkcijos išaugo nors vienas medis? Nešikams... jie vis tiek nesusimasto, todėl belieka paprašyti, kad jie savo produkcijos kitiems panosėn nekaišiotų ir neverstų džiaugtis, kramtyti...


2011-01-15 14:30
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-02-24 12:28
pilkė_
ai, nu. Rabarbaro lapas irgi didelį plotą dengia... ir stiebai valgomi... tai gal stengiamės tas kultūras auginti? o jei beržas koks išauga, tai jau, vadinas, visai netinka?

Tikrai. Super pastebėjimai, pritariu viskambusgerai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-02-03 17:22
viskasbusgerai
Superkomentatoriaus superįžvalgos.
Kad taip kiekvienam rašykui į namus tamstos išmintį ir per dieną po tris kartus, kad ilgai ir sunkiai patylėtų prieš ką pliurpteldami.
Linkėjimai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą