Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







(Jeigu reiketu vienu ar dviem zodziais nuspalvinti nuotaika sovietu laiku Lietuvoje, naudociau zodzius: minia pilkai trepsinti vietoje; arba bespalviai pusiau kurti, pusiau akli zmones; arba savaip nelaimingai laimingi pilieciai). Taip, jus supratote teisingai. Butent nelaimingai laiminga buvau as. Nelaiminga, nes reikejo irtis alkunemis per gyvenima, o laimingos akimirkos prisotindavo mane palaima, gavus pavyzdziui deficita.

Vienas svarbiausiu zodziu sovietu Lietuvoje- mistiskas zodis- deficitas. Tai reiske trukuma vienos ar kitos butiniausios prekes. Todel Lietuvos miestus ir miestelius puose didziuliausios eiles zmoniu, norinciu isigyti deficitines prekes. Paste taip pat puikavosi pilka zmoniu mase, graziai stoviniuojanti isilgai, o kartais ir skersai.
Simtus tukstancius kartu ir man teko si garbe. Prisimenu krutine uzpludusi pasididziavimo jausma, po dvieju su puse valandu stovejimo eileje istaigingame Kauno centro bulvare Laisves aleja vardu. Gniauziant rankoje permatoma smagiai braskanti celofana, braukiau prakaita is po pazastu. Mano delne moteriskos kelnes kojines kuno spalvos. Net dvejos poros! Namuose visas stalciukas kaupinas senu, skyletu kelniu kojiniu, kurias nespejau adyti. Taip. Moteriskos kojines kelnes priklause deficitui. O kas deficitas- tas kelia nenumaldoma pasididziavima ji pagaliau gavus. Isivaizduokime moteriskas kelnes kojines uzgriuvusias visas parduotuviu lentynas. Moterys kada nori, tada nusiperka jas. Isnyktu tasai jaudulys pagaliau nusipirkus moteriskas kelnes kojines, smagiai braskanciame  celofaniniame maiselyje. Kas liktu? Tik uzsimauti jas ir nuobodziauti.
Tais sovietu laikais mano ego buvo penimas neispasakytai milzinisku dziaugsmo jausmu. Pagaliau galiu uzsismaukti kelnes kojines be skyliu ir be susiuvimo zymiu ant jaunu, liaunu koju. Ak, nebuvo sunku but liaunai. Juk mesa taip pat priklause deficitui. Tad kotletus tekdavo valgyti tik sventadieniais. Siokiadieniais siurbdavome mazoje virtuveleje darzoviu sriuba uzkasdami juodos duonos rieke. Tirstame darzoviu virale pluduriuodavo nuogi gabaliukai karves kaulu. Jaukus tai buvo vakarai. Visa seima: dvi jaunesnes seses, mama ir tetis drauge 9 kvadratiniu metru virtuveleje siurbiantys burokeliu sriuba. Tetis vis uzmesdavo koki juokuti apie deficita. Mama paslaugiai klausdavo kam dar ipilti sriubytes?

Kaip siandien matau vaizda: siaurute gatvele, kur as gimiau ir augau. Abipus pakeles veslus medziai, metantys seseli ant pilko grindinio. Daugiabuciu gyventojai rimtom veido israiskom grizineja namo is po darbu.
Bet kas gi tai?! Netikiu savo akimis! Kiekvienas be isimties nesa net palinkes po pusantro metro dydzio toki pati pailga daikta. Kelios desimtys zmoniu tiek moteru tiek vyru tempia kazka i namus. Mano sirdis suplaka stipriau, pajutus deficito galia. Dar nezinodama ka jie taip uoliai tempia kiekvienas i savo namus,  verzliai puoliau i eiles gala. Nugara i nugara stovejome kaip musio lauke vis pajudedami per peda kas desimt minuciu. Pradejo temti, nusvito gatves zibintai, smulkus lietaus lasai plove musu kasdienybe, o mes, stovintys eileje, snekuciavomes apie deficita. Neklydau. Sio daikto ir mano seimai labai reikejo. Tai buvo tualetinio popieriaus ruloneliai supokuoti po dvidesimt. Limitas- du tokie pokai per pirkeja. Diaugsmas, kad pagaliau kasdien galesime naudoti svelnu tualetini popieriu bent jau kelis menesius, nuspalvino mano skruostus jazminu slapva. Kainavo vos kelis centus tasai lobis. Tais laikais viskas buvo pigu. Svarbiausiai- islaukti momento, kada deficitas pasirodys parduotuveje. O jis visuomet pasirodydavo labia netiketai. Ismokau laukti eilese nenuobodziaudama. Kiseneje is anksto turejau pasiruosusi popieriaus lapa po dvidesimt nauju vokisku zodziu, kuriuos uoliai kaliau i galva, stovedama eilese. Taip ismokau uzsienio kalba ir veliau uzsidirbau duonai, vesdama vokieciu kalbos kursus pradedantiesiems. Bet apie tai veliau.
Sugriskime i siaura gatvele, kaupina tualetini popieriu tysianciu gyventoju. Nesusilaikiau ir emiau balsu kikenti. Komiskas vaizdelis! Kadangi Dievulis apdovanojo mane lakia vaizduote, tai pamaciau kiekviena zmogu beganti namo i tualeta sluostytis savojo uzpakalio deficitu. Tai galima drasiai pavadinti-masiniu viduriavimu. Pajutau ju seimos nariu beribi dziaugsma, isvydus tualetini popieriu vonios kambaryje. Ak, koks tai malonumas visai seimai. Dekos partysusiajam deficita, dziugaus garsiai, girsis kaimynams, giminems, net gal praziopsos is to entuziasmo ir filma apie kara arba revoliucija. Sovietu uzkariautoje Lietuvoje cenzura neleido zmonems atsipusti nuo karo baisybiu. 21.30 val. kas vakara filmas apie kara. Dar kartais galejai pasigereti filmo vaizdais apie sovjetu darbo liaudies gerove statant daugiabucius, kertant miskus baldu pramonei ar sejant laukus duona.  Dienos metu galima buvo grozetis Sovietu lyderio kalbancia galva. Ir turejo gi ka pasakyti liaudziai tasai lyderis. Istisas valandas per visus tv kanalus Leonidas Breznevas, stengdamasis sulaikyti dantu protezuz burnoje, burbuliavo tarsi rajojanti siena karve (kitaip nedristu pavadinti), propagandiska kalba apie praejusio suvaziavimo nutarimus. Tad dienos metu musu seimoje tv visuomet buvo isjungtas. Jis tarnavo daugiau kaip baldas, kur galima buvo uzdeti drozineta is medzio statulele arba molini vazoneli su kaktusu, kuris nezydi. O jei neduok Dieve prazidedavo, tai buvo vadinamas deficitu.
Jei jau prakalbau apie baldus, galiu atskleisti paslapti skaitytojui. Saugiai jausdavausi uzejus i svecius pas draugus, kaimynus ar pazistamus ar nepazistamus. Paslaptis ta, kad visu namuose tie patys baldai, tos pacios uzuolaidos. Netgi servizas sekcijoje tos pacios gerkles praziojusios zuvys melynos spalvos su paauksuotais krastais. Ant sienos gintaro  gabaliuku mozaika ant juodai beicuotos medzio lenteles. Nereikedavo niekada klausti,  uzejus I svecius, kur pas jus tualetas. Isplanavimas taip pat kaip ir pas mane namuose. Ak, koks tai saugus jausmas. Ir pavydeti kaimynui nera ko, nes ir jis ta pati turi ka as ir visi kiti. Norejosi kazkaip issiskirti is minios. Tad mezgiau sau drabuzius kaip ir mano seses, drauges ar mano giminaites. Bet ir cia neapseita be deficito. Ranksluosciai bei patalyne buvo deficitas. Tad turejome daug tikslu: pvz. Medzioti kur galima nusipirkti patalynes. Kazkas pasigyre, Lad latvijoje si menesi yra pirkti patalynes ir leksciu. Mano tevai daug negalvoje isvyko i deficito medziokle. Kiek buvo laimes grizus is latvijos miegoti uzvilktoje naujos patalynes su spalvingais zirniukais. Lt buvo pirkti tik balta patalyne, o ji jau ikyrejo iki gyvo kaulo. Kas kita patalyne su spalvingais zirniukais. Ir sapnai spalvotesni ir miegas saldesnis. Is tiesu laime mazuose dalykuose tokiuose kaip tie mazi spalvoti zirniukai.


2011-09-09 00:05
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą