Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (3)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šiek tiek apie rašymo praktiką. Dialogai

Daugelis žmonių turi vieną blogą savybę - jie kalba. Jei rašome kūrinuką, o jame yra kokios nors protingos būtybės, tikėtina, kad jos tarpusavyje bendraus. Tikėtina, kad mums reikės sukurti dialogą, kuris primintų bent apynormalį bendravimą. Taigi, dialogų pagrindai Jūsų dėmesiui.
Prieš kurdami dialogą jau turime būti susikūrę kūrinio pasaulį ir bendraujančius personažus. Daugeliui suprantama kodėl reikia sukurti veikėjus, tačiau kokiems velniams pasaulis? Aplinka labai įtakoja tokios pačios socialinės padėties žmonių kalbą. Nereikia galvoti apie kultūrinius skirtumus, pagalvokime vien apie laikmečių skirtumus. Pavyzdžiui, karys.
Akmens amžius:
Ūūūūuuuūūūū, uch, uch, bum, bum, aaaaa, bum, bach! Ėdalas, niam, niam, niam, niam! Moterys, uch, uch, uch, uch!
Viduramžiai:
Viešpaties palaimintoji mūsų armija žengė link priešo kariuomenės. Kautynės buvo ilgos ir negailestingos, daugeliui lūžo kardai, kautynių pragare buvo sunku atskirti draugą nuo priešo. Mes nugalėjom! Dabar apie mūsų žygius per amžius dainuos menestreliai...
XX a. pradžia:
Pasigirdus švilpukui puolėme iš apkasų link priešo pozicijų. Nemažai bendražygių kulkos pakirto dar tik puolimo prdžioje. Kelias iki priešo įtvirtinimų buvo ilgas ir baisus. Sprogimų išraustose duobėse puvo lavonai, kartais po patrankų sviedinių sprogimų, pajausdavai kaip į šalmą barbena ne tik žemės grumsteliai, bet tekšteli kažkas minkšto ir šlapio. Kas vyko pasiekus priešo pozicijas norėčiau pamiršti. Nors ir laimėjome, nėra džiugesio. Suprantu, kad mano rankos suteptos krauju tokio pačio, kaip ir aš kario, kuris ten buvo tik todėl, kad taip įsakyta.
XXII a. pirma pusė:
Velnias, niekaip neprisimenu ką daro šitas raudonas mygtukas? Tuoj pabandysiu... Šūdas! Undo, undo, undo, kur undo?
~XXXXX a.
Ūūūūuuuūūūū, uch, uch, bum, bum, aaaaa, bum, bach! Ėdalas, niam, niam, niam, niam! Moterys, uch, uch, uch, uch!
Jeigu yra dar ir kultūriniai skirtumai jie taip pat visiškai pakeis personažo kalbėseną. Taigi, jei norime gero dialogo, turime žinoti ne tik koks mūsų veikėjas, bet ir kur jis gyvena. Pasaulis ir personažas nebūtinai turi būti žinomas skaitytojui. Kitaip sakant, dialogą galime vystyti visiškai nenurodydami aplinkos ar personažo savybių, tačiau mes patys turime tiksliai žinoti kas ir kaip.
Tam, kad sukurti tikrovišką dialogą, jūs turite būti neblogai susipažinę su bendraujančių žmonių tipažais. Sakykime, jei jūs visiškai nežinote kaip kalbasi zubumbuluki genties žmonės geriau juos palikite ramybėje. Bandydami aprašyti tai, ko nežinote galite labai lengvai nusivažiuoti į lankas. Būtent dėl šios priežasties geriausia kurti žinomas aplinkas ir žinomus personažus. Kitas variantas - sukurti aplinką ir personažus, apie kuriuos nežino niekas. Pavyzdžiui, kalkamenio amžiaus programuotojus. Žinoma, čia jau reikia mokėti sukurti pasaulį ir personažus... Bet juk skaitėte prieš tai buvusias "Šiek tiek apie rašymo praktiką" dalis?
Labai svarbu, kad dialogas atitiktų socialinį žmogaus statusą.
Gatvinis banditas su išeiginiais treningais:
Žinai, supratau, kad mūsų suprojektuotas reaktorius turės vieną problemą - jį stabdant alfa dalelių išmetimas bent penkis kartus viršys normas.
Fizikos mokslų daktaras:
Vakar įvaldžiau papiktintą golfą - niaukti langai, blizgantys kalpokai, pramuštas duslius. Užsidėsiu pusę šiukšlių kibiro ant kapoto, atrodys krūtai!
Kažkas negerai? Dažna pradedančiųjų klaida - personažo kalba neatitinka jo statuso. Riteris šnekėdamas nelabai naudos tokius žodelius, kaip maksimaliai, teoriškai, šviesos greičiu. Lygiai taip pat inžinierius, pasakodamas apie reaktyvinius variklius nenaudos terminų arklio galios, dieviškoji ugnis, besisukantis daikčiukas.
Norėdami sukurti gyvą dialogą, turime ne tik galvoti apie personažų statusus, aplinką, bet ir apie tai, ar gyvi žmonės taip kalbėtų. Atkreipkite dėmesį, kad žmonės kalbėdami pateikia ir nemažai perteklinės informacijos. Ta informacija nebūtinai turi būti žinoma skaitytojui.
Vakar mačiau skraidančią lėkštę, panašią kaip ir praėjusią vasarą, visą blizgančią, švytinčią gelsva šviesa.
Dalis, kurioje nurodoma, kad skraidanti lėkštė buvo panaši į matytą seniau skaitytojui papildomos informacijos beveik nesuteikia, tačiau kalba atrodo tikroviškesnė. Taip pat, nereikia pamiršti ir personažo asmeninių savybių. Juk yra žmonių, apie kuriuos sakoma "neduok valgyti, duok pakalbėt", yra tokių, iš kurių žodžius reikia traukti replėmis. Tam įtakos turi ir kitos aplinkybės. Tarkime, jei personažą nugirdėme, jis gali kalbėti žymiai daugiau, arba žymiai mažiau. Jei planuojate kaip nors apsvaiginti veikėją, jums teks pasidomėti ir svaigiųjų medžiagų poveikiu organizmui. Nuovargis taip pat daro įtaką kalbėsenai. Nusivaręs nuo kojų plepys irgi nepuls be perstojo taukšti.
Dialogas yra bene vienintelė literatūrinio teksto dalis parašyta neliteratūrine kalba. Gana dažnai pasitaiko, kad personažas privalo kalbėti specifiškai. Pavyzdžiui, kalinys:
Neliteratūrinė kalba:
Ė, gaidžiuk, ką čia šoki? Tuoj į galvą pisiu ir per šikną pratrauksiu, pydare tu!
Literatūrinė:
Kodėl jūs bandote įrodyti , kad esate geresnis už mane? Tuojau jums trenksiu per galvą ir kai jūs būsite apsvaigęs, užsiimsiu su jumis analiniu seksu, nes manau, kad jūs esate homoseksualistas!
Žinoma, tai gali būti ir specifinės srities darbuotojų pokalbis. Tuomet jame visai normaliai atrodys svetimybės, tarmybės, žodžiai naudojami ne pagal tiesioginę reikšmę. Apie kalbos gryninimą galime kalbėti ką norime, tačiau jei norime sukurti tikrovišką personažą, kartais teks nusižengti taisyklėms.
Nereikėtų, kad personažai tarpusavyje kalbėtųsi kaip visiški silpnapročiai ar genijai (nebent jie tokie yra). Skaitytojui pateikiant informaciją, kuri dažnai tėra balastas, sėkmės nesusilauksite. Lygiai taip pat nesiseks, jei dialoguose nieko neaiškinsite.
Informacijos stygius:
- Kaip manote, kodėl neveikia trisinchrobalbatronas?
- Man atrodo, kad streikuoja temporalinio poslinkio matuoklis.

Informacijos perteklius:
- Ką daro šitas mygtukas?
- Įjungia kompiuterį.
- O ką daro šitas mygtukas?
- Atidaro kompaktinių diskų įrenginį.
- O ką daro šitas mygtukas?
- Spausdina „a“ raidę, debile tu!
- O ką daro šitas mygtukas?

Pradžiai tiek. Manau, kad prie dialogų dar sugrįšiu. Jei tik bus norinčių apie tai pasiskaityti.


2009-05-11 11:49
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-23 15:04
geriausias
įdomus patarymai...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-18 16:09
omnia_mea
Spamas po tema (yra vieta kur ir aš jo laukiu).

Kultivuoju specialų dialogų stilių, kuris yra labiau koncentruotas, nei realūs dialogai (priežastis paprasta: įdomiau skaityti, užima mažiau vietos).

Vienok galima tai įsivaizduoti (stengiuosi perteikti, bet nežinau ar skaitytojui tas aišku) kaip dialogą, kurį kuris nors personažas ATSIMENA. Nes juk atsimename būtent – koncentruotai, idealizuodami...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-15 00:27
Valkas
Tfu, nusišnekėjau. Panovą, o ne Perumovą. Akys merkiasi, ką čia beparašysi. Einu miegot.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-15 00:25
Valkas
Haldir, skirstymas turi reikšmės tik tiek, kad lietuviškų kūrinių yra mažai, ir jei nesi kurio nors jų skaitęs - nesi skaitęs nemažos dalies visos kūrybos.
O nuo kada "Genomas 3000" yra šūdas, leiskite paklausti? Tarp lietuviško SF (jei prie sainso nepriskaityt "Vėjo nuo jūros") jis - kaip kelrodė žvaigždė. Tiesą sakant buvau nustebęs, kad taip gerai gali parašyt lietuviai. Kaip matau, tamsta kokio nors Steelo neskaitęs, taigi panašios kūrybos ir nevertinat... O gaila. ten ne hard'as, ne bredberiška stebuklų kraitelė, panašios literatūros tikslas kitoks. Paskaityk Perumovą, jis tą efektą kaip reikiant įvaldęs, gal suvoksi.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-14 00:39
Haldir
Ps.: Valkai, tau, visgi, praeis tas amžius, anksčiau ar vėliau, kai skirstysi kūrinius į "lietuvių - nelietuvių", "mažamečio - suaugusiojo", "fantasto - nefantasto". Rezultate liks tik "šūdas" arba "geras".
Hau, ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-14 00:38
Haldir
Valkas: vieninteles šitos knygos aš ir neturiu :D
Girdėjau, kad "šūdas" ir nepirkau.
Eridanu negalima pasitikėt :)
Galima pasitikėt tik nešališkais kritikais dėl šios leidyklos. Pasimokiau pvz iš J. Žilinsko (vertintojo miesto legendose) "genomas 3000": išgirta tarp fantastų, eridano mėgėjų ir t.t. Nusipirkau, gavau autografą, perskaičiau 100 puslapių... šūdas kapi reta :) Pasiutau. Šio rašytojo fantasy - super, bet jau sf romanas, kaip pasakytų masonai iš ctv.lt "eik tu na...ui"... O pvz Vilpišausko vėjas... wow. Įkalbėjau bičą baikerį, kuris išvis knygų neskaito nusipirkt, tai gyrė nepailsdamas keturias dienas :DDD
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-14 00:07
Valkas
Pamirštas vienas gana svarbus dalykas - pradedantiesiems būdingas (tačiau neretai pavartojamas ir a la profesionalų) informacijos pateikimo būdas "pašnekėkim apie tai, ką mes puikiai žinom, specialiai tam, kad tai sužinotų ir skaitytojas". Kažkada vienos tokios lietuvių autorės knygelėje (išleista Eridano ir šiaip iš pažiūros gan solidi) atradęs šitą klišę gerokai pasiutau - pirmuose dvidešimtyje puslapių vyravo frazės "Na o paskui, kaip tu jau žinai...", "Kaip mes abu žinome, mano nuomonė yra...", "Kadangi tu mane pažįsti nuo vaikystės, puikiai žinai, kad aš..." ir taip toliau. knygos neišmečiau tik todėl, kad ji buvo paimta iš bibliotekos ir jaučiau pareigą pasigilinti į lietuvišką fantastiką.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-13 21:27
Haldir
Beje, St, pamokyk žmogeliukus aprašyti personažą. Aš numesiu porą "hint'ų":

BLOGAS PAVYZDYS:
Jis buvo metro ir devyniasdešimt vienerių centimetrų aukščio, juodom akim, rausva barzda, įdubusiais skruostais, geltonom kelnėm.

GERAS PAVYZDYS: Savo juodas akis nukreipęs į veidrodį pamatė, kad jo išpuoselėta barzda susivėlusi ir aplipusi makaronų likučiais.
  - Gerai atrodau? - paklausė draugo jis.
  - Tau tinka šios geltonos kelnės, - tarė Jonas. - Gerai, kad tu aukštas kaip Jasikevičius, tau tinka.

Na plius/minus ;) mokykytės plia :D


Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-13 19:59
Weird Star
Tiems, kurie skaitys šią pamoką, pridursiu: nereikėtų itin pasitikėti dialogais, nes nuolat kalbantis personažas, kurio išvaizda neaprašoma, veiksmai nenusakomi, aplinka nevaizduojama, yra prastas sprendimas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-13 19:54
Weird Star
Prisijuokiau iki soties, bet suprantu, kad pradedantiems grafomanams tai tikrai naudingos pamokos - tik vargu, ar padės:) Gal knygelę kokią reikėtų leisti ir mokyklose mokyti rašinius rašyti, ją pasitelkus? Bent nenuobodu būtų.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-13 14:09
Ferrfrost
Laukiu papildytu ir visu rasymo meistriskumo pamoku, manau, kad tai pades visiems kas nori ismokti geriau rasyti ir normaliai pateikti savo darba skaitytojui. Geras sumanymas!!!
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-13 09:58
St Sebastianas
Kirvoboica, čia tekstukas "Šiek tiek apie rašymo praktiką", o ne "Viskas apie rašymo praktiką";) Bet šiaip idėja gera, manau įdėsiu į papildytą variantą.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-13 00:05
Kirvoboica
nedidelė pastabėlė - mėgėjams giliau pafilosofuot monologais - "savidialogo" forma manau ne mažiau įdomi gali būti =)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-12 22:52
Haldir
St Sebastianas: mano sauceris juodas, ant jo šono parašyta "Death rock evil fuck ein kai velnias", niauktais priekiniais niekšų dehidratoriais ir papiktintu diseminuotos intravaskuliarinės koaguliacijos patranka skirta žinduoliams dobti. Nebepainiot prašom :P
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-12 21:29
St Sebastianas
- St.Sebastianai, o kodėl Suglumęs iš leidyklos bėga zigzagais ir nuo priedangos iki priedangos?
- Kam Suglumęs, kam greičiau iki leidyklos nubėgęs taikinys...;]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-12 21:26
St Sebastianas
Klimb, aš rašau savo malonumui, nepatinka neskaityk!:P Jei rimtai, dėkui už pastabą.:) Aš kartais vis pabandau įsijausti į NGS sergančio kailį. Savotiškai įdomu.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-12 20:26
klimbingupthewalls
Tam, kad sukurti - hrrrr.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-12 16:32
Suglumes
Šventasis, tu tik rašyk, iki leidyklos pirmas aš nubėgsiu :D
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-12 09:38
St Sebastianas
Aurimaz, o manai bus blogiau?;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-12 09:09
Diudia Pauteckas
Lekcija...beraštis senas
:>{O
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
1 2
[iš viso: 26]
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą