Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







35 – serija

 

R. E. O

Po sunkių darbų, po ilgalaikio kankinimo mes ateiname į Sinagogą, į Mokymo namus. Ten pamirštame vargus atvėrę knygas, klausydami mokytojų moralinius pamokymus. Tikėjimas nuima visus išgyventas skriaudas. Tikėjimas atgaivina sielą ir kūną. Mes vėl turime jėgų gyventi ir laukti, kol Visagalis mus išgelbės iš vokiečių jungo. Sulaukę vakaro įžengiame į Toiros mokymo namus, ir klausydami Toiros žodžių atsigeriame gyvenimo aleksyrą. Mūsų veidai pradeda šviesti. Mes šypsomės. Vokiečiai tai pastebėjo. Todėl uždraudė rinkis mokymo namuose, ar burtis, kokiose nors kitose vietose.

(Rav Efraim Ošri eina į Slobotkos mokymo namus. Dėsto paskaitas Toiros temomis. Vokiečiai įsiveržia į mokymo namus. Visus išvaro. O namą, paverčia kalėjimu. Rav Ošri surenka mokinių grupę ir eina mokintis į Vytėno gatvę. Mokosi ten. Paskui keliauja į sinagogą Varėnos gatvę ir moko žmones. Visomis jėgomis bando mokiniams suteikti optimizmo. Parodė pozityvią gyvenimo puse, geto ribose. Dėkojo už tuos gerus dalykus kuriuos Kūrėjas davė. Suteikė vilties vargstantiems.)

R. E. O

Prakeikti piktadariai suprato, kad mūsų stiprybė yra Toiros mokymasis, kuris suteikia vyriškumo ir dvasinių jėgų. Todėl Vokiečiai įsakė, kad tas kas mokinsis Toirą, ar melsis Kūrėjui, bus nužudytas.

Reb Natolis Vaintraubas

Rav esu atsakingas už maldų organizavimą gete. Ar Toiros įstatymas iš manęs reikalauja, kad rizikuočiau gyvybe ir tęsčiau organizuoti maldas ir Toiros mokinimasi?

R. E. O

Neturiu jėgų... Kaip galiu įsakyti, kad žmonės rizikuotų savo gyvybe dėl maldos ir Toiros mokinimosi... Žinau, kad yra daug žmonių, kurie rizikuos savimi ir mokinsis... O iš kitos pusės negaliu uždrausti rizikuoti gyvybe, nes Toiro mūsų gyvenimo pagrindas. Todėl kiekvienas, tegul nusprendžia pagal savo dvasini lygi. Jei jis myli ir virpa prieš Kūrėja, tegul meldžiasi ir mokinasi, o kas bijo vokiečių...

(Daugelis žmonių nepakluso vokiečių įsakymui, ir tęsė melstis ir mokytis Toiro. Jaunuoliai organizavo slaptus mokymo namus Kaklo gatvėje 8. Jie praveda elektros laidus. Rusyje galėjo mokintis Toiro visą parą.)
2019-11-24 21:07
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą