Rašyk
Eilės (78091)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







22 – serija

R. E. O.

Siaubingos akcijos metu žuvo 10 000 žmonių. Jie buvo nukankinti devintajame forte. Po žmogžudystės liko daug asmeninių daiktų. Vokiečiai sudarė iš geto gyventojų brigadas ir įsakė daiktus surūšiuoti. Šios brigados vadinosi „Džordono brigados“. Prakeikti žudikai dėl suplyšusių kojinių žudė ir kankino žmones. Džordono brigadoje dirbo rabi Elijahu Čiadikovskis. Jis man papasakojo, kad vienoje devinto forto patalpoje, yra daug drabužių...

 

Elijahu Čiadikovskis

... Ten yra krūvos drabužių. Mes supratome, kad jie priklausė mūsų kaimynams, draugams, giminaičiams. Tai priklausė tiems žmonėms, kuriuos prieš kelias dienas išsivedė vokiečiai ir koloboruojantys lietuviai. Manau, kad tuos žmonės nužudė, o jų drabužius liepė mums perrinkti ir surūšiuoti. Mes sudedame į dėžes, o vokiečiai juos siunčia į Vokietiją. Mano kolegos kišenėse randa asmeninių daiktų. Daug laiškų. Nuotraukų. Mano bičiulis rado savo brolio nuotrauką... O kitas savo mamos... Mes dažnai randame giminaičių, draugų nuotraukas. Prakeikti vokiečiai ir lietuviai, nejau jie mano, kad Visagalis jiems atleis už pralietą kraują?

Ant drabužių mes neradome kraujo dėmių. Iš to supratome, kad žmones prieš nužudymą nurengia. Piktadariai skudurą vertina labiau už žmogaus gyvybę.

... Klausymas... Man nemalonu jį užduoti, bet privalau, nes geto gyventojų padėtis labai sunki. Yra galimybė, šiek tiek ją palengvinti. Džordono brigados vyrai, galėtų apsirengti gerus drabužius, rastus devintajame gete, tokiu būdu atgabenti šiltus rūbus į getą. Tai nedidelė pagalba, bet nors taip galime palengvinti vargstančių žmonių padėtį. Klausymas toks: žinau, kad draudžiama nešioti drabužius kurie buvo nuvilkti nuo nužudyto žmogaus, ar šiuos drabužius, kuriuos randame devintajame forte, galima dėvėti?

 

R. E. O.

Šie drabužiai buvo nuvilkti iki nužudymo, todėl juos gali dėvėti ne tik paveldėtojai, bet ir kiti išgyvenę žmonės. Nužudytųjų sielos pateko į tiesos pasaulį. Jie džiaugsis, kad kenčiantys broliai ir seserys nešioja jų šiltus drabužius. Tegul Dievas nubaudžia visus piktadarius, kurie nukankino Dievo tautos teisuolius.

... Po kelių dienų manęs paklausė:..

 

Adomas Mesujamas

Aš išgyvenau, kai tūkstančiai žuvo. Mano draugai, jauni ir seni, moterys ir vyrai buvo išvaryti į devintą fortą. O aš likau gyvas. Iš vienos pusės apėmusi neviltis, daug žuvusiųjų, o iš kitos pusės stebiuosi, kad likau gyvas ir truputėli džiaugiuosi. Esu dėkingas Kūrėjui, kad leido gyventi ir Jam tarnauti dar vieną dieną. Mūsų įstatymas sako, kad kas išgyveną gyvybei pavojingą situaciją, privalo pasakyti specialią maldą: hagomel. Man kilo abejonė, ar aš privalau ją pasakyti, nes iš vienos pusės išvengiau akcijos, o iš kitos pusės gal būt jau dabar vokiečiai nusprendė mane nužudyti. Nes mes vis dar pavojuje. Visi kas gyvena geto teritorijoje – yra mirtiname pavojuje. Niekada nežinome, ką sugalvojo vokiečiai ir lietuviai. Esame apjuosti spygliuota viela, kuria teka elektros srovė. O lietuvių policija patruliuoja, ir pasiruošusi, nužudyti, kiekvieną kuris išdrįs prisiartinti prie tvoros.

 

R. E. O.

Išgyvenę žmonės neprivalo pasakyti maldos hagomel, nes kiekvieną minutę vis dar yra pavojus būti nužudytam. Mes nežinome ką planuoja padaryti piktavaliai. Yra galimybė, kad jau dabar vokiečių ir lietuvių būriai žygiuoja į getą, kad pralietų mūsų kraują. Tai, kad mes šia akimirką esame gyvi, nieko nereiškia, čia nėra prezumcijos... nes gal po minutės viskas pasikeis... Žudikai planuoja sunaikinti visus. Turime būti dėkingi Kūrėjui už kiekvieną mirksnį, nes galime pasakyti Šemą, melstis, mokintis Toiro, daryti gerus darbus žmonėms. Turime tarnauti Kūrėjui, o kas bus kitą mirksnį, - ne mūsų valioje. Mes nežinome, ką „pagimdys“ rytojus, todėl dėl to nereikia jaudintis. Gali būti, kad viskas apsivers. Mūsų pareiga mylėti ir bijoti Kūrėjo. Mes mylime Visagalį labiau už savo gyvenimą, ir bijome Visagalio labiau už vokiečių ir lietuvių žudikus. Mes pasitikime Visagaliu, todėl niekada neprarasime vilties.
2019-02-10 22:17
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą