Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Pjoviau malkas. Išlepusios rankos, nepratusios prie fizinio darbo, greitai pavargo. Buvo nepatogu prieš kolegas, kurie negailėdami savęs darbavosi. Fiziškai už juos buvau pranašesnis. Bet valios stygius buvo akivaizdus. Norėjosi mesti pjūklą į šalį. Tik gėdos jausmas vertė dirbti. Užsispyrimas išgelbėjo nuo nesėkmės. Nusilpusias rankas užvaldydavo bejėgiškumas. Kažkas kutendavo nemaloniai raumenis. Tai interpretuodavau kaip išsekimą. Laukdavau trumpos pertraukėlės. Kad tik kas užsirūkytų. Pats nerūkau, bet kompaniją palaikau. (Mesčiau pjūklą ir geisčiau, kad tik kolektyvas ilgiau rūkytų.)
Baigėsi darbo diena. Skaniai suvalgėm po porą kopūstų sriubos porcijų. Daug kas persivalgė. Kentėjo pilvo skausmus. Bet nesigailėjo. Malonu buvo justi maudžiantį pilvą, nes tai – nuo sotumo.
Sunkiai dirbant, greitai išalksti. Pilvą pradeda raižyti skausmai, atrodo, kad skrandis prie stuburo pridžiūvo. Čia... prie šito greitai priprantama. Daug darbo. Laiko asmeniniams reikalams mažai. Kartais pamiršti maitintis. Praradęs apetitą valgai todėl, kad taip įprasta. Išsekęs, paliegęs susirūpini dieta. Prisikerti. Ištampai skrandį. Vėl atsiranda malonus alkio jausmas. Malonu valgyti. Apetitas didėja. Vėl darbai... Vėl, viską pamiršęs, pasineri į gyvenimo sūkurį. Susitrauki. Numeti porą kilogramų. Ir vėl priaugi. Ir taip visą amžinybę. Iš pilnatvės į nepriteklių ir atvirkščiai.
„Parodyk rankas“, gašliai pajuokauti ketindamas paprašė vyresnysis studentas.
– O, nesijaudink... Nuospaudos ant delnų mūsų bendrabutyje įprastas dalykas.
– Nuo sssssss... Tu pats tai patyręs. Žinomi dalykai.
Jis truputėlį pasimetė. Girdėjau kaip jisai tą patį juokelį „suskėlė“ kitam vaikinui. Todėl su manim pokštas neišdegė. Nesmagiai pasijutęs, prisidegė cigaretę. Galimybė patylėti. Sugalvoti naują išdaigą. Pjoviau malkas. Nieko padoraus nesugalvojęs, nenatūraliai atsitraukė, lyg abejodamas savo veiksmu. Užkliuvo už lentgalio.
– Viskas gerai, nusiramink. – Norėjau nuraminti nesubrendusią sielą. Tik įbauginau jį. Numojau ranka. Dirbau toliau.
„Esu priplaukęs“, šie žodžiai skambėjo ausyse visą darbo dieną. Iš pradžių erzino. Paskui pradėjo patikti. Pradėjau kvailioti. Vakare šie žodžiai tarsi materializavosi, tapau iš tikro padūkęs. Siutau ir kvailiojau. Iš kažkur atsirado alkoholio ir taip toliau.
Kažką negerą padariau. Atsirado būrys skundikų. Nesidomėjau, kuo esu kaltinamas. Gerai, išperos, darykite, ką norite. Iš manęs laimės neatimsit. Buvo „karo lauko teismas“ (aš taip pavadinau tą spektaklį). Paprašė, kad palikčiau „Laimingo rytojaus“ kolektyvą. Kad keliaučiau iš kur atėjęs. Atsibodo dirbti sąjungai. Per daug dirbtina ir netikra čia. Kaip ir visur.
– Na ką. Tada keliausiu... – Pajuokavau. – „Asta nevysta, levysta beibi“.
Prisidirbau. Reikėjo man šitaip juokauti su likimu. (Bent jau laimės neatėmė.) Pabudau purviname kambaryje. Ant grindų mėtėsi svogūno ir česnako lukštai. Krūvos dulkių. Purvinų batų poros. Lova traška nuo menkiausio krustelėjimo. Ant stalo purvini, apskretę indai. Stiklainis aviečių uogienės. Prie lango tokioje pačioje lovoje, kaip ir mano, miegojo žmogus. Toks įspūdis, kad visa tai jau kažkur matyta. Purvinu pledu užsidengiau galvą. Gal praeis šitas reginys. Nemalonus sapnas. Paskui prisiminiau, kad tas vaikinas – mano kambario draugas. O aš...
– Ė, jau prabudai? – Čia jo balsas?
– Nu.
– „A žina kodė mišks užsideg, kai buratins nuein į mišką? “
– Nuo smssssssssss?
– „Jo. Medis į medį trinas ir užsideg. “
– Tu nesikeiti.
2016-12-27 09:47
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą