Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Valgo, miega ir kakoja

Valgo, miega ir kakoja Tikriausiai visiems gyvenime ateina laikas, kai pradeda tiksėti biologinis laikrodis. Nors sakoma, kad jį girdi tik moterys, neabejotinai, girdi ir vyrai. Juk mūsų tarpe tiek daug nuostabių tėčių. Mano, kaip medicinos studentės ir dviejų vaikų mamos, patirtis rodo, jog daugelis tėvų (aš taip pat ne išimtis) linkę svajonėse susikurti idealų savo kūdikio (vaiko) paveikslą, tačiau pirmosios valandos, pirmosios dienos, pirmieji metai yra kupini atradimų: vieni džiugina, kiti liūdina ar net šokiruoja. Iškyla daug klausimų ir dar daugiau atsakymų, kurie taip susipainioja, jog nebežinai, kuris teisingas.

Studijuoti (sąmoningai vartoju šį žodį, nes perskaityti negana) vaikų auginimo literatūrą yra labai svarbi gyvenimo, susilaukus vaikų, dalis. Juk niekas negimsta mokėdamas, tad norėdami išauginti, išugdyti, išlavinti fiziškai bei dvasiškai pilnaverčius vaikus, turime domėtis viskuo. Mano namų lentynoje, pažymėtoje „Apie vaikus” nemažai vaikų raidos, auklėjimo, gydymo knygų. Tačiau kaita šioje lentynoje kur kas didesnė nei kitose. Ir štai į rankas pakliuvo garsaus anglų gydytojo- pediatro Scott`o Cohen`o knyga „Valgo, miega ir kakoja”. Pavadinimas nuteikė smagiai ir net nusišypsojau mintyse pamaniusi „Nagi nagi, negi tikrai viskas taip idiliška? ” Juk išties, pažvelgus į trapias, perregima tarsi pergamento oda aptemptas rankutes, miniatiūrinius pirščiukus, putlutes angeliškas lūpytes, atrodo, kad mažas kūdikėlis tik tai ir temoka daryti. Bet patikėkit, kiek daug nuostabaus ir neatrasto dar glūdi šiame mažame kūnelyje ir jūs tarsi skulptorius galite nulipdyti tobulą kūrinį, tik tereikia pasistengti. Ir stengtis reikia „su protu” (kaip mėgsta sakyti lietuviai). Knygos autorius deklaruoja sveiko proto tėvystę. Naujausios mokslo ir medicinos žinios išties svarbios, kai kalbame apie vaiko sveikatą ir gerovę, tačiau šie klausimai neturėtų slopinti džiaugsmo auginti kūdikį. O džiaugsmas visada ateina tada kai nebijai, nes nežinojimas gimdo baimę: kodėl kūdikis verkia, kodėl jis trūkčiojančiai kvėpuoja, galų gale, kodėl jo išmatos žalios (dabar neturintys vaikų pasakytų: fuuuuu, ir surauktų nosį, Tačiau mane taip smagiai nuteikė autoriaus papasakotas įvykis, kai jo trijų mėnesių dukrelė tiesiog nebekakojo dvi dienas ir staiga vieną dieną ,,pasigirdo tas garsas, kai žmona pažvelgia į savo vyrą ir sako ,,Tai šlykštu, eik į kitą kambarį”. Tačiau šį kartą visi žiūrėjome į dukrelę išsišiepę iki ausų. Tai prilygo sprogimui ir viskas buvo normalu”. Tai taip gyvenimiška … ir taip pažįstama . Didžiausias šios knygos privalumas ir yra tas, jog viskas paaiškinta paprastai, aiškiai ir netgi remiantis asmeniniais ,,tėtuko” ir asmeniniais ,,daktaro” Cohen`o pastebėjimais.

Vertinant objektyviai, skirtingi knygos skyriai parašyti nevienodai. Autorius itin kruopščiai, smulkiai, tuo pačiu ir suprantamai aprašo naujagimio priežiūrą, raidą, tyrimus. Ir pati nustebau perskaičiusi, nes rašymo stilius toks aiškus, jog atrodytų, kad pats daktaras stovi šalia, stebi kūdikį ir aiškina. Manau, patenkins net smalsiausių ir ,,žaliausių” tėvelių poreikius. Didžiausias trūkumas skyrelyje apie pirmųjų metų negalavimus. Mano manymu nepaminėta nemažai ligų, kurios tikrai dažnai pasitaiko pirmaisiais kūdikio gyvenimo metais (tai patvirtintų ne tik mano kaip mamos, bet ir mano dėstytojų, dirbančių vaikų pediatrais, patirtis). Vaikų sergamumas pavojingomis infekcinėmis ligomis (tridiene karštine, raudonuke, skarlatina, tymais, vėjaraupiais), stomatitu, laringitu ir t.t tikrai dažnas ir ištikus staigiems ligos priepuoliams ar paūmėjimams tėvai ieško pagalbos visur, taip pat ir vartydami knygas. Tad tokios informacijos trūkumas akivaizdus. Kita vertus, informacijos pilna ir virtualioje erdvėje, o knygos autorius vis pabrėžia apie vaiko auginimą patiriant kuo mažiau įtampos ir streso, tad gal papildomų medicininių terminų bagažo ir nereikia … o gal sąmoningai vengta (daugelį juk baugina nesuprantamas medicininis žargonas)

Jeigu reiktų pasirinkti, kuri, medicininė ar psichologinė, pagalba stipresnė šioje knygoje, negalėčiau apsispręsti, nes autorius gana gerai balansuoja tarp šių dviejų pusių. Vienu sykiu ir paguodžia ir nuramina, tuo pačiu ir pateikia netgi aiškias elgesio instrukcijas įvairiais atvejais. Tai taip vadinamieji algoritmai, populiarūs tarp medikų. Knygos pabaigoje jie pateikiami kartu su vaistų dozavimo lentelėmis, rekomenduojamų vaistų sąrašais, reikalingų daiktų sąrašais ir pan. Tai akivaizdi nauda tėveliams: greita ir patogu.

Mano vaikai jau nebe kūdikiai, tad knygoje pateikta informacija man buvo daugiau ar mažiau žinoma, tačiau pripažįstu, kad jeigu ją būčiau turėjusi po ranka tada, kai vaikai buvo mažesni (ypač auginant pirmagimę), kai kas tikrai būtų buvę paprasčiau. Todėl žinau, kam ji bus puiki dovana. Prieš kelias dienas mūsų draugai susilaukė gražios dukrytės. Manau, kad ši knyga naujiems tėveliams tikrai pravers.
Stikliukas
2011-08-29
 
Kita informacija
Tema: Kitos
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2011
Vertėjas (-a): Rasa Akstinienė
Puslapių: 280
Kodas: ISBN 978-6090-10-076-9
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą