Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Tavo šypsenos šešėlis

Tavo šypsenos šešėlis Jau daugybę metų esu rašytojos Merės Higins Klark (Mary Higgins Clark) kūrybos gerbėjas – kiekvieną kartą naujos jos knygos išleidimas man prilygsta šventei. „Tavo šypsenos šešėlyje“, jos naujausiame darbe, rašytoja dar kartą įrodo sugebanti nepriekaištingai supinti įvykių eigą ir prikaustyti skaitytojų dėmesį iki pat paskutinio puslapio.

Monikos Farel tėtis ieškojo savo biologinių tėvų visą gyvenimą, tačiau pasiekti apčiuopiamų rezultatų jam nepavyko – jis mirė, taip ir nesuradęs savųjų tėvų. Trisdešimt vienerių metų Monikai jos protėviai ne itin rūpi. Ji turi šeimą, suteikiančią jai nemažai gyvenimo džiaugsmo. Be to, yra mylima ir sėkminga pediatre, taigi turi užtektinai darbo, atitraukiančio jos dėmesį nuo kitų dalykų.

Tačiau jos protėvių praeitis pasiveja ją pačią. Jos biologinė močiutė Ketrina apie savo nėštumą yra pasakiusi vos keletui žmonių – po to įstojo į vienuolyną ir tapo vienuole. Daugelis paslapties saugotojų, kaip ir pati Ketrina, jau mirė. Vienintelė gyva liko Olivija Morou, Ketrinos pusseserė ir įdukrinta sesuo. Olivija turi laiškus, įrodančius, kad pastaroji yra Monikos močiutė. Šią paslaptį ji saugojo visą gyvenimą, tačiau dabar, būdama aštuoniasdešimt dviejų ir skaičiuodama paskutines gyvenimo valandas, ji turi apsispręsti: ar papasakoti Monikai visą tiesą, ar nusinešti paslaptį į kapus? 

Situacija kėbli dėl daugybės priežasčių. Papasakojusi Monikai tiesą, Olivija išduotų Ketriną – juk prižadėjo jai saugoti paslaptį. Būdama vienuole, Ketrina išgelbėjo keletą vaikų ir dabar Katalikų bažnyčia ją nori paskelbti šventąja. Ketverių metų berniuko, išgyvenančio paskutinę vėžio stadiją, mama, griebdamasi šiaudo, surengė maldos kalbėjimą su Ketrina ir berniukas stebuklingai pagijo. Įdomu ir tai, kad berniuko pediatre yra būtent Monika Farel.

Kėblu ir tai, jog Monika Farel paveldėtų didelius savo senelio turtus – arba bent jau tai, kas iš jų liko. Monikos senelis, dirbęs daktaru, pelnė tarptautinį pripažinimą, buvo savo mokslo srities pionieriumi. Aleksas Ganonas žinojo, kad Ketrina išnešiojo kūdikį ir jį atidavė, tačiau niekuomet nesužinojo savo vaiko tapatybės. Tačiau jis tikisi, kad vieną dieną jo turtai atiteks teisėtam paveldėtojui. 

Nors Aleksas Ganonas ir jo tikrieji palikuonys yra darbštūs bei sąžiningi žmonės, galimi paveldėtojai šiomis savybėmis nepasižymi. Alekso sūnėnai eikvoja ir švaisto dėdės turtą, tad jo daug nebeliko. Gregas ir Pyteris Ganonai turi polinkį į ekstravagantišką gyvenimą, tačiau prisidengia filantropija ir saugo savo reputaciją. Tikrieji Alekso palikuoniai vis neatsiranda, tad vaikinai jaučiasi saugūs. Bent jau iki tada, kai Olivija, gulėdama mirties patale, nusprendžia pasakyti viską, ką žino. 

Nelaimei, savo paslaptį ji patiki netinkamam žmogui. Gregas ir Pyteris visai nenori, kad kas nors kištų nosį į (beveik) jų finansus, o taip tikrai atsitiktų, jei paaiškėtų, kad Monika yra teisėta Alekso turtų paveldėtoja. 

Kaip jūs išspręstumėte šią problemą? Atsikratytumėte ir problemų priežasties, ir jų šaltinio, t.y. Monikos ir Olivijos?

Ne be priežasties Merė Higins Klark pravardžiuojama „paslapčių karalienė“. Ji parašė jau beveik trisdešimt kūrinių, kupinų įtampos ir netikėtų posūkių. Dauguma jų tapo bestseleriais. Jos rašymo stilius tobulėja, o siužeto linijos darosi vis įdomesnės, painesnės, tačiau tuo pačiu ir patrauklesnės. „Tavo šypsenos šešėlyje“ Monika narplioja ne tik asmenines, bet ir religines, mokslo (ypatingai, medicinos) paslaptis. 

Apibendrinant, galiu teigti, jog tai dar vienas literatūrinis šedevras, kurį pamėgs tiek rimto, tiek pramoginio turinio mėgėjai. Vertinu penkiais iš penkių balų.
Darius Svetikas
2011-06-14
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Detektyvai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2011
Vertėjas (-a): Irena Kupčinskienė
Puslapių: 296
Kodas: ISBN 978-9955-38-983-5
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą