Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Svetimšalė: meilės labirinte, trečia knyga

Svetimšalė: meilės labirinte, trečia knyga Tai knygos „Svetimšalė: lemtingas susitikimas“ tęsinys, prasidedantis 1968-aisiais, praėjus 21 metams po to, kai mes palikome Klerę ir Džeimį atsigauti prancūzų vienuolyne, apmąstančius savo sprendimą bandyti sustabdyti Bon Princ Čarlį nuo karo, kuris sunaikins Aukštumos klanus, pradėjimo
Iš pradžių laukia šokas – pradedi manyti, kad pasiėmei ne tą knygą. Karštligiškai tikrini viską internete, dar kartą įsitikini, kad tai tikrai knygos tęsinys. Grįžtant prie knygos, viskas tampa aišku, tačiau tave varo į paniką pati idėja, kad Džeimis ir Klerė buvo atskirti dvidešimt ilgų metų. O kur dar baisus, perveriantis širdį ilgesys, kai sužinai, kad Džeimis mirė Kuldeno mūšyje, princo Čarlzo paskutinėje kovoje.

Pirmą kartą po grįžimo namo Klerė grįžta į Škotiją, į savo tikrąjį laiką, nėščia ir be orientacijos. Jos vyras, Frenkas Randalis, numirė ir ji laikosi sau duoto pažado pasakyti savo dukrai Brianai, kas yra jos tikrasis tėvas. Ji grįžta į Reverendo Vakefieldo namus, tam kad surastų jo įsūnį, Rodžerį. Rodžeris taip pat turi išgirsti jos istoriją, dėl priežasčių, kurias ji atskleis tik pačioje pabaigoje. Taigi, kol ji pasakoja savo istoriją, mes sužinome, kas nutiko po ankstesnėje dalyje pasakojamų įvykių, kaip ji grįžo pas Frenką ir kas atsitiko Džeimiui.

Turiu Jums prisipažinti. Pirma, iš pradžių ši knyga taip mane nuliūdino, jog svarsčiau, ar aš iš viso galėsiu ją perskaityti. Antra, noriu pasakyti, kad nenorėjau visko sugadinti sukčiavimu. Aš atsiverčiau knygos galą, bet ne tam, kad perskaityčiau paskutinį puslapį ar kažkas panašaus. Aš visada viliuosi, kad ten yra kažkoks tarimo vadovas, esu viena iš tų žmonių, kurie perskaito viską, nuo autoriaus biografijos ir padėkų puslapio iki autorinių teisių. Ten nebuvo tarimo vadovo, bet buvo vienas iš tų priedų, kuriose rašoma apie kitas knygas. „Keliautojas“ prasideda teiginiu, jog Klerė grįžta į XVIII amžiaus Škotiją, nes mano, jog Džeimis dar gyvas.

Tai buvo neapsakoma palaima. Pirma, žinojimas, kad jis išgyvens, tikrai palengvino knygos skaitymą. Bet iš ties aš norėčiau pajusti tai, ką autorė buvo man numačiusi, o aš nepraliejau nė vienos ašarėlės, kai Klerė ir Džeimis išsiskyrė prieš Kuldeno mūšį. To aš gailiuosi, tačiau tai padėjo man ramiai užmigti naktį! Kai kuriems recenzentams nepatiko, kaip pasakojimas kaitaliojosi iš Rodžerio (trečio asmens) į Klerės pirmą asmenį istorijos pradžioje ir pabaigoje. Aš, asmeniškai, su tuo neturėjau jokių problemų. Man pasirodė nesudėtinga atskirti, kuris yra kuris. Prisipažįstu, truputį perverčiau tą vietą gale, kai Klerė ir Rodžeris ieško Greilio Duncano/Gilianos Edgars. Aš tuo metu truputį nekantravau.

Apie Gabaldon rašymo stilių jau esu nemažai pasakiusi anksčiau. Išties manau, kad ji truputį per daug ištęstai kalba. Ji pasakoja nuostabias istorijas, yra labai gerai joms pasiruošusi ir pasakojimas, nepaisant keliavimo laike, yra įtikinamas. Bet aprašymai gali būti truputį įmantrūs ir dažnai net nereikalingi. Ji įklimpsta į smulkmenas, beprasmius nukrypimus. Žinau, kad tai suteikia daugiau vietos išvystyti personažams. Tačiau daug aprašymų yra bereikalingi, tik blaško. Išmetus kelis iš jų tikrai būtų galima sumažinti nukirstų medžių skaičių ir padaryti šią storulę plonesne knyga. Nesupraskit manęs klaidingai, aš myliu storas ir stambias. Bet tai liūdna istorija ir įmantrūs sakiniai joje yra tarsi įkyrūs vabzdžiai, skraidžiojantys ir tupinėjantys aplink veidą, niekaip neatstojantys, nesvarbu, kaip smarkiai tu mojuosi rankomis, atrodydamas kaip paskutinis idiotas.

Kai jau išliejau visa tai, pasikartosiu, aš mėgavausi šia knyga ir pratęsiu skaityti šią istoriją, bet ne dabar. Man reikia šiek tiek laiko – atgauti jėgas.
Kristina Kvetkovskytė
2011-12-01
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2011
Vertėjas (-a): Mėta Žukaitė
Puslapių: 592
Kodas: ISBN 978-6090-10-050-9
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą