Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Spąstai

Spąstai Kai pagalvoju apie „susižavėjimą“, aš įsivaizduoju nedrąsų paauglį spuoguotu veidu, kuris iš tolo žavisi šviesiaplauke šokėja, išleistuvių pokylio karaliene. Galbūt jis surizikuos ir ištars nerangų „labas“, ar pamojuos mokyklos koridoriuje. O gal jis nueis dar toliau ir nusiųs jai anoniminį raštelį, kuriame prisipažins apie savo simpatijas ir troškimus. Galbūt jis netgi išdrįs atsisėsti šalia jos per mokyklos išvyką. Tačiau tik labai retais atvejais nutinka dar kas nors daugiau. Visa tai nekalta, nepavojinga ir glosto savimeilę tai, kuriai visa tai skirta.

Kai Sandra Brown naudoja žodį „susižavėjimas“, jūs galite tikėtis, jog nekaltumą pakeis pavojus, o meilikavimas taps baimės priežastimi.

Be abejo, „Spąstai“ prasideda iš pažiūros maloniu anoniminiu rašteliu „Tu man patinki“. Tačiau kai raštelį lydi tuzinai raudonių rožių, stebuklingai patekusių į gavėjo namus be jokių žymių, kaip jos ten atsidūrė, tuomet ateina metas susirūpinti.

Daktarė Renė Niuton yra principinga ir itin talentinga chirurgė. Ji gyvena izoliuotą gyvenimą, kuriame yra tik keli draugai ir dar keli žmonės, kurie yra už bendradarbių rato ribų. Jos gyvenime nėra tokio žmogaus, kuris galėtų siųsti jai rožes. Renė yra prisiekusiųjų seniūnė žinių vertoje žmogžudystės dėl darbo byloje, jai būdingo šaltakraujiškumo ir pasitikėjimo savimi teismo salėje dėka likę prisiekusieji sutinka paskelbti išteisinantį nuosprendį ir tuo pačiu, jai to nežinant, ji patraukia nepageidaujamo gerbėjo – žudiko (atleiskite, nepagrįstai apkaltinto nužudymu) – Rikio Lozados, dėmesį. Lozada yra atstumiantis – šlovė autorei, sukūrusiai pasibjaurėtiną, niekam nepatinkantį piktadarį, kuris įpakuotas lyg saldainis, atrodantis kaip akis. Taip pat už tai, jog į istoriją įpynė jo trokštamus gyvūnėlius, taip pasakojimui pridėdama dar kiek daugiau šiurpulio.

Praėjus penkios dienoms po teismo pabaigos, Renė kolega buvo žiauriai nužudytas ligoninės, kurioje jie kartu dirbo, automobilių parkavimo aikštelėje. Pagrindinis įtariamasis – Lozada. Ar jis galėjo taip pasielgti? Ir kodėl gi jis būtų taip daręs?

Čia pasirodo Vikas Tredgilas, laikinai į pensiją išėjęs detektyvas, bei Orenas Veslis, jo buvęs partneris, ir abu jie griežia dantį ant Lozados. Įtardami, jog Renė taip pat kažkiek kalta dėl žmogžudystės, policininkai stebi jos namus ir seka, kur ji eina bei su kuo susitinka.

Tyrimas atskleidžia gerosios daktarės Niuton praeities paslaptis, kurios nustebina visus, tame tarpe ir jos atkaklų persekiotoją bei Viką, kuris ir pats pradeda jausti susižavėjimą. Įsigaudamas į kiekvieną jos gyvenimo sferą, Lozada, dabar jau apsėstas, tampa vis labiau nenuspėjamu bei pavojingu. Renė ir Vikas, nors ir nepasitiki vienas kitu, tačiau yra priversti dirbti kartu, idant jį suimtų arba pašalintų.

Veiksmo knygos dažnai varomos skaitytojo noru „žinoti“, kas yra atsakingas už veiksmo vystimąsi viso siužeto metu. Tuo tarpu „Spąstai“ yra varomi personažų. „Spąstuose“ mes žinome, kas yra žudikas, ir vis dėlto mes skaitome, kadangi Brown išvystė užburiančius veikėjus. Mes norime pamatyti, kaip tirpsta ledinė senmergė daktarė Niuton. Norime matyti detektyvą Tredgilą, vėl besijaučiantį savame kailyje. Ir, labiau nei bet ką kita, mes norime matyti Lozadą, tą žaltį, gaunantį tai, ko jis nusipelnė --- galų gale!
Vaida Kavaliukaitė
2011-07-08
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Detektyvai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2008
Vertėjas (-a): Ugnius Keturakis
Puslapių: 392
Kodas: ISBN 978-9955-38-097-9
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą