Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Prieglobstis: nepaprasta vienos šeimos ir vietovės istorija

Prieglobstis: nepaprasta vienos šeimos ir vietovės istorija „Diduma mano giminės moterų jau mirusios. Vėžys. Sulaukusi trisdešimt ketverių, aš tapau savo giminės vyriausiąja. Praradimai, su kuriais susidūriau Lokių upės migruojančių paukščių prieglobstyje, kai tvino Didysis Druskos ežeras, padėjo man narsiai atlaikyti šeimos netektis.“

Žinoma, esu girdėjusi šūkį „atgal į gamtą“, tačiau turbūt nei vienoje mano skaitytoje knygoje jis nebuvo taip tobulai, o kartu ir natūraliai atspindėtas. „Prieglobstis“ tai amerikiečių gamtininkės, rašytojos Terry Tempest Williams prisiminimai. Kylantys Didžiojo Druskų ežero vandenys, grėsmė šalia, pelkėse gyvenantiems paukščiams ir užgriuvusi šeimos tragedija (rašytojos motinai diagnozuotas vėžys) susipina į vieną sklandų pasakojimą. Apie gamtos jėgą, sielvartą ir mirtį.

Kiekvienas knygos skyrius pavadintas vis kitokio paukščio vardu. Pelėdos, kuolingos, garniai ar kirai – lygiaverčiai šios knygos veikėjai, kartais svarbesni už žmones. Tai jie sukuria nepakartojamą šios knygos nuotaiką – nepaisant visų dramatiškų įvykių, ši knyga dvelkia ramybe, melancholija ir susitaikymu su tuo, kas neišvengiama. Priimti artimo žmogaus mirtį nėra paprasta. Nelengva su tuo susitaikyti, nelengva suvokti, kad nieko daugiau neįmanoma padaryti. Nelengva nustoti stengtis, paleisti... Žmonės tokie juokingi – įsivaizduoja galį suvaldyti gamtą. „Prieglobstis“ tai priminimas, kad vis dar esame maži ir bejėgiai prieš gamtos galybę. Knygoje aprašomi bandymai suvaldyti Didžiojo Druskų ežero vandenis (kiekvieno knygos skyriaus pradžioje pažymėtas vandens lygis) primena autorės/herojės kovą su mirtina motinos liga. Visos šios pastangos – nieko vertos, tačiau taip sunku tai pripažinti.

Nežinau, kam galėčiau rekomenduoti šią knygą. Tai gedėjimo kronika, be vilties, be pagražinimų – vargu ar ji tiktų tiems, kurių artimuosius užpuolė klastingasis Vėžys. Ji nesuteiks jiems jėgų kovoti, nepapasakos apie laimingą baigtį. Žmonės, gniaužiami savojo skausmo vargu ar norės skaityti apie svetimą. Tačiau, kita vertus, tai be galo universali knyga – tiems, kurie pajėgs suprasti jos ramų, subtilų, melancholišką grožį.
2011-03-31
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Baltos Lankos
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2010
Vertėjas (-a): Violeta Tauragienė
Puslapių: 350
Kodas: ISBN 978-9955-23-396-1
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą