Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Praeities elegija

Praeities elegija Nuo pat pirmųjų puslapių fragmentinės prozos knyga sužavi gilia išmintimi apie tolimą praeitį, perteiktą per žmonių mąstyseną, svarstymus ir godojimus, kurie pasižymi sodria liaudiška išmintimi ir kalba. Daugelis prozos kūrinių išplaukia iš knygos veikėjų prisiminimų.

Pirmuoju kūriniu „Kelias namo…“ autorė tarsi sugrįžta į gimtąjį kaimą, kad sudėliotų jame gyvenusių žmonių, jų likimų mozaiką, kurioje balansuojama tarp gyvenimo ir mirties. Toje mozaikoje ir rekrūtu į caro armiją paimtas kareivis, ir mirties patale gulintis bei tremtį prisimenantis senukas, ir kaimo vargeta, ir skirtingo likimo moterys, kurių gyvenimas yra tarsi mozaikos stikliukas, kiekvienos vis kitoks, ir motina, gedinti savo iš gyvenimo pasitraukusio vaiko, ir sunkų savo likimą prisimenanti moteris, ištekėjusi už girtuoklio vyro, taip pat prie kolūkinio gyvenimo būdo nepritapęs skaudaus likimo vaikinas.

Knygą tarsi papildo veikėjų sapnai, senojo kaimo ieškojimas novelėje „Lygiais laukais…“ ir žmogiškų savybių suteikimas gyvūnams „Motinystėje“ ir „Širdies smūgyje“.

Paskutinėje trumputėje novelėje kaimas tarsi simboliškai keliasi į miestą, palikdamas vos girdimą melodiją, kuri nuskamba tarsi praeities elegija.
Eglė Kulvietienė
2005-08-17
 
Kita informacija
Tema: Smulkioji proza
Leidykla: Ciklonas
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Puslapių: 118
Kodas: ISBN  9955-497-78-5
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą