Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Popiežė Joana

Popiežė Joana Donos Woolfolk Cross knyga „Popiežė Joana“ yra puikus pavyzdys, rodantis, kodėl aš taip mėgstu istorinę grožinę literatūrą. Knyga mane „užkabino” nuo pat pirmojo puslapio. Skaitydama kartu su Joana keliavau jos gyvenimo keliu, kuris tuo pat metu ir šokiravo, ir stebino. Mane taip patraukė šis romanas ir sužavėjo tiek visos smulkiai vaizduojamos detalės, tiek gyvybingi žmonių, jų gyvenimų ir aplinkos aprašymai, kad aš tiesiog negalėjau atsiplėšti nuo knygos. Kadangi prieš skaitydama knygą nieko nežinojau apie Popiežę Joaną, romano puslapiai praskriejo labai greitai ir labai nuliūdau, kai pamačiau, jog knyga jau baigėsi. Nepaisant to, kad jos pabaiga buvo gera, man vis dar norėjosi daugiau ir daugiau.

Joana buvo įspūdinga, stipri ir sumani savo laikmečio moteris. Ji gyveno tuo metu, kai moterys neturėjo jokių teisių, kai buvo priimtina jas mušti ir prievartauti, nesulaukiant dėl to jokių pasekmių. Nuo pat pirmos savo gimimo dienos, Joana patyrė, ką reiškia, kai tėvas tavęs visiškai nemyli. Jis ją mušdavo kaskart, kai tik Joana jį suerzindavo, o tai atsitikdavo labai dažnai. Šiam vyrui moterys atrodė bevertės ir, kai jis sužinojo, kad Joanai labai gerai sekasi mokytis, jis visiškai nebuvo tuo patenkintas. Tačiau Joana buvo pasiryžusi nesekti savo motinos gyvenimo keliu ir prisiekė padaryti viską, ko tik reikės, kad galėtų pamatyti pasaulį, ir šį sau pačiai duotą pažadą ji vykdė, net ir nuolat stipriai rizikuodama.

Laimei, Joaną pastebėjo vienas mokytojas ir pasisiūlė ją pamokyti, bet netrukus jis turėjo išvykti, tačiau prieš tai prižadėjo surasti jai kitą mokytoją. Savo pažadą jis įvykdė ir netrukus Joana buvo pakviesta mokytis toli nuo namų. Tai tapo gera proga Joanai pabėgti nuo tėvo tironijos. Nepaisant to, ji susidūrė du dideliais sunkumais. Kadangi ji yra mergina, iš jos negailestingai juokėsi bei jos netgi vengė ne tik kiti vaikai, bet ir kai kurie suaugusieji. Laimei, Joana sutiko Geroldą, kuris jos gyvenime suvaidino itin svarbų vaidmenį, nes nuo pat pirmo susitikimo tarp jų atsirado stiprus ryšys.

Po siaubingos tragedijos Joana buvo priversta palikti mokyklą. Ji nusprendė įstoti į vienuolyną – tą patį, kurį turėjo lankyti jos brolis. Taigi, pasinaudodama jo vardu, mergina įstoja. Ji persirengia kaip vyras ir daugeliui metų užsitikrina ramų gyvenimą. Joana yra gerbiama už savo kaip vyro žinias ir turi priėjimą prie bet kokios mokomosios medžiagos, kurios jai reikia. Galiausiai Joana ir vėl yra priversta išvykti ir tuomet ji atsiduria Romoje. Čia ji taip pat gyvena kaip vyras ir yra gerbiama už savo žinias, ypač medicinoje ir gydyme. Joana visą likusį savo gyvenimą praleidžia persirenginėdama vyru, kol yra išrenkama popieže. Jei kada nors kas nors ją būtų demaskavęs, viskas būtų pasibaigę mirties bausme ir sukėlę didžiulį triukšmą visuomenėje.

Nors Joana gyvena kaip vyras, tačiau vis tiek kartais pagalvoja, kokį gyvenimą ji gyventų turėdama vyrą ir vaikų bei būdama stipriai įsimylėjusi. Tai niekada nebuvo jos tikrasis likimas, nes jai buvo skirta mokytis, mokyti ir gydyti. Joana – tai veikėja, kuri pasiekė mano širdį nuo pat pradžios ir aš ja tikėjau iki pabaigos. Sunku ir liūdna galvojant, kad tais laikais moteris turėdavo persirenginėti vyru, norėdama gyventi be vaikų ir santuokos. Tačiau aš galiu įsivaizduoti, kad Joana buvo ne vienintelė moteris, kuri buvo susigundžiusi persirengti vyru.

Tai yra nepakartojama knyga, tikrai verta būti skaitoma. Šis romanas mano knygų lentynoje visada turės išskirtinę vietą, nes tai viena geriausių knygų, kurias perskaičiau per pastaruosius metus.
Monika Žiūkaitė
2011-03-16
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2009
Vertėjas (-a): Julija Lapienytė
Puslapių: 496
Kodas: ISBN 978-9955-38-402-1
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą