Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Poezijos pavasaris 2012

Poezijos pavasaris 2012 Kaip ir kiekvienais metais, visi poezijos mylėtojai su nekantrumu laukė naujojo „Poezijos pavasario“ almanacho. Šiais metais jis kitoks: pasikeitė leidėjas (iš „Vagos“ estafetę perėmė Rašytojų sąjungos leidykla), išorinis pavidalas (pastarasis ypač įdomus pasidaro nuėmus viršutinį aplanką), o ir turinio sudarymo principas: jeigu anksčiau almanacho sudarytojai paskelbdavo temą ir kviesdavo autorius siųsti ją atitinkančius kūrinius, dabar eilėraščiai buvo atrinkti iš praėjusių metų periodikos („Metų“, „Literatūros ir meno“, „Šiaurės Atėnų“ ir t. t.). Taigi galima teigti, kad šių metų „Poezijos pavasaris“ – savotiškas poezijos „geriausių hitų“ rinkinėlis. Beje, verta pažymėti ir palyginus gausų almanacho sudarytojų skaičių – jų net keturi: G. Kazlauskaitė, M. Burokas, B. Januševičius ir D. Petrošius.

Ar šie pokyčiai išėjo į naudą? Greičiausiai taip. Ne paslaptis, kad ankstesniais metais „Poezijos pavasario“ almanache galėjai aptikti akivaizdžiai silpnų tekstų, patekusių ten nežinia kokiu tikslu ir kokiais būdais. Galimas daiktas, ankstesnieji sudarytojai tiesiog neturėjo kitos išeities – jie rinkdavosi iš to, kas jiems būdavo atsiunčiama. Šia prasme atrankos principo pakeitimas sveikintinas: sudarytojai turėjo po ranka visą kalną pernykštės kultūrinės periodikos.

Kaip ir dera, knygoje pateikiamos poezijos spektras labai platus: šalia gyvųjų klasikų (A. Mikuta, A. A. Jonynas, G. Patackas, T. Venclova, J. Juškaitis ir kt.) rasime daug jaunų autorių (A. Jurašius, A. Veiknys, V. Stankus ir t. t.). Toks margumynas, žinoma, šiek tiek sukelia chaotiškumo įspūdį – skirtingos kartos, skirtina poetika. Kai kuriais atvejais perėjimas nuo vieno autoriaus prie kito atrodo beveik šokiruojantis. Štai citata iš R. Lukauskaitės teksto:

Žodžiai vapsvų neįveiks –
jas įveiks lūpinių armonikėlių muzika.
Ir sifilis.
Vapsvų sifilis.


Pervertę puslapį perskaitysime S. Bernoto eilutes:

siaubingai kratomės ups aš ką tik nukra
čiau kažką sau bingo nuo rudo megztinio
regis tai bu
vo
m


Pervertę dar puslapį pateksime į visai kitokį S. Lygutaitės-Bucevičienės pasaulį:

Meilės amžius.
Meilės amžius trumpas.
O mirtis –
Tikra,
Nes tik viena.


Įdomu, kaip patys autoriai jaučiasi tokioje kaimynystėje?

Taigi knygoje rasime visą šiandieninės mūsų poezijos margumyną: lyriškasis A. A. Jonynas, nenuspėjamasis R. Kasparavičius, agresyvioji R. Lukauskaitė, meksikietiškų serialų ekspertas A. Jurašius, martinaitiškasis M. Martinaitis... Bet nepaisant visų kontrastų, šis margumynas visgi susideda į įdomią ir patrauklią mozaiką.

Tradiciškai esama knygoje ir svečių, t. y. poetų iš užsienio, kūrybos, tačiau ji man pasirodė tarytum abejotino reikalingumo priedas, gal labiau išsiskyrė tik gana drastiški mūsų kaimynų latvių poetės I. Gailės tekstai.

Nusipirkę šį „Poezijos pavasario“ almanachą įsigysite ir kompaktinį diską su aštuonių poetų įskaitytais eilėraščiais. Tačiau asmeniškai man įrašas prailgo, juolab, kad toli gražu ne visi autoriai pasižymi skaitovo talentu: pavyzdžiui, G. Norvilo fonogramą būtų galima siūlyti kaip neblogą vaistą nuo nemigos; puikaus poeto D. Kajoko kūriniai taip pat daro gerokai didesnį įspūdį, kuomet yra atspausdinti ant popieriaus. Gal ateityje vertėtų pasitelkti profesionalius skaitovus-aktorius?

Kaip bebūtų, šių metų „Poezijos pavasario“ almanachas tikrai vertas dėmesio ir turėtų rasti sau vietą kiekvieno tikro poezijos mylėtojo lentynoje.
2012-06-18
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Poezija
Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2012
Puslapių: 304
Kodas: ISSN 0235-442X
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą