Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 22 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Pasiimk mano širdį

Pasiimk mano širdį Merės Higins Klark „Pasiimk mano širdį“ pateikia tokį galvosūkį, kuris skaitytojus kankins nuo pirmojo iki paties paskutinio sakinio.

Prokuroro padėjėja Emilė Volas gauna svarbiausią savo gyvenime bylą. Prieš dvejus metus buvo nužudyta aktorė Natali Reines, tačiau niekas taip ir nebuvo apkaltintas šiuo nusikaltimu. Tiksliau taip buvo iki šiol, kol profesionalus nusikaltėlis Džimis Istonas nepareiškė, jog aktorės vyras jam užsiminė apie planą nužudyti savo žmoną. Po kruopštaus tyrimo Gregui Oldrčui, kuris yra ir Natali teatro agentas, pateikiami kaltinimai. Tačiau jis tvirtina esąs nekaltas ir niekada negalėjęs nuskriausti moters, kurią, nepaisant gresiančių skyrybų, mylėjo visa savo širdimi. Jis buvo apsėstas savo žmona ir niekad net nesistengė to paslėpti. Tiek Gregas, tiek jo 14-metė dukra iš pirmos santuokos tikisi, jog jis bus išteisintas.

Tačiau netrukus paaiškėja nemaloni tiesa apie praeitį. Beveik prieš 20 metų Džeimė Evans, Natali kambariokė, buvo nužudyta Centriniame Parke. Jos užpuolikas taip niekad ir nebuvo surastas, tad ir byla vis dar nebaigta. Natali gali prisiekti, jog viename vakarėlyje ji pamatė vyrą, nužudžiusį Džeimę. Jis taip pat ją pastebi ir Natali supranta buvusi atpažinta bei pradeda baimintis jai grėsiančio pavojaus. Niekam nepapasakojusi apie šį susidūrimą Natali paspruko ir pasislėpė Keipe, taigi niekas nežino, jog ji jį matė, atpažino ir susiejo su Džeime. Išsigandusi ir nerimaudama, Natali patraukia namo. Sustojusi garaže, ji ištraukiama iš automobilio, nutempiama į namą ir nužudoma. Niekas nieko nematė, nepaisant to, jog tai rytas.

Kaimynų namų prižiūrėtoja, ištikima Natali gerbėja, ryte pakeliui į darbą pastebi jos garažą bei atidarytas mašinos dureles. Vakare, ketindama eiti namo, ji mato tą patį vaizdą ir supranta, jog nutiko kažkas negero. Nutarusi išsiaiškinti, kas įvyko, ji randa ant virtuvės grindų merdėjančią Natali. Moteris paskambina pagalbos telefonu bei bando paguosti jauną aktorę. Natali miršta dar prieš atvažiuojant greitajai pagalbai. „Jos paskutinė mintis buvo Blanšos Diubua sakinys iš „Automobilio, vardu Aistra“: „Aš visuomet buvau priklausoma nuo nepažįstamųjų gerumo.“ Natali ką tik buvo pabaigusi neįtikėtinai sėkmingą pasirodymą Brodvėjuje.

Štai kaip prasideda „Pasiimk mano širdį“, ir nuo šios akimirkos nežinomybė yra užburianti, o pasakojimo tempas – sraunus. Oldričas paleidžiamas už užstatą, taigi jis gali laisvas vaikščioti po miestą bei leisti laiką su dukra. Tuo pačiu metu kaltintoja Volas uoliai ruošia bylą prieš jį. Ji puikiai supranta, jog jos viršininkui, Edvardui „Tedui“ Skotui Vesliui būtinai reikia, kad Oldričas būtų nuteistas. Jis siekia tapti Jungtinių valstijų generaliniu prokuroru, o sėkmingas šios bylos užbaigimas dar labiau padidintų jo galimybes. Jis taip užsidegęs, jog neketina klausytis niekieno, o ypač – Emilės, minčių apie nuorodas į kitą žudiką.

Tačiau Emilė turi didesnių problemų nei šios, susijusios su darbu. Jos smalsus kaimynas Zakas aiškiai parodo savo susidomėjimą ja. Emilė praleidžia valandų valandas darbe prie šios bylos, tad kai jai prireikia žmogaus, galinčio prižiūrėti jos šunį, Zakas prikalbina ją duoti jam savo namų raktą. Nuo Zako jai šiurpsta oda, taigi, kai vieną dieną po vidurnakčio grįžusi namo ji randą jį savo verandoje žiūrinti televizorių, Emilė jam pasako, jog nuo šiol susitvarkys pati. Ji neturi nė menkiausio įtarimo, kas jis yra iš tikrųjų ir kokį pavojų ji sau užsitraukė...vien dėl to, kas ji yra ir kaip ji atrodo.

Teisingumo ratams lėtai sukantis, Emilės gyvenimas tampa pašaru kiekvienam laikraščiui ir žinių programai. Jaunai karo našlei tai tikrai skausminga, ypač turint omeny, jog jai taip pat yra ką slėpti iš savo praeities. Prasidėjus teismui Emilei visai nelieka laiko niekam kitam, tik darbui. Net pradėjusi abejoti Oldričo kaltumu, ji supranta privalanti nuteisti jį, nes kitaip jos viršininkas suvers visą kaltę jai. O žiniasklaida kasdien pateikia vis naują istoriją apie ją.

Bilis Troinas, vienas iš dviejų prokuratūroje dirbančių tyrėjų, yra Tedo Veslio pusbrolis. Jis ne prieš „pritempti“ faktus prie scenarijaus, kurio baigtis būtų Oldričo nuteisimas. Jie su Emile visad nesutardavo ir ji niekuomet juo nepasitikėjo. Kita vertus, Bilio partneris Džeikas Rouzenas, visad buvęs tarpininku tarp jų, yra doras žmogus. Emilei rimtai pradėjus svarstyti įrodymų tvirtumą ir jų kilmę, Džeikui kyla prieštaringi jausmai.

Rašydama knygą, Merė Higins Klark retai kada nepataiko į dešimtuką. Jos sugebėjimai jausti pusiausvyrą tarp įtampos, siužeto, nežinomybės ir personažų atsiskleidė 28 jos publikuotuose romanuose. Padėkoje ji rašo: „Gyvename medicininių stebuklų laikais. Kasdien išgelbėjamos gyvybės, kurias dar praėjusi karta būtų praradusi. Jau ne kartą rašiau romanus, kuriuose paliesta ši tema.“ Dabar ir vėl skaitytojai keliaus per „tamsos širdis“ šviesos link, ten, kur tarnaujama teisybei, o perskaitę šią knygą jie pajus, koks iš tikrųjų ironiškas yra gyvenimas.
Vaida Kavaliukaitė
2011-11-12
 
Kita informacija
Tema: Detektyvai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2011
Vertėjas (-a): Liudvikas Gadeikis
Puslapių: 320
Kodas: ISBN 978-9955-38-847-0
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą