Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Pasaulio religijos

Pasaulio religijos Šioje pripažintoje mokslininkų parengtoje, gausiai iliustruotoje knygoje apžvelgiamos visos svarbiausios pasaulio religijos ir jų tyrinėjimo metodai; supažindinama su religijų istorija ir tikėjimais nuo seniausių iki mūsų laikų; sistemingai išdėstoma didžiųjų pasaulio religijų istorinė apžvalga, tikėjimo tiesos, aptariami garbinimo būdai ir šventės, religijos santykiai su šeima ir visuomene, situacija dabartiniame pasaulyje; pateikiami autentiški tikinčiųjų pasakojimai, leidžiantys susipažinti su tikėjimo tradicijomis tarsi „iš vidaus“; nagrinėjami konkretūs pasaulio pokyčiai, naujų religijų ir alternatyvaus dvasingumo atsiradimas, postmodernizmo įtaka religiniam mąstymui ir kt.

Mažame, tačiau sudėtingame dvidešimt pirmojo amžiaus pasaulyje vis labiau suvokiama religijų ir tikėjimų reikšmė. Vis labiau trokštama patikimų ir prieinamų žinių. Žmonijos istorijoje religijos ne tik padėjo kurtis civilizacijoms, bet ir toliau tiesiogiai daro įtaką tarptautiniams santykiams bei reikšmingiems pasaulio įvykiams. Išsilavinęs dvidešimt pirmojo amžiaus žmogus, galvodamas apie „fundamentalizmo" globalizaciją, religijos motyvuotą politiką, naujų religijų atsiradimą arba plintančias daugiatautes visuomenes, suvokia, jog būtina nusimanyti apie religinius tikėjimus ir praktikas.

Šioje knygoje surinkti įžvalgūs, įkvepiantys ir suprantami straipsniai, supažindins su religijų istorijomis, tikėjimais ir praktikomis nuo priešistorinių laikų iki pat dvidešimt pirmojo amžiaus įvykių raidos. Straipsniai yra ne tik lengvai suvokiami, bet ir tikslūs bei autoritetingi, nes yra parašyti tarptautinės pripažintų mokslininkų komandos. Be to, knyga gausiai iliustruota fotografijomis, žemėlapiais ir diagramomis, o tai padeda dar geriau suprasti religijas. Drįstame teigti, kad bemaž nėra kitų leidinių, galinčių konkuruoti su šia knyga - patraukliu, lengvai skaitomu ir patikimu šaltiniu norintiems bendrais bruožais susipažinti su pasaulio religinėmis tradicijomis. Ji ypač tinka mokytojams, moksleiviams, besidomintiems pasauliečiams ir dvasininkams, ieškantiems aiškios, tikslios ir išsamios svarbiausių pasaulio religinių tikėjimų ir praktikų apžvalgos.

Kas susipažinęs su ankstesniais šios knygos leidimais, iš karto pastebės, kad šis leidimas visiškai pertvarkytas. Pasikeitė ne tik daugelis straipsnių, kad būtų atspindėti naujausi moksliniai atradimai, bet ir jų išdėstymas - kiekvienai pagrindinei pasaulio religijai skirta atskira knygos dalis. Dar vienas itin patrauklus šio naujo knygos leidimo bruožas yra trumpi paprastų tikinčiųjų parašyti straipsniai apie tai, ką jiems reiškia tikėjimas, kaip keičia jų gyvenimą. Kitaip tariant, knygoje pateikiami tikinčiųjų straipsniai supažindina skaitytojus su tikėjimo tradicijomis tarsi „iš vidaus", suteikia progą įvairių tikėjimų žmonėms kalbėti patiems. Nors dažniausiai pateikiamas tik vieno tikinčiojo požiūris (su kuriuo kiti tikintieji gali ir nesutikti), vis dėlto tai suteikia galimybę geriau suprasti, ką reiškia būti konkretaus tikėjimo išpažinėju.

Suprantama, knygos dalys, pristatančios atskiras religijas, nėra identiškos, o sudarytos atsižvelgiant į svarbiausius kiekvieno tikėjimo bruožus, tačiau stengiamasi, kad jose visose atsispindėtų šios temos: 1) istorinė apžvalga, 2) šventieji raštai, 3) pagrindiniai tikėjimo aspektai, 4)apeigos ir šventės, 5) šeima ir visuomenė bei 6) raida šiuolaikiniame pasaulyje.

Tad iki galo perskaitę kiekvieną dalį, jūs gerai susipažinsite su svarbiausiais kiekvieno tikėjimo aspektais.

Be žinių apie atskiras religijas, vienoje knygos dalyje kalbama apie religijos studijas apskritai. Skaitytojai supažindinami su žymiausiais religijos istorikais, mąstytojais, apžvelgiami religinių studijų klausimai ir požiūriai. Knygos pabaigoje pateikiamas žodynėlis, kuris, daugelio skaitytojų nuomone, yra itin naudingas ir kuris taip pat rūpestingai atnaujintas. Pagaliau paskutinėje knygos dalyje aptariami konkretūs šiuolaikinio pasaulio pokyčiai, pavyzdžiui, naujų religijų ir alternatyvaus dvasingumo atsiradimas, postmodernizmo įtaka religiniam mąstymui ir priežastys, susijusios su kadaise dominavusių religijų nuosmukiu (pavyzdžiui, krikščionybės Vakarų pasaulyje). Šie straipsniai remiasi naujausiais tyrinėjimų rezultatais bei svarstymais ir gali būti lyg įvadas į religiją šiuolaikiniame pasaulyje.
2007-02-07
 
Kita informacija
Tema: Kitos
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2007
Puslapių: 504
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą