Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Pabėgęs dvaras

Pabėgęs dvaras Gintaras Beresnevičius (g. 1961), Kultūros ir meno instituto mokslinis bendradarbis, „Naujojo Židinio“ žurnalo ir kultūros savaitraščio „Šiaurės Atėnai“ bendradarbis, daugelio pripažintų religijotyros, baltų mitologijos, literatūros studijų autorius, rašytojas, eseistas. Mokslinėje ir kultūrinėje spaudoje paskelbė nemažai straipsnių. Tyrinėjimų sritis – baltų religijų istorija, religijotyra.

2002-aisiais pasirodė G.Beresnevičiaus kultūrologiniai esė „Ant laiko ašmenų“, 2003-aisiais esė rinktinė „Vilkų saulutė“, o štai dabar – esė romanas „Pabėgęs dvaras“. Knygoje trys dalys ir tekstai jose visi skirtingi net formalia prasme – „Istorijos tikrasis veidas“ – trumpi pasakojimai, veik anekdotai vietomis kiek primenantys Daniilą Charmsą ar dzen „pokštus“, „Karalius plaukia“ – tikrų tikriausias romanas, „Vyrai, moterys ir slaptosios tarnybos“ – tiesiog puikūs esė.

Originali knyga, kurioje keistos istorijos, netikėtos įžvalgos ir žaismė nenustelbia autoriaus susimąstymo ir aforistiškos išminties. Miniatiūrinėse esė (pirmoji dalis) sąmojingai interpretuojama istorija, įžymių žmonių veiksmai ir idėjos, paradoksaliai supinama praeitis ir dabartis. Trečiosios dalies kūrinių pretekstas yra dabartinio gyvenimo kasdienybė, bet rašytojo ironija meilės, ištikimybės, vienišumo motyvams suteikia nelauktų spalvų.

Su absurdo poetika sietinas ir romanas - margaspalvė nutikimų mozaika. Išmonės ir tikrovės samplaiką priėmusi kūrinių kalba, įtraukianti barbarizmų, naujažodžių, suasmenintos sintaksės.

Knyga tarytum prikelia iš muziejinio snaudulio dvasinę praeities kultūrą, o per ironiškąjį buvusių papročių veidrodį skatina kitaip pasižiūrėti į mūsų kasdienybę.

Donelaitis atgailą skiria

Donelaičiui nepatiko jo parapijonys būrai. Neviežlybi, perdžia per pamaldas. galvojo, galvojo, kaip juos nubausti, ir sugalvojo. parašė tokį daiktą, nuobodų, bet hegzametru. Ir pradėjo skaityti per pamaldas, ir pradėjo!

Būrai nesupranta, kas čia dedasi, verkia, bet nepabėgsi iš pamaldų.

Nustok, pastoriau, - prašo. Nustok, nuobodu. Ir dar hegzametru... Neišlaikysim...

Aha, - mano sau Donelaitis, - o aš jums dar vieną skyrių. Apie žiemą...

Taip gimė lietuvių literatūros šedevras.
Regimantas Tamošaitis
2005-07-12
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Puslapių: 381
Kodas: ISBN 9986-39-378-7
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą