Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Nieko geriau už namus

Nieko geriau už namus Mary Higgins Clark – JAV rašytoja, milžiniško populiarumo JAV ir Europoje sulaukusių detektyvinių trilerių autorė. Prieš tapdama rašytoja, kelerius metus ji dirbo sekretore, redaktore, stiuardese. Ištekėjusi, visą laiką paskyrė šeimai, o laisvalaikiu rašydavo apsakymus. Anksti mirus vyrui, rašymas tapo pagrindiniu penkių vaikų motinos pragyvenimo šaltiniu – ji rašė laidų scenarijus, trumpus pasakojimus radijui, kol vieną dieną jos agentas pasiūlė imtis romano.

M. Higgins Clark knygos – įtempto siužeto detektyviniai trileriai – sulaukė skaitytojų ir kritikų pripažinimo visame pasaulyje. Neįtikėtina, tačiau visos jos pateko į skaitomiausių knygų sąrašus. M. Higgins Clark knygų vien JAV parduota per 80 milijonų.

„Trilerio karaliene“ tituluojama rašytoja yra daugelio prestižinių premijų laureatė, JAV detektyvų rašytojų asociacijos prezidentė, jos vardu pavadintas vienas svarbiausių apdovanojimų geriausiems trilerių rašytojams.
Lietuvių skaitytojams puikiai žinomi jos romanai „Nuo manęs nepabėgsi“, „Nors tavo akys jos nemato“, „Gražus ir šaltas veidas“, „Kur tu dabar esi?“, „Nesidairyk atgal“, „Pasiimk mano širdį“. Ši apžvalga yra skirta romanui „Nieko geriau už namus“.

Liza Barton buvo prisiekusi sau niekada nebegrįžti į namus, kur, gindama nuo patėvio, netyčia nužudė savo motiną. Nors tai buvo nelaimingas atsitikimas, o ji pati tebuvo vaikas, daugelis miestelio gyventojų Lizą pasmerkė kaip žiaurią nusikaltėlę. Stengdamasi pamiršti anos tragiškos nakties įvykius, Liza išvyksta iš gimtojo miestelio, vėliau pasikeičia vardą, o po keliolikos metų pagaliau suranda ir laimę. Tačiau ji trunka neilgai – tik iki tos dienos, kai jos antrasis vyras, nieko nežinantis apie Lizos, kurią jis pažįsta kaip Seliją Foster, praeitį, įteikia nuostabią dovaną – raktus nuo naujų namų…

Knygos centre – moters, vaikystėje netyčia padariusios skaudų nusikaltimą, akistata su savo praeitimi ir bandymas išsivaduoti iš jos, atskleidžiant praeityje slypinčias šiurpias paslaptis bei su jomis susijusius nusikaltimus.
Nors prieš tai neteko skaityti Mary Higgins Clark knygų, tačiau jos rašymo stilius man paliko gerą įspūdį ir manau, kad tikrai neatsisakyčiau paimti į rankas kitų šios rašytojos darbų. Nors knygoje ir netrūksta vietų, kur galėjau atspėti tolimesnius įvykius, o pati idėja priminė kažkada skaitytos Herbjorg Wassmo „Dinos knygos“ istoriją, šį trilerį prarijau su malonumu.

Man patiko žavinga, protinga ir graži pagrindinė veikėja, kuri tapo tiesiog atsitiktinumo auka. Be to, knygoje netrūksta įdomių siužeto posūkių, verčiančių skaityti kuo greičiau toliau. Tačiau buvo ir keli sunkiai tikėtini sutapimai – kartais kildavo mintys, kad Liza tikrai yra kalta, tačiau vis tiek man buvo neaišku, kodėl ji taip pasielgė. Nors knyga skaitosi labai lengvai ir įdomiai, gilinimasis į visus joje aprašomus įvykius labai sugadina skaitymą – jei per daug galvosite, galite netekti noro skaityti toliau.

Tačiau jei jums patinka greiti ir įdomūs trileriai, ši knyga kaip tik jums. Įsivažiavus, mažos siužeto klaidos ar mažai tikėtinos aplinkybės nebekrenta į akis, ir visas veiksmas įtraukia ilgam. Ne kartą prisiekinėjau, kad skaitysiu iki skyriaus pabaigos ir eisiu miegot, tačiau tekdavo prasėdėti visą naktį su knyga rankoje, nes norėjau kuo greičiau sužinoti, kuo viskas baigsis. Šis detektyvinis trileris dažnai tikrai užgniaužia kvapą ir perskaičius paskutinius puslapius supranti, kad ne veltui rašytoja gavo „trilerių karalienės“ titulą.
Gabrielė Jadzevič
2011-07-02
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Detektyvai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2008
Vertėjas (-a): Inga Dievulytė
Puslapių: 414
Kodas: ISBN 978-9955-24-855-2
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą