Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Moters portretas

Moters portretas Perskaičiusi šią knygą, pasijutau itin gerai. Pradėjau ją dar rudenį ir praėjo net keli mėnesiai, kol galiausiai baigiau ją skaityti. Gal dėl to, kad skaitymas nusidriekė per keturis mėnesius, o gal ir dėl knygos storio, ar dėl to, kad dabar yra labai vėlu, sunku apsispręsti, kaip geriau apžvelgti šią istoriją.

Pradėsiu nuo to, kad viso skaitymo metu aš mėgavausi H. Džeimso stiliumi. Jis rašo ilgais sakiniais, su įmantria sintakse, o jo žodynui, atrodo, nėra lygių. Ši knyga nebuvo labai gramatiškai sudėtinga, kaip kitos jo knygos, bet kiekviename lape buvo bent po vieną sakinį, kurį man reikėjo narplioti. Kaip jau sakiau, man tai patiko. Kitas man patikęs dalykas tas, kad šis romanas — gana senas, pirmą kartą jis buvo išleistas 1881-aisiais metais, o tų laikų romanų turinys labai skiriasi nuo šiuolaikinių. Taigi, jei jums nepatinka ištisi skyriai, kuriuose nevyksta nieko, o tik „sėdima“ vieno veikėjo galvoje ir sekama jo minčių eiga bei siekiama vystyti ne veiksmą, o veikėją, tuomet patariu skaitymui išsirinkti kitą knygą. Jei nesate gerbėjai knygų, kurias sudaro šeši šimtai puslapių ir kurių turinys gali būti atpasakotas keliais sakiniais, taip pat rinkitės kitą. Tačiau, jei jums patinka puikiai išvystyti personažai, kurie jums suteiks daugiau nusivylimo nei jūsų buvęs mylimasis, jei jūs mėgaujatės įmantriu stiliumi, kurį gali sukurti tik Viktorijos laikų žmogus, jei jums patinka romanai, kuriuos reikia skaityti palengva, netgi galbūt šalia kitų, veiksmo kupinų knygų, tuomet „Moters portretas“ yra kaip tik jums.

Iš esmės, istorija yra apie Izabelę Arčer, amerikietę, persikrausčiusią į Angliją, pas savo tetą ir dėdę. Be abejonės, tai yra tragedija, nors ir mažesnio masto, palyginus su Šekspyru, kadangi knygos pabaigoje lieka keletas gyvų veikėjų. Mano emocijos liejosi per kraštus skaitant veikėjų aprašymus. Viename skyriuje aš mylėjau A ir nekenčiau B, kitame mylėjau B ir nekenčiau A, dar kitame pamiršau, kas toks buvo B, bet vis tiek jo nekenčiau, tačiau argi mūsų gyvenimas nėra būtent toks – emocijos nuolat svyruoja, reaguodamos į vis naujai atsiskleidžiantį kokio nors žmogaus sluoksnį. Pabaigoje aš pajutau, kad nebejaučiu neapykantos daugumai veikėjų, bet turiu rimtų klausimų dėl sprendimų, kuriuos jie padarė. Nors, iš tikrųjų, aš manau, kad visa tai buvo iš anksto apgalvota – ne vien dėl laikmečio, bet ir dėl to, kad autorius knygoje atkreipė dėmesį į Europos ir Amerikos santykius, asmens laisves ir socialinius suvaržymus, nekaltybę ir korupciją. Beje, šių problemų aptarimas romane neblogai pavyksta.

Vienas iš svarbių momentų – tai pasakotojas, kuris dažnai kalba pirmu asmeniu ir išlieka paslaptingas iki pat paskutinio puslapio. Niekada taip ir neišaiškėja, kas seka Izabelės istoriją. Pasakotojas taip pat pasirenka neaprašyti kai kurių įvykių, tokių kaip Izabelės atsakymas, kai jai pasiperšama ar jos paskutinis sprendimas romano pabaigoje ir t.t., nors visi kiti įvykiai aprašomi kruopščiai ir su smulkiomis detalėmis.

Knygos viršelyje būna trumpa jos anotacija, kuri šiuo atveju sako, kad „Moters portretas“ yra sudėtinga ir beveik estetiškai tobula knyga. Jei mes kalbame apie veikėjus, aš visiškai su tuo sutinku. Iš tikrųjų nesu tikra, koks turėtų būti estetiškai tobulas romanas, bet skonis burnoje, kai baigiau skaityti „Moters portretą” nebuvo tobulai estetiškas. Taip, tikrai nesakau, kad man nepatiko visa knyga, tiesą sakant, buvo priešingai. Anksčiau ar vėliau norėčiau perskaityti daugiau H. Džeimso kūrinių ir tikrai tikiu, kad širdyje visada turėsiu vietos abiems – romanui ir jo pagrindinei veikėjai – nepaisant to, kad ne visada pritariau jos sprendimams.
Monika Žiūkaitė
2011-07-10
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2011
Vertėjas (-a): Auksė Mardosaitė
Puslapių: 632
Kodas: ISBN 978-9955-38-272-0
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą