Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Knyga apie Hitlerį: NKVD slaptoji dosje, skirta Josifui Stalinui ir sudaryta remiantis Hitlerio asmeninio adjutanto Otto Gunsches ir kamerdinerio Heinzo Ling‘es apklausos protokolais, Maskva, 1948 – 1949

Knyga apie Hitlerį: NKVD slaptoji dosje, skirta Josifui Stalinui ir sudaryta remiantis Hitlerio asmeninio adjutanto Otto Gunsches ir kamerdinerio Heinzo Ling‘es apklausos protokolais, Maskva, 1948 – 1949 Iš pradžių ši knyga turėjo vienintelį skaitytoją - Josifą Staliną. Paskui ji daugiau nei penkiems dešimtmečiams dingo rusų archyvuose. Sovietų diktatorius nepatikėjo, kad Adolfas Hitleris nusižudė, todėl visomis išgalėmis stengėsi sučiupti likusius gyvus nacių fiurerio aplinkos žmones ir pagal jų duotus parodymus atsekti tiesą.

Sovietų saugumui pavyko tai padaryti Berlyne paėmus į nelaisvę Otto Gūnsche'ę ir Heinzą Linge'ę. Nė vienas žmogus taip ilgai ir artimai nebendravo su nacių režimo vadovu, kaip šie du vyrai. Jie gerai pažinojo Hitlerį, žinojo jo dienotvarkę, valgymo įpročius, nuotaikas, ligos istoriją. Jie buvo fiurerio adjutantai, tarnavo jam kaip vyriausybės vadovui, girdėjo, ką jis kalbėdavo apie sutiktus žmones, generalitetą bei senus bendražygius. Šalia Hitlerio jie praleido paskutiniąsias kovos dienas stebėdami, kaip šis iš savo bunkerio Berlyne vedė Vokietijos reichą katastrofos link. Gūnsche ir Linge pažino Hitlerį ir kaip vyriausiąjį vermachto vadą, matė jo pergales bei pralaimėjimus. Be to, Gūnsche dalyvaudavo svarbiuose posėdžiuose, kurių protokolai dėl karo suirutės neišliko.

1948-1949 m. radosi dviejų liudytojų atsiminimų knyga, kurią galima priskirti prie įspūdingiausių istorinių šaltinių apie Trečiąjį reichą. Medžiaga knygai buvo renkama praėjus labai mažai laiko nuo joje aprašomų įvykių, tad ji ypač autentiška. Tikrumą patvirtina ir praėjusiais dešimtmečiais atlikti tyrimai. Gūnsche's ir Linge's prisiminimuose gausu nuostabą keliančių įžvalgų apie Hitlerio valdomos Vokietijos gyvenimo kasdienybę. Trečiojo reicho istorijos perrašyti nereikės, tačiau gausybė detalių, kurias skaitytojas ras Knygoje apie Hitlerį, turi sensacingą istorinę vertę.

Tik praėjus šešioms dešimtims metų nuo karo pabaigos Rusijos archyvuose buvo rastas didžiulės istorinės svarbos dokumentas – Knyga apie Hitlerį. Šis unikalus dokumentas buvo parašytas specialiai Josifui Stalinui. Jame pateikti Hitlerio adjutantų Otto Gūnsche's ir Heinzo Linge's prisiminimai, kuriuos jie, prižiūrimi NKVD karininkų, užrašė patekę į sovietų nelaisvę. Šie SS karininkai daug metų praleido šalia fiurerio. Iš labai išsamių jų pasakojimų galima sužinoti ne tik daugybę iki šiol nežinomų smulkmenų apie Hitlerio valstybės bei karo politiką, bet ir nepagražintų faktų apie artimiausią Hitlerio aplinką.

Knyga apie Hitlerį - neabejotinai vienas įspūdingiausių f istorinių šaltinių apie Trečiąjį reichą. Jo istorijos perrašyti nereikės, tačiau gausybė detalių, kurias skaitytojas ras Knygoje apie Hitlerį, turi sensacingą istorinę vertę.

Henrikas Eberle gimė 1970 m. Halėje. Baigęs istorijos studijas iš pradžių dirbo žurnalistu, paskui moksliniu bendradarbiu Martino Liuterio universiteto Naujųjų laikų istorijos katedroje. 2002 m. apgynė daktaro disertaciją „Nacionalsocializmo mokslo politika“. Šiuo metu dėsto istoriją Halės universitete.

Matthias Uhl gimė 1970 m. Halėje. Maskvoje studijavo istoriją, Rytų Europos istoriją ir politikos mokslus. 2000 m. apgynė filosofijos daktaro disertaciją. Nuo 2001 m. dirba Naujųjų laikų istorijos institute Miunchene.
2007-03-19
 
Kita informacija
Tema: Kitos
Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2007
Vertėjas (-a): Audronė Kavarskaitė, Kristina Kviliūnaitė, Mindaugas Kranklys
Puslapių: 517
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą