Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Klaikioji galybė

Klaikioji galybė Clive Staples Lewis - airių kilmės rašytojas, literatūros kritikas, viduramžių literatūros tyrinėtojas, garsiųjų „Narnijos kronikų“ autorius, parašęs per septyniasdešimt knygų – mokslinių veikalų ir grožinės literatūros romanų, kuriuose talentingai supinama realybė ir pasakos, fantastikos, mitologijos motyvai. C.S. Lewiso knygose egzistuoja ir gerą, ir piktą lemiančios jėgos, ir tik nuo žmonių pasirinkimo priklauso, su kuo jis susidurs – grožio, laimės ar pykčio ir siaubo erdve.

„Klaikioji galybė“ – tai „Kosminės trilogijos“ dalis. Knyga buvo rašyta Antrojo Pasaulinio karo metu, todėl joje yra labai daug tiems laikams būdingų realijų. Nors knygos buvo parašytos dar prieš karo pabaigą, publikuotos jos buvo tik po kelerių metų, kai tais laikais patirti siaubai jau buvo užmiršti, o vaikams atrodė, kad tai tik senolių pasakojimai. Pačioje knygoje ne žodžiu nėra užsiminama apie Vokietiją arba Hitlerį (nors tuo metu tai darė beveik visi rašytojai).

Nors „Klaikioji galybė“ tai trilogijos tęsinys, tačiau ji yra daug storesnė ir daug įdomesnė už „Toli nuo tylinčios planetos“ ir „Perelandrą“ kartu sudėjus. Veiksmas iš fantastinio pasaulio yra perkeliamas į mūsų realybę.

Šioje knygoje yra visko: ir jauna pora, ir prijaukintas lokys, Artūro laikų legendų elementai, pasakos apie blogį ir gėrį, netgi žmogus, kuris lankėsi kitose planetose. Pagrindiniai knygos veikėjai – jauni sutuoktiniai, Markas ir Džeinė, nutolę vienas nuo kito. Daktaras Markas Studokas – jaunasis Braktano koledžo sociologijos profesorius, gyvenantis mažame miestelyje, kaimiškoje Anglijos dalyje. Netikėtai jis gauną naują darbo pasiūlymą ir susigundo naujomis karjeros galimybės. Jis supranta, kad prisijungimas prie perspektyvaus instituto yra būtent tai, ko jam reikia norint kilti mokslinės karjeros laiptais.

Tačiau žmona nepritaria vyro pasirinkimui. Ji mano, kad neprotinga viską palikus išvažiuoti ten, kur neturi jokių garantijų, o dabartinis gyvenimas jai neatrodo blogas. Džeinė, persiokiojama košmarų ir slegiama vienatvės, susideda su keista draugija, vadovaujama Rensomo. Netrukus paaiškėja, kad instituto, kuriame pradėjo dirbti Markas, vadovai rezga planus, kaip užvaldyti ir pavergti visą pasaulį. Žmonijai iškyla pavojus. Jai į pagalbą atskuba fantastinio pasaulio būtybės. Užverda žūtbūtinė gėrio ir blogio kova. Ir visoje šioje sumaištyje du žmonės bando iš naujo atrasti vienas kitą ir tikrąją meilę...

Šioje knygoje atsiranda ir pagrindinis pirmųjų knygų veikėjas Rensonas, kuris ir šiame pasakojime atlieka ne mažesnį vaidmenį. Pirmojoje trilogijos dalyje viešėjęs Malakandros (Marso) planetoje, antrojoje atsidūręs Perelandroje (Veneroje), jis tiesiog negalėjo neužsukti ir į trečiąją knygą. Knygoje taip pat matomas ir vienas kitas kitose dalyse pamėgtas (arba ne) veikėjas, be kurių knyga prarastų savo dalį savo žavesio.

Ši trilogija nėra vien fantastikos žanro kūrinys, fantastika čia – tik rūbas, į kurį įvilkti kasdieniai mūsų pasirinkimai. Nors knygos ir primena J.R.R. Tolkieno (jis buvo artimas C. S. Lewiso bičiulis) kūrybą, kiekvienas skaitytojas atras joje kažką savito ir net didžiausias Tolkieno gerbėjas pagalvos, ar neverta tapti ir Lewiso skaitytoju.
Gabrielė Jadzevič
2011-07-02
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Fantastika
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2008
Vertėjas (-a): Vilma Rinkevičiūtė
Puslapių: 453
Kodas: ISBN 978-9955-24-708-1
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą