Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Geišos gyvenimas

Geišos gyvenimas Vos tik pamačius šią knygą, taip ir norisi paimti į rankas ir skaityti. Dėmesį patraukia švelnios pastelinės rožinės spalvos viršelis bei didingas, egzotinis Geišos portretas. Pirmieji knygos puslapiai  įtraukia į rašytojos Mineko Ivasaki gyvenimo istoriją. Daug diskusijų sukėlė knyga „Geišos išpažintis“, tapusi holivudine ekranizacija, bet šis filmas tik padeda geriau įsivaizduoti geišos gyvenimo subtilybes. Turime neužmiršti, kad ši istorija yra išgalvota. Mineko Ivasaki neveltui konfliktavo su šios istorijos autoriumi dėl klaidinančiai pateikto geišos paveikslo.

„Geišos gyvenimas“ tai autorės istorija, kartais kelianti liūdesį, gailestį, kartais verčianti žavėtis, bet visada tikra. „Geišos gyvenimas" tai biografinė istorija apie tikros geišos  gyvenimą, pojūčius, jausmus.

Šią knygą galima padalinti į dvi skirtingas istorijas. Pirma pasakoja apie mažą mergaitę, kuriai dar labai reikia mamos šilumos, tėvo globos, tačiau ji yra atskiriama nuo šeimos ir mokoma Japonų kultūros šokių, elgesio, meno ypatumų bei geišos paslapčių. Smulkiai pasakojama kaip nuo  5 metų uždara, maža mergaitė Mineko augo ir kaip tapo geiša. Antra istorija — talentinga moteris tapo tarptautiniu japonų kultūros simboliu. Ja žavėjosi karaliai, princai, karo didvyriai ir turtingi valdžios vyrai. Iliustracinės nuotraukos su princu Čarlzu, pasakojimai apie susitikimus su Anglijos karaliene ir kitais garsiais žmonėmis  primena, kad ši istorija yra tikra ir išgyventa pačios autorės. Abi šios istorijos yra pasakojamos atskleidžiantis autorės jausmus, išgyvenimus, apmastymus, dvejones.

Įdomu tai, kad yra daug istorinių faktų, tikrų japoniškų vietovių ir daiktų pavadinimų, gausu  autorės aprašomų žmonių nuotraukų, kurios padeda labiau įsigilinti į istorinį laikmetį, Japonijos kultūros išskirtinumus bei geišų konkurenciją tarpusavyje, buitį, vakarėlius  su žymiais aktoriais, rašytojais, karininkais. Ši knyga padeda susipažinti su Rytų kultūros ypatumais.

Dvidešimt pirmame amžiuje — naujųjų technologijų, skubėjimo amžiuje sunku įsivaizduoti, kaip penkių metų mergaitė atskiriama nuo šeimos. Ji griežtai mokoma šokio, arbatos gėrimo tradicijų, etiketo.  Paauglystėje  sunkiai dirba, siekia savo gyvenimo tikslo.

Ši knyga sudomins visus, kurie domisi Rytų šalių kultūra, papročiais, meno specifika, bei Japonijos istorija, žmonėmis. Vos tik išgirdus šios knygos pavadinimą prieš akis išnyra nuostabus Japonijos gamtovaizdis, ryžių laukai, žydinčių vyšnių grožis bei kvapas, kimono pasipuošusi jauna graži moteris, vėduoklių jaučiamas vėjas, arbatos skonis ir trapios moters išgyvenimai.

„Geišos gyvenimas“ — puiki knyga apie kitokį moters pasaulį.
Laurijana Budzinauskaitė
2011-01-26
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2010
Vertėjas (-a): Dalė Virginija Jakutienė
Puslapių: 304
Kodas: ISBN 978-9955-38-710-7
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą