Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (4)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Dvidešimtoji žmona

Dvidešimtoji žmona Garsi rašytoja Indū Sundarešan savo debiutiniame kūrinyje „Dvidešimtoji žmona“ aprašo istorinius įvykius, nepagaili politinės įtampos, ir, žinoma, nepamiršta romantikos, nors tai dažniau yra meilė be atsako. Politinė įtaka, visuomenės papročiai ir karališkojo dvaro gyvenimas iš vidaus – jautri poetė ir tuo pačiu smulkmeniška tyrėja aprašo Mogolų imperiją įvairiausiais aspektais.

Skaitytojas ne tik užuos aplinkos kvapą, įsivaizduos prabangą, išgirs to laikmečio garsus, tačiau taip pat turės galimybę pasikapstyti po istorinį imperijos archyvą. Prabangi architektūra, nuostabūs šilkai, medvilniniai drabužiai, keptos ant grotelių mėsos kvapas papasakos vienos, beveik pamirštos moters gyvenimo istoriją. Moters, be kurios šiandien nebūtų Tadž Mahalio.

Šis romanas atkuria Mehr un Nisos, Mogolų imperatoriaus Akbaro rūmininko dukters gyvenimą. Gimusi karavane, neturėdama nieko, tačiau sulaukusi trisdešimt ketverių ji taps dvidešimtąja imperatoriaus Džahangyro žmona. Nuo mažumės, Mehr un Nisa puoselėja slaptą meilę princui, sosto įpėdiniui. Ji užauga sveika moterimi, išteka, susilaukia vaiko, tačiau niekuomet neišsižada savo vaikystės svajonės ištekėti už princo.

Jos patarėjas, Impresas vyresnysis ne tik pateikia Mehr un Nisai (beje, jos vardo reikšmė – „Moters saulė“) naudingų patarimų, gyvenimo dvare gudrybių, tačiau taip pat moko ją, kaip tapti įtakinga, nepriklausoma ir stiprios valios moterimi.

Nors skaitytojai ir žino, kad Mehr un Nisa taps Džahangyro žmona, tačiau kelionė to link yra įspūdinga, prikaustanti dėmesį, aprašoma ypač talentingai, kone meistriškai. Pasakotoja supina visas istorines figūras ir pateikia jų gyvenimą per išdavystės, meilės, klastų, šeimos paslapčių, turto grobstymo bei pasikėsinimų nužudyti prizmę. Žmonės, norintys praplėsti savo supratimą apie Pietų Azijos istoriją, mielai šią knygą įdės į savo mėgstamiausių knygų lentyną.

Kartą Sietle, Vašingtono valstijoje, Indū Sundarešan auditorijai yra pasakiusi, kad kiekvienas Indijoje užaugęs vaikas yra mokomas apie Mogolų imperiją. Moterys retai kada pristatomos istorinėse knygose, nebent jos būtų sosto paveldėtojų mamos ar imperatorių žmonos. Ši knyga – kitokia. 

Kai kūrinio autorės buvo paklausta, kurią knygos vietą rašyti buvo maloniausia, ji nustebino visus atsakydama, jog įdomiausia rašyti buvo ne dalis, susijusias su meile, tačiau mirties bei subadymo peiliais scenas. Taip pat ji užsiminė, kad tais laikais buvo „įvairių kankinimo formų“, kurios irgi pagyvino kūrinį. 

Ši knyga tai septynių metų tyrimo rezultatas ir aprašymas, kurio skaitytojai negali nepastebėti ir neįvertinti. Žemėlapis, šeimos medis bei turtingas žodynas tik prideda knygai vertės, kurios ir taip netrūksta. Tai įtaigi ir dėmesį prikaustanti istorija, kuri privers skaitytojus nuodugniau pasidomėti Meh un Nisos asmenybe. Laimei, knygos autorė jau rašo tęsinį – kitoje knygoje pagrindinė personažė įgaus dar daugiau įtakos Mogolų imperijoje.
Lina Girevičienė
2011-06-16
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2011
Vertėjas (-a): Danguolė Žalytė
Puslapių: 368
Kodas: ISBN 978-9955-38-853-1
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą