Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Cinamono miestas

Cinamono miestas Ką tik pabaigiau skaityti nuostabią knygą. Paėmiau ją visiškai atsitiktinai, nieko nežinodama nei apie autorę, nei apie knygą. Vienintelė priežastis, kodėl ji patraukė mano dėmesį – pavadinimas „Cinamono miestas”. Juk skamba intriguojančiai…

Miranda Innes yra anglų rašytoja. Ji dirbo žurnale „Country Living“ ir tuo pat metu parašė apie 20 knygų. 1997-ais metais ji, kartu su savo partneriu, karikatūristu Danu Pearce, persikėlė į Andalūzijos regioną Ispanijoje ir būtent čia parašė romaną „Cinamono miestas“. Ši knyga perkelia skaitytojus į saulėtąjį Maroką. Tai yra visiškai kitoks pasaulis, su kitokiais žmonėmis, tradicijomis, architektūra. Apsilankę Maroke, Miranda ir Danas nusprendžia nusipirkti Marakešo mieste seną namą – riadą. Jie tikisi, atnaujinę namą ir pavertę jį gražiu svečių namu, užsitikrinti pajamas visam likusiam gyvenimui. Tačiau jiems rūpi ne vien pinigai – Miranda ir Danas nori susikurti sau antruosius namus šiame magiškame pasaulyje. Tačiau, vos tik prasideda namo atnaujinimas, pora supranta, kad Maroke viskas yra kitaip negu atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Paprastai aš skaitau knygas, pilnas dialogų ir veiksmo – ne tokias kaip „Cinamono miestas“. Tai visiškai kitoks romanas nei aš mėgstu, bet man jis labai patiko. Niekada nebuvau Maroke, todėl sugėriau visus aprašymus tiek apie šalį, tiek apie visus namo atnaujinimo darbus. Dėl šios priežasties knygos skaitymas užėmė šiek tiek laiko – norėjau sugerti kiekvieną žodį, nenorėjau nieko praleisti. Skaitydama romaną aš mačiau, kaip pora važiavo į Maroką iš Ispanijos, kaip atrodo jų aplankyti miestai, vietiniai turgūs, žmonės. Aš bandžiau suprasti jų požiūrį į moteris, darbą ir gyvenimą.

Man asmeniškai idėja nusipirkti riadą atrodė itin beprotiška. Manau, kad Miranda ir Danas pasielgė labai drąsiai. Aš nerizikuočiau taip kaip jie, todėl žavėjausi jų veiksmais dar labiau.

Namo atnaujinimas, deja, nevyksta taip sklandžiai, kaip buvo planuota. Tai užima daugiau laiko, kainuoja daugiau pinigų, bet Miranda ir Danas išgyvena viską, tikėdamiesi, kad kurią nors dieną riadas atneš pelno. Man patiko, kad Miranda yra taip optimistiškai nusiteikusi –aš būčiau puolusi į paniką ir palikusi viską. Miranda ir Danas gyveno Ispanijoje, kol riadas buvo atnaujinamas. Aš tikrai nebūčiau taip pasielgusi ir palikusi savo nuosavybės žmonėms, kurių nepažįstų, būčiau pamėginusi bent šiek tiek kontroliuoti reikalus, nors dauguma Maroko vyrų netvarko verslo reikalų su moterimis. Bet aš būčiau bent pamėginusi.

Pripažįstu, kad kartais romane buvo per daug aprašymų apie įvairias atnaujinimo technikas. Bet tai tik patvirtina, kad Miranda yra įsimylėjusi riadą. Ji man pasirodė maloni asmenybė, todėl beskaitydama „Cinamono miestą”, aš jai linkėjau visa ko geriausia.

Man patiko, kad Miranda ne paprasčiausiai parašė knygą apie Maroką, bet atvaizdavo jį per riado atnaujinimo istoriją. Buvau apstulbinta, kaip jos žodžiai gali priversti mano vaizduotę veikti. Beskaitydama romaną, aš iš tikro persikėliau į Maroką ir beveik mačiau bei užuodžiau viską. Tik keletas riado paveikslėlių prieš ir po atnaujinimo būtų buvę puiku. Aš itin džiaugiausi Mirandos Innes knyga „Cinamono miestas” ir tikrai rekomenduoju ją visiems. Aišku, kai kam gali nepatikti atnaujinimo darbų aprašymai ar tai, kad per mažai papasakota apie Maroką, bet mes visi esame skirtingi ir mūsų skoniai taip pat skiriasi.
Brigita Burkauskaitė
2011-02-08
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2008
Vertėjas (-a): Rasa Maziliauskaitė
Puslapių: 296
Kodas: ISBN 978-9955-24-736-4
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą