Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Bjaurūs

Bjaurūs Kokia yra tikroji grožio kaina? Ar atsisakytumėte visų teigiamų savo charakterio savybių dėl gražios išvaizdos ar verčiau pasirinktumėte būti bjauria išoriškai, bet turėti galimybę puoselėti savo asmenybę?

Tai dilema, kurią aptaria Skotas Vesterfyldas (Scott Westerfeld) savo kūrinyje, pavadinimu „Bjaurūs“. Šioje knygoje grožio ir bjaurumo tema išskaidoma į sudėtines dalis – vėliau bandoma jas vėl sujungti į vieną visumą. Rašytojas sukuria du vienas kitam prieštaraujančius ir konfliktuojančius pasaulius, bandydamas parodyti skirtumus. Visa tai leidžia mums padaryti savas išvadas, o šios pirmiausiai priklauso nuo atsakymo į klausimą: Grožis ar Asmenybė?

Pagrindinė kūrinio veikėja Talė Jangblud (Tally Youngblood) nekantriai laukia savo šešioliktojo gimtadienio. Netrukus ji galės pasiversti gražuole, t.y. pasidaryti visiems privalomą grožio operaciją – tam, kad būtų užtikrintas visuomenės tobulumas. Po daugybės kančios metų, kuomet jautėsi esanti bjauri, pagaliau ji bus priimta į naująją realybę  – Gražuolių Miestą.

Bet štai ji sutinka Šėją ir merginos susidraugauja. Šėja, skirtigai nei Talė, yra maištininkė, pasisakanti prieš tokias operacijas. Talės gyvenimas pasikeičia – Šėjos samprotavimai padaro įtaką ir jai. Jai tenka susidurti su daugybe sudėtingų situacijų, vienos iš jų atveria jai akis, kiti įvykiai suteikia daug skausmo. Talė supranta, kad grožio operacija tai daug daugiau nei tik odos pakeitimas, jos metu prarandama galimybė būti savimi.

Kūrinys „Bjaurūs“ – tai futuristinė kelionė, kurios metu Talė su draugėmis susiduria su daugybe sielvartą keliančių įvykių. Tai gilus socialinis tyrimas, pateiktas grožinės literatūros forma, kuriame nagrinėjamas grožio ir jaunystės kultas. Be abejonės, grožis mūsų kultūroje yra labai svarbus. Atrodo, jog pati grožio sąvoka keičiasi ir galbūt ne ta kryptimi, kuria turėtų, dažnai dirbtinai, žiniasklaidos pagalba. Knygos autorius mums nuolat erzinančiai primena sveiko proto, individualumo, nepriklausomybės ir laisvo pasirinkimo svarbą. 

Skotas Vesterfyldas gudriai perteikia ateities pranašystę, parodydamas, kas mūsų laukia, jei neišmoksime vertinti vidinio grožio. Gyvename plastinių operacijų, dietos, saulės vonių ir kitų panašių dalykų eroje, nuolat sau kartodami, kad dar nesame pakankamai tobuli. Niekuomet nesame patenkinti savo išore. Šis tendencija ateityje tik stiprės, tad tai, tarytum, gėrio prieš blogio (šiuo atveju – grožio prieš bjaurumą) kova, kurią autorius subtiliai nagrinėja. 

Žinoma, kūrinys nėra mokslinis, tai – lengvas, tačiau susimąstyti priverčiantis darbas. Tikėtina, kad ties kai kuriomis pastraipomis sustosite truputį ilgiau nei penkias minutes. Rašytojas sukuria puikų Talės personažą ir atskleidžia tai, ką išgyvena daugelis mūsų – sielvartą dėl savo netobulumo, baimę, stiprybę ir pasiryžimą keistis, nepastovumą, kaltę, meilę. Tai temos, kurioms knygoje skiriamas didžiausias dėmesys. 

Apibendrinant pasakysiu, kad šiame kūrinyje paliečiama daug temų, tačiau visos jos susijusios su grožiu arba bjaurumu. Knygos puslapiai bus verčiami greitai – kartą leidęsi su Tale į jos išgyvenimų kelionę, norėsite tą kelionę pabaigti kuo greičiau. Greičiausiai jus nudžiugins žinia, jog ši knyga turės tęsinį – jo laukiu jau dabar!
Evelina Liutkutė
2011-06-23
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2011
Vertėjas (-a): Donatas Masilionis
Puslapių: 376
Kodas: ISBN 978-9955-38-922-4
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą