Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 20 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Baden Badeno nebus

Baden Badeno nebus Štai pasirodė jau trečioji Undinės Radzevičiūtės knyga - „Baden Badeno nebus“. Ši knyga pretenduoja tapti geriausia 2011-ųjų metų knyga suaugusiųjų kategorijoje.

Kritikė Aušra Kaziliūnaitė šios knygos recenziją pavadino „Knyga, kurią perskaitęs nežinai, ar esi ją perskaitęs“. Nesupratau ir aš: puslapiai vertėsi vienas po kito, vienas istorijas keitė kitos ir štai jau paskutinis sakinys. „Kadangi nėra aštrių kampų, skaitytojas nė trupučio nesusižeidęs lengvai praslysta puslapiais (...)“, anot minėtosios kritikės, kuriai „nepastebėjimas“, jog skaito, buvo malonus. Man taip pat, turiu sutikti, nes nemėgstu knygų, kurias skaitant nejučia skaitau ir puslapius...

U. Radzevičiūtės „akupunktūrinė proza“ (K. Navako terminas) - įdomi ir savita, kalbėjimas taupus – istorijose kiekvienas žodis svarbus, kiekvienas sakinio lūžis – naujos prasmės akcentas. Nepastebėsi, „prašoksi“ – pasislėps ir teksto prasmė. Rašytojos stilius - išgryninta, daili kalba, be slengo, žargono ir be kitų „popsinių“ niekučių (pvz. „(...) moterys už akių ją vadino moteriškos lyties šunimi.“ p.20), bet kartu švelniai ironiška ir šmaikšti. Istorijose pasakojama apie keistus veikėjus, kurių, anot K. Navako, „jūs nesutiksite gatvėje“: nei berniuko, nei mergaitės su vagies rankomis, nei aktoriaus Konstantino Kofino, galinčio vaidinti tik kunigaikščius ir carą, nei konkurentų  Marko ir Mišelio, nei kitų... Ir kuriems, K. Navako nuomone, „atitikmenų lietuvių literatūroje vargu ar rastume“. Gal dėl to manęs U. Radzevičiūtės istorijos nepaleido, kol neužverčiau paskutinio puslapio?..

A. Kaziliūnaitė rašo: „(...) tekstuose esantys klodai atrodo išdraikyti, nevientisi, netobuli siužeto prasme, tačiau būtent dėl to ši knyga ir įdomi.“ Taip tikrai, nes smagu sutikti „pažįstamą“ personažą iš ankstesnės istorijos, savotiškai pažinoti jį ir būti tarytum „aukščiau“ už pasakotoją ( „Valteris Šulcas“ ir „Ketvirtasis palikimas“). Arba skaityti labai panašaus siužeto kūrinius („Laikrodis“ ir „Režisierė“). O ką istorijos nori pasakyti? Netikros jos, veikėjai neegzistuojantys, vietos nesamos... Istorijos nepanašios į gyvenimą, dirbtinės... Keista jų logika – nelogiška. Gal ir mūsų gyvenimas, visai be logikos, nors nėra net abejonės, jog tik logiškas. O kai pradedi abejoti, kartais ir praregi... O suabejoti gali padėti ir šios U. Radzevičiūtės istorijos, įdomios, sąmoningos ir gražiai parašytos.
2011-11-29
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Smulkioji proza
Leidykla: Baltos Lankos
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2011
Puslapių: 128
Kodas: ISBN 978-9955-23-489-0
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą