Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Arklių užkalbėtojas

Arklių užkalbėtojas Šią knyga nusprendžiau paimti į rankas, vos perskaičiau keletą autoritetingų atsiliepimų apie ją, nepaisant to, kad namie guli visa krūva knygų, taip ir laukiančių, kada bus perskaitytos. Kai kurių knygų skaitymą aš numatau iš anksto, o kitas imu tik todėl, kad jos jau visai apdulkėjusios. Turiu pripažinti, kad „Arklių užkalbėtojas“ priklausė antrajai kategorijai. Buvau mačiusi filmą tokiu pat pavadinimu, kuris man patiko, tad nebuvau įsitikinusi, kad knyga taipogi patiks - jau žinojau visus šios istorijos posūkius.

Knygą pasitaikė skaityti atostogų metu, tad neblaškė šiuolaikinės technologijos, tokios kaip mobilusis telefonas ar elektroninis paštas, kurios visai netinka prie kūrinio tematikos. Perskaičiau knygą tik vakar, tačiau sąžiningai galiu pasakyti, kad skaitysiu dar nors kartą. Nenustebčiau, jog būtų praleista tam tikrų vietų, nes protarpiais knygos puslapiai vartėsi labai greitai - norėjau sužinoti, kas bus toliau.

Nikolas Evansas nėra tas autorius, su kurio darbais esu susipažinusi ir kadangi tai buvo jo pirmasis romanas nuo 1990-ųjų, norisi tikėti, kad tai jos standartinis rašymo stilius. Manau, tuomet kiekvienas jo darbas būtų populiarus, kaip ir šis. Išskirtinis jo rašymo bruožas yra subtilumas.

Istorijoje pagrindinis dėmesys yra skiriamas MacLeanų šeimai. Motina Annie yra sėkminga rašytoja, kurios užsispyrimas ir ambicijos suteikia jai daug prioritetinių teisių. Jos vyras Robertas dirba teisininku ir, atrodo, kad jis kiek per daug pasitiki Annie. Jie turi dukrą, vardu Grace, kuri yra vienintelis jiems rūpimas žmogus namie ir ji yra dar labiau mylima dėl to, kad tėvai negali susilaukti kito vaiko.

Grace yra labai mielas vaikas, mėgstantis jodinėti savo naujuoju arkliu Piligrimu, kurį turi namuose toleliau nuo miesto. Tačiau jų idiliškas gyvenimas sugriūva, kai Grace išjoja vieną žiemos rytą ir papuola į siaubingą avariją, kurioje miršta jos draugė Judita su savo arkliu Guliveriu, o Grace ir jos Piligrimas yra sunkiai sužeidžiami ir kyla abejonių, ar jie išgyvens.

Grace atsigaus, tačiau savo paauglystę ji pasitiks netekusi kojų, kurias po sunkių sužalojimų teko ampuotuoti. Annie ir Robertas susitaiko su šia naujiena skirtingai - Annie, atrodo lyg neturėtų visai jokių emocijų, o Robertas, kaip skystablauzdis, tik ir lieja ašaras dėl savo dukros.

Piligrimo fizinės traumos rodo, kad jis neišgyvens, bet Annie nenori girdėti jokių pasiūlymų dėl jo užmigdymo ir nesuvokia, kad arklio patirtos emocinės traumos pavertė jį įbaugintu, keliančiu grėsmę gyvūnu. Annie atsisako visų kitų, net ir kvalifikuotų žmonių patarimų ir numato gydymą Pilgrimui, kad atgautų arklį, kurį taip mylėjo Grace iki nelaimingo atsitikimo.

Annie išgirsta apie vyrą, kuris dirba arklių užkalbėtoju ir nepaisydama abejonių susisiekia su Tomu Bookeriu. Jam Annie pasirodo įžūli ir per pirmąjį susitikimą jis pasipiktina sprendimu leisti arkliui toliau kankintis, todėl atsisako padėti, bet Annie vistiek nenuleidžia rankų. Ji pasiima su savimi Grace ir Piligrimą ir keliauja virš 2000 mylių į Tomo namus maldauti jo pagalbos. Tačiau nenoriu jums gadinti skaitymo malonumo ir neatskleisiu svarbiausių siužetinių linijų.

Ši knyga yra nuostabi, net jeigu jūs ir nesate meilės istorijų megėjas, nes ji nėra per daug saldi, kad norėtumėte ją numest į šalį. Štai kaip būna, kai jūs sutinkate kažką, kas gali būti vienintele jūsų gyvenimo meile, bet kažkas kitas užima tą vietą be jūsų žinios. Ši istorija privertė mane išgyventi tiek emocijų ir baigus skaityti aš jaučiausi ganėtinai tuo sužavėta. Čia yra tragedijos, liūdesio, ryžto, meilės, neapykantos, pavydo. Jūs privalote perskaityti šią knygą.
Gabrielė Jadzevič
2011-02-20
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2007
Vertėjas (-a): Danguolė Žalytė
Puslapių: 344
Kodas: ISBN 978-9955-24-579-7
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą