Rašyk
Eilės (78179)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10912)
Vaikams (2716)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 1 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Nežinau, kokioje karalystėje, o gal ir ne karalystėje?.. Gyveno kartą senelis ir senelė. Jiems atrodė, kad ir nedaug jie metų turėjo, taip po penkiasdešimt… Bet juk tai seniai – pasakys vaikai? Tiesa, užmiršau – vaikų  jiedu neturėjo. Augino, popino agurkus. Senelė - tai iš viso, buvo pamišus daržininkė.

Būdavo, stovi senelis  darže su šakėmis iš ankstyvo ryto, rymo. Tyko nudurti kurmį, kuris jų daržus bjaurojo. Nieko nepadarysi, tekdavo jam kentėti senės kaprizus, nes jis tol negaudavo valgyti, kol neparnešdavo iš daržo – nudurto  juodojo kenkėjo. Tik tada, principingoji moteriškė, įpildavo jam zacirkos į dubenėlį. Tie patys reikalavimai galiojo ir sprendžiant intymiąsias judviejų gyvenimo problemas.

Ankstyvas buvo tas pavasaris. Džiaugėsi žmonės: obelys, vyšnios nužydėjo, o šalnos nėra nė brast. Viskas tik žydi, kvepia, putoja, pagal paskutinį mokslo žodį, iš "Valstiečių laikraščio" išskaitytą. Tik staiga, kaip perkūnas iš giedro dangaus. Atsikėlė mūsų senelė ankstų rytą, išeina į lauką ir rypuoja:
– Vaje, vaje agurkėliai jūs mano – nušalote vargšeliai!?..
Jau ir taip ji senelį rytais engdavo, dabar visai pasiuto. Ir pradėjo niekus tauzyti, net smakras iš pykčio jai kretėjo.
– Eik, senį nors už jūrių, marių. Surask tą begėdę
šalną ir nubausk, nusmeik man ją šakėmis.

Ar ilgai, ar trumpai ėjo mūsų senelis, nežinome. Tik rado jis tamsiame miške, gilioje dauboje baltą šalną, bemiegančią.
– Užmušiu, – suriko nusikamavęs senelis. – Prismeigsiu štai šakėmis, bjaurybė tu baltoji.
– Nerūstauk, žmogau, – vylingu balsu prabilo šalna, pavirtusi balta permatoma moterimi. Jos akyse,  švariausio ledo deimantai švytėjo. Tokios geros buvo tos akis, tokios žaižaruojančios… – Padovanosiu aš tau baltą permatomą šalnos debesėlį. Suvyniok jį į nosinę ir parsinešk namo. Kai parsineši, padėk nosinę ant delno ir papūsk – kas bus pamatysi. Nereikės tau daugiau nei agurkais, nei daržais rūpintis.
Neteko žado  žmogus, apžavėjo savo šaltu grožiu jį šalna. Grįžta namo. Pati jo jau  belaukianti.
– Na, nudūrei, pribaigei bjaurybę, – klausia.
– Ne, – atkirto žmogus.  – Atsipirko baltoji. Štai jos dovana – nosinėje.
– Kur?.. Aš nieko nematau, kvaily tu neraliuotas, – siunta padūkus žmona.

Taip besipykdami užėjo jie į kambarį. Mūsų, senelis išvyniojo nosinę, pasidėjo ją ant delno, ir papūtė. Ir staiga, atsirado gryčios kampe naujų naujausias “Elektro-lux” šaldytuvas – pačios didžiausios talpos. Atidarė jiedu dureles. Dieve tu mano! Pilnas, visokių marinuotų ir šviežių daržovių pripakuotas. Pačiame priekyje marinuoti agurkėliai ”Geras vaizdzelis” – puikuojasi. Išsitraukė, vie-ną stiklainį senelis, drebančiomis rankomis. Jo vietoje kitas atsirado.

Nė kiek nebuvo užganėdinta neramioji vyro gyvenimo draugė.
– Pusgalvi tu, senas besmegenį!.. Ką, aš dabar veiksiu, ar pagalvojai? Tokia proga turėjai!.. Negaliu aš be darbo! Eik pas savąją šalną ir paprašyk, kad ji mane, nors mūsų seniūnijos seniūne padarytų.

Išėjo žmogus. Rado šalną ankstų rytą, prie ežero, apsisiautusią balta migla, bangelėmis slydinėjančią. 
– Ko tau vėl reikia gerasis žmogau, – klausia?
Užkamavo mane senė nieko neveikdama. Reikalauja, kad tu ją mūsų seniūne padarytum, – liūdnai išdėstė savo reikalą mūsų senelis.
– Vieni niekai – grįžk namo, viskas bus padaryta.
Grįžta senelis namo į kaimą. Kaime ermyderis. Kaip lenktynininkas, laksto po kaimą jo žmona, visur tvarką darydama. Ramiai kokį mėnesį gal pagyveno. Staiga šmaukšt atvažiuoja  prie namų.
–  Kelkis seni, – suriko kaip generolas! – Eini į girią, pas tą šalną ir pasakai!.. Yra vakuojanti mūsų rajono mero žmonos vieta.  O dar geriau, tegul prezidentas su žmona skiriasi. Užtenka, šitiek metų prisigyveno. Noriu mūsų šalies pirmąja ledi būti.

Nieko neveiksi, išėjo vėl senelis į mišką. Sutiko šalną Joninių naktį, paparčių žiedais bežaidžiančią.
–  Žinau, tavo eilinį prašymą mielasis žmogau, – prabilo šaltoji. – Štai du paparčių žiedai! Tai laimė! Vienas tavo žmonai. Kitas tau. Grįžk namo – vieną atiduok žmonai, o kitą pasidėk į naująjį savo šaldytuvą, ir lauk. Tavo laimė – ne už kalnų. O žmona, su savuoju žiedu, tegul važiuoja tiesiai pas prezidentą..

Atnešė  paparčio žiedą mūsų senelis, ir padavė savajai, paaiškinęs šalnos instrukcijas. Akimirksniu – išmovė senė į Vilnių. Išmovė ir dingo. Žmonės pasakojo – nepriėmė jos prezidentas. Tačiau koridoriuje jį susitiko, labai kampuotą vyriuką, ir sužibo jos žiedas, kaip prožektorius. Meilė judviejų širdyse įsiliepsnojo akimirksniu. Išvyko jie abu į kaimyninį agurkinį rajoną, kur pastarasis buvo stambus agurkų augintojas. Dabar jau įsimylėjusi moteriškė, negauna pavalgyti, kol nepalaisto kelių šiltnamių. Tas pats ir …na jus ne maži suprantate.

Na, o kas nutiko mūsų  seneliui. Nesulaukęs savosios lyg ir liūdėjo, lyg ir nelabai. Netruko ir ruduo ateiti. Išsitraukė kartą jis iš šaldytuvo savąjį paparčio žiedą, uždegė ant stalo žvakę, atidarė langą. Pro atdarą langą – plūdo gaivi, lyg laimės nuojauta, kvepianti rudeninė vėsa. Paryčiais susiūbavo užuolaidos – į kambarį įsiveržė lengvas, baltas rūko debesėlis. Prie jo krūtinės prigludo – baltoji gražuolė šalna.
–  Eikš, pas mane sušnabždėjo…

Nežinia kur iškeliavo mūsų senelio siela. Tikriausiai į mums nesuprantamą ir nežinomą laimės šalį. Nes tik nemirtingi būna laimingi.

Kai iš ryto prisiminusi, kad reikia pasiimti stebuklingąjį šaldytuvą  ir aptarti turto iš mūsų žmogaus atėmimo klausimus, atvyko žmona su savo sugyventiniu, rado ji nebekvėpuojanti. Veide žaidė, pagaliau laimingo žmogaus šypsena, o gryčios kampe:  ten kur stovėjo šaldytuvas – džiuvo vandens balutė.
2004-11-23 07:22
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 12 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-03-31 11:58
Passchendaele
5++----
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-26 08:28
justickis
Jokiu būdu sakinys, pradėtas jungtuku nes, nėra pagrindinis, juk jis akivaizdžiai prisišliejęs prie sakinio, esančio prieš jį... Taškas galėtų būti pateisinamas ta prasme, kad norėta išlaikyti didesnę pauzę. Vis dėlto vargu, ar taks pauzės išlaikymo būdas tikrai vertinas ir tikslingas... Jungtukas vis tiek labai suartina sakinius, o taškas jų tiek neatskiria, kad pauzė būtų akivaizdi, tad jei nenorėta akcentuoti užlaikmo, kur kas geriau būtų buvęs kablelis, o jei minties stabdymas čia buvo reikalingas... tai padaryti galima buvo ir geriau, pvz., visai nerašyti jungtuko sakinio pradžioje, tada sakinys skambėtų labai stipriai kaip išvada... Lietuvių kalbai tikrai nelabai įprasta tas nes tokioje vietoje, bet čia, galima sakyti, tik grynai stilistinis niuansas... juk tą sakinį su nes (jau sakiau) galima suprasti kaip šalutinį, tik atskirtą ne kableliu, o tašku... Juk vienaip ar kitaip sujungti tie sakiniai nepraranda sakinio statuso... Tai jau teksto lingvistika... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-25 16:23
viena skruzdėlė
Danute, sakau, kad GALIMA. kartais kalbinė laisvybė visiškai pateisinama. aišku, tradiciška yra vartoti 'kadangi'. bet 'nes' leidžia suintensyvinti teiginį. manau, poezijoj daug rastume tokių pradžių.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-25 13:56
Sportbatis
Ple nu pasakele nebloga ir susimastyt vercia...bet nu na...verkia skyryba sitaip prievartaujama
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-25 08:57
Danutė
,,vienai skruzdelei... NES - jungtukas priežasties šalutiniams sakiniams jungti, todėl juo pradėti pagrindinį sakinį yra negerai...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-24 14:54
viena skruzdėlė
mažai rauginta:)
aišku, pabrėžimas "Išmovė senė į Vilnių. Išmovė ir dingo". visiškai normalus. ir sakinys "Nes tik nemirtingi būna laimingi." normalus lygiai taip pat. bet šiaip, aišku, nieko nuostabaus. ne fantastika, bet ne per baisiausia pasakėlė.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-24 13:25
Sūpuoklių rasa
Aš tai nematau čia nieko įspūdingo ar kažką ten. Tokio lygio kūrinį parašyt ir vaikas sugebetų. Nieko originalaus ir dar klaiduotai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-23 19:59
Haukas su Archangelu bendraus realybėje
Nu, vaizdzelis įdomus...Patiko tas kur atsirado ,,Electrolux'' šaldytuvas...:)))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-23 16:36
Reinik
Nebloga pasakėlė, priminė tą "bobutę" prie geldos, bet naujoviškai...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-23 15:08
Westwood
Pasaka, tačiau ne blogesne už kitas pasakas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-23 13:37
Kaladė Alter Ergo
Gerai, kad suskirstyta į dalis- ir dar gražiai ir maloniai. Labai patiko lengva kalba ir vietomis, visiškai nedirbtinai (čia neturiu omenyje "gražaus vaizdelio :) ) iššokantys gražūs įvaizdžiai. Suvirškinau tekstą lengvai kaip agurką.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-23 12:57
IXAON
SKyryba kai kur labai kliūva. Pora klaidelių irgi nebuvo labai prie širdies. Ne prie širdies ir pasikartojimai, pvz "Išmovė senė į Vilnių. Išmovė ir dingo". Arba čia vieną sakinį padaryti, arba kažką kito vartoti..kažkas tokio. Tokių sakinių yra ir daugiau - tad patarimas autoriui nevartoti "trumpų salvių".
Niekada nepradėčiau sakinio žodžiais "ir", "nes" ("Nes tik nemirtingi būna laimingi") - retai kada toks jumoras pasiteisina, nebent kokiam (pseudo)religiniam tekste.
O kūrinys patiko. Aišku - išmesti, išspirti, suspardyti ir pan.išpravadyti politiką. Menas ir politika - nesuderinami; o jei suderinami, tai nebent "Valstiečių laikrašty".
Nepaisant trūkumų - patiko, šiuolaikiškas auksinės žuvelės remake'as su modernia runkeline mąstysena.
Moraliai duočiau daugiausiai 3 (mažiausiai 1 balą minusuoju už gramatiką ir 1 balą - už politizavimą)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-23 12:50
Suglumes
Manau, kad reikėjo į skiltį vaikams dėti. Pasaka ir tiek.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-23 11:24
_I_
_I_
Man tikrai labiau patiktų šis kūrinys, jei ne akis badančios klaidos. O kad "Auksinę žuvelę" primena, tai nieko - svarbu, kad glaaazu.
Šiaip nuvylė pabaiga su tuo "agurkichu" - šitam darbe politizavimas nesižiūri.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-23 10:51
Maliciuos
ZacirkOs i dubeneli nepila... lbet.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-23 10:44
Šniūrbertas Špokelis
Man tai primine perrasyta auksine zuvyte. Perkelta i siuos laikus. info.fantastika.lt yra daug geresnis pasakos perkelimas i kita aplinka variantas.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-23 10:02
ištrinta
...saldi šalna ankstų rytą ,apsisiautusi balta migla, bangelėmis slydinėja...- cool! ! ! ! !  ir balutė nieko sau:)))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-26 08:28
justickis
Jokiu būdu sakinys, pradėtas jungtuku nes, nėra pagrindinis, juk jis akivaizdžiai prisišliejęs prie sakinio, esančio prieš jį... Taškas galėtų būti pateisinamas ta prasme, kad norėta išlaikyti didesnę pauzę. Vis dėlto vargu, ar taks pauzės išlaikymo būdas tikrai vertinas ir tikslingas... Jungtukas vis tiek labai suartina sakinius, o taškas jų tiek neatskiria, kad pauzė būtų akivaizdi, tad jei nenorėta akcentuoti užlaikmo, kur kas geriau būtų buvęs kablelis, o jei minties stabdymas čia buvo reikalingas... tai padaryti galima buvo ir geriau, pvz., visai nerašyti jungtuko sakinio pradžioje, tada sakinys skambėtų labai stipriai kaip išvada... Lietuvių kalbai tikrai nelabai įprasta tas nes tokioje vietoje, bet čia, galima sakyti, tik grynai stilistinis niuansas... juk tą sakinį su nes (jau sakiau) galima suprasti kaip šalutinį, tik atskirtą ne kableliu, o tašku... Juk vienaip ar kitaip sujungti tie sakiniai nepraranda sakinio statuso... Tai jau teksto lingvistika... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-25 16:23
viena skruzdėlė
Danute, sakau, kad GALIMA. kartais kalbinė laisvybė visiškai pateisinama. aišku, tradiciška yra vartoti 'kadangi'. bet 'nes' leidžia suintensyvinti teiginį. manau, poezijoj daug rastume tokių pradžių.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-25 13:56
Sportbatis
Ple nu pasakele nebloga ir susimastyt vercia...bet nu na...verkia skyryba sitaip prievartaujama
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
1 2
[iš viso: 33]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą