Knygos
Romanai (1924)
Poezija (621)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Portretas sepija

Portretas sepija Prisipažinsiu, kad ši recenzija bus šiek tiek diletantiška. „Portretas sepija” — paskutinioji trilogijos dalis ir recenzuoti ją neperskaičius kitų yra gal šiek tiek netaktiška. Savaime suprantama, apie jokius ryšius tarp knygų neminėsiu. Gal jų net nėra, ar jie nėra akivaizdus, nežinau. Pabandysiu papasakot apie šią knygą taip, lyg kitų dalių apskritai nebūtų.

Knyga žavi Lotynų Amerikos dvasia — iš vienos pusės puritonišku drovumu, iš kitos — gaivališka (gyvuliška?) aistra. Be to, galime rasti joje ir feministinių idėjų — iš tų laikų, kai feministėms rūpėjo ne kartu su vyrais dirbti statybose, o iškovoti balsavimo teises. Auroros gyvenimo istorija irgi turi kovos už prigimtines teises elementų. Užaugusi po despotiškos močiutės sparnu ir vėliau nelaimingai ištekėjusi, ji pasineria į vienintelį dalyką, teikiantį jai džiaugsmo — fotografiją.

Nėra čia prasmės aprašinėti visų šios moters likimo vingių, nors jie išties neeiliniai. Istorija parašyta nuosekliai. Knyga graži visomis prasmėmis. Bet, baigus ją skaityti, gali kilti klausimas — kas iš to? Daugybė gijų juk turėtų slėpti kažkokią gilesnę prasmę. Ta prasmė gali būti laimės siekimo idėja, pašaukimo arba meilės svarba, galbūt dar kas nors — bet visa tai turite atrasti patys. Kitaip knyga taps tiesiog graži. Bet visai bevertė.
2004-07-03
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Retrato en Sepia
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2004
Vertėjas (-a): Valdas V. Petrauskas
Puslapių: 288
Kodas: ISBN 9955-08-517-7
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 20 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-05-18 16:03
Arvena
Perskaičius šitą recenziją, irgi kyla klausimas: "Kas iš to?". ja nieko nepasakoma apie knygą (tik tai - kad tai graži knyga). Tai KAM? Rašyti recenziją, kad kažkur būtų galima pasižymėti pliusiuką ar varnelę? Recenzija paviršutiniška, atmestina ir, kaip pripažįsta ir pati recenzentė - diletantiška. Nebūtina buvo skaityti kitų šios trilogijos knygų, tačiau, to nedarius, imti garsiai svarstyti, kad gal ryšių tarp trilogijos dalių iš viso nėra, yra mažų mažiausiai nerimta. Ryšiai yra, gal ne esminiai (o gal kaip tik - esminiai), grakščiai ir subtiliai nusidriekiantys iš vienos knygos į kitą, ir, su šia, paskutiniąja, sujungiantys visą trilogiją. Be to šitoks šykštus kalbėjimas apie siužetą palieka neigiamą įspūdį: arba recenzentė patingėjo pasigilinti į jį, arba skaityta buvo atmestinai. Sutinku, kad nebūtina atpasakoti viso knygos turinio, tačiau va tokią štai recenziją, reziumuojant, kad: "Nėra čia prasmės aprašinėti visų šios moters likimo vingių, nors jie išties neeiliniai", galima būtų parašyti vos ne apie kiekvieną knygą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-12 23:30
ner
ner
atsiprašau, recenzijos pradžioj.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-12 23:30
ner
ner
manau , kad apie šią knyga buvo galima pasakyti daug daugiau.
o ir tas pasiteisinimas knygos pradžioj.
negerai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-07-08 20:32
mikele
Man patiko recenzija, tokia paprasta, neilga, bet gera.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-07-05 08:13
justickis
Apie knygą galima kalbėti ir be sąsajų su kitomis, kad ir tos pačios serijos knygomis... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-07-04 00:21
Monele
perskaičiau dvi pirmas dalis, dabar ketinu nusipirkti ir trečiąją. iš tikrųju, aiškių sąsajų tarp knygų nėra, todėl nesitikiu kažkokios tąsos ir paskutinėje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą